Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
15 min
4 porcje
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Kaloryczność: 48 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Cukinia (średnia) - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
- Jabłka - 1 sztuka
- Majonez - 2-3 łyżki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Cukinie umyj i odetnij końcówki. Jeśli cukinia jest młoda - nie musisz wydrążać środka, ale jeśli ma wyraźne i twarde pestki - należy jeszcze wydrążyć środek. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wydrąż gniazdko nasienne z jabłka. Jeśli chcesz, możesz zostawić jabłko w skórce. Marchewkę i jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki, pietruszkę posiekaj.
Dodaj majonez, czosnek granulowany, cukier, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Surówkę możesz schłodzić przed podaniem w lodówce, żeby przeszła.
Surówkę z cukinii i marchewki można podać do większości dań obiadowych. Pasuje do mięs i ryb w różnej postaci, świetnie się też sprawdzi na grilla.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze