Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
25 min
4 porcje
Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
Kaloryczność: 78 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Kapusta czerwona (mała) - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
- Jabłka (kwaśna odmiana, np. Champion) - 2 sztuki
- Majonez - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki
- Koperek (świeży) - 1/2 pęczka
- Sól - 1,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Czerwoną kapustę drobno poszatkuj, dodaj 1 łyżeczkę soli, po czym dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż zmięknie.
Marchewki i jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do naczynia i dodaj do nich kapustę, majonez, jogurt, pół łyżeczki soli, pieprz i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Pokrój koperek i posyp nim surówkę przed podaniem. Możesz przygotować ją dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze