Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

15 min
4 porcje
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Kaloryczność: 65 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Kalarepę, marchewkę i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz ze sobą składniki.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu - jak zrobić, przepis, krok 1
Dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dodaj sól oraz pieprz i ponownie wymieszaj.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu - jak zrobić, przepis, krok 2
Dodaj sok z cytryny, jogurt oraz majonez, wymieszaj i odstaw surówkę do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze