Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu
15 min
4 porcje
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Kaloryczność: 65 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Kalarepa - 2 sztuki
- Marchewka - 1 sztuka
- Jabłka - 1 sztuka
- Cebula dymka - 2 sztuki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Majonez - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Pieprz cytrynowy - do smaku
- Sól - do smaku
Przygotowanie
Kalarepę, marchewkę i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz ze sobą składniki.
Dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dodaj sól oraz pieprz i ponownie wymieszaj.
Dodaj sok z cytryny, jogurt oraz majonez, wymieszaj i odstaw surówkę do schłodzenia do lodówki na minimum 30 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze