Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
20 min
4 porcje
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
Kaloryczność: 68 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Kapusta pekińska (średnia) - 1 sztuka
- Papryka (czerwona) - 2 sztuki
- Cebula czerwona (średnia) - 1 sztuka
- Natka pietruszki (lub kolendra) - 1 pęczek
Na sos
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki
- Olej roślinny (słonecznikowy lub z pestek dyni) - 2 łyżki
- Cukier (brązowy) - 2 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Obierz kapustę pekińską z wierzchnich liści, resztę dokładnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. Poszatkuj ją na nieco większe paski i odstaw na chwilę.
Pokrój w cienkie paseczki paprykę, cebulę oraz posiekaj natkę pietruszki lub kolendrę. Przełóż wszystko do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Połącz w osobnej miseczce jogurt, sok z cytryny, olej, cukier oraz sól. Wymieszaj energicznie i dodaj do przygotowanych warzyw.
Surówkę można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze