Surówka z marchewki z chrzanem

10 min
2 porcje
Surówka z marchewki z chrzanem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
Kaloryczność: 50 kcal w 100 g.

Składniki

  • Marchewka - 400 g
  • Chrzan tarty - 1-2 łyżeczki
  • Śmietana (12% lub 18%; może też być jogurt naturalny) - 2 łyżki
  • Cukier - 1 szczypta
  • Sok z cytryny - 1-2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Marchew umyj i obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki.
Surówka z marchewki z chrzanem - jak zrobić, przepis, krok 1
Dodaj śmietanę, chrzan tarty, cukier, sok z cytryny oraz przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
Surówka z marchewki z chrzanem - jak zrobić, przepis, krok 2
Jeśli dasz jogurt - dodaj więcej soku z cytryny. Surówkę przed podaniem możesz schłodzić w lodówce.
Surówka z marchewki z chrzanem - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze