Surówka z selera i marchewki

15 min
3 porcje
Surówka z selera i marchewki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
Kaloryczność: 52 kcal w 100 g.

Składniki

  • Marchewka - 3-4 sztuki
  • Seler (średni) - 1 sztuka
  • Cebula czerwona - 1 sztuka
  • Śmietana (lub jogurt naturalny) - 3-4 łyżki
  • Sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny (świeżo zmielony) - 0,5 łyżeczki
  • Natka pietruszki - do dekoracji

Przygotowanie

Umyj i obierz seler oraz marchewki. Pokrój warzywa na cienkie paseczki. Cebulę natomiast najlepiej jest pokroić w kosteczkę, ale według własnego uznania mogą to być również cienkie piórka.
Surówka z selera i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 1
Przełóż warzywa do miseczki. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj śmietankę lub jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj.
Surówka z selera i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 2
Surówkę możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj do dań mięsnych lub rybnych.
Surówka z selera i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze