Wegańskie kotlety z kalafiora
55 min
4 porcje
Kotlety z kalafiora można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie stanie się nie tylko wegańskie, lecz także dietetyczne. Gdy raz je przygotujesz, Twoi domownicy zapomną o tradycyjnych daniach i już zawsze będą Cię prosić właśnie o takie kotlety na obiad.
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior (średni) - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 1 ząbek
- Kasza jaglana (sucha) - 3/4 szklanki
- Mąka ziemniaczana - 5 łyżek
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
- Kurkuma - 1/2 łyżeczki
- Syrop z agawy - 1 łyżeczka
- Olej (rzepakowy) - do smażenia
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki, włóż do garnka wypełnionego wodą i postaw na ogniu. Gotuj przez około 7 minut do miękkości. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i usmaż na patelni na jednej łyżce oleju na złoty kolor.
Kaszę jaglaną gotuj 2 minuty dłużej, niż jest to wskazane w instrukcji na opakowaniu. Delikatnie rozgotowana kasza będzie się łatwiej lepić.
Kalafior, cebulę, czosnek i kaszę jaglaną przełóż do jednego naczynia i zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, syrop z agawy, mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
Mokrymi dłońmi formuj z masy kotlety i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub odkładaj na talerz, a następnie smaż na oleju rzepakowym przez 3 minuty z każdej strony. Jeśli planujesz kotlety upiec, piecz je w 180°C przez 25-30 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze