Wegańskie kotlety z kalafiora

55 min
4 porcje
Wegańskie kotlety z kalafiora
Foto: Vladimir, AdobeStock
Kotlety z kalafiora można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie stanie się nie tylko wegańskie, lecz także dietetyczne. Gdy raz je przygotujesz, Twoi domownicy zapomną o tradycyjnych daniach i już zawsze będą Cię prosić właśnie o takie kotlety na obiad.
Kaloryczność: 96 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Kalafior podziel na różyczki, włóż do garnka wypełnionego wodą i postaw na ogniu. Gotuj przez około 7 minut do miękkości. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i usmaż na patelni na jednej łyżce oleju na złoty kolor.
Kaszę jaglaną gotuj 2 minuty dłużej, niż jest to wskazane w instrukcji na opakowaniu. Delikatnie rozgotowana kasza będzie się łatwiej lepić.
Kalafior, cebulę, czosnek i kaszę jaglaną przełóż do jednego naczynia i zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, syrop z agawy, mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
Mokrymi dłońmi formuj z masy kotlety i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub odkładaj na talerz, a następnie smaż na oleju rzepakowym przez 3 minuty z każdej strony. Jeśli planujesz kotlety upiec, piecz je w 180°C przez 25-30 minut.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze