Zupa kalafiorowa z makaronem

40 min
4 porcje
Zupa kalafiorowa z makaronem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
Kaloryczność: 68 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior (mały) - 1 sztuka
  • Marchewka - 1-2 sztuki
  • Makaron (najlepiej drobny np. orzo) - 100 g
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Ziemniaki - 2-3 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Olej - 2-3 łyżki
  • Bulion (drobiowy lub warzywny) - 1 litr
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Podziel kalafior na różyczki. Obierz marchewkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek wyciśnij. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w talarki.
Zupa kalafiorowa z makaronem - jak zrobić, przepis, krok 1
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, marchewkę i kalafior. Duś warzywa na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zupa kalafiorowa z makaronem - jak zrobić, przepis, krok 2
Zagotuj bulion i dodaj go do warzyw. Gotuj pod przykryciem około 10 minut do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Wsyp makaron i gotuj jeszcze 7-10 minut. Możesz też użyć makaronu już ugotowanego, wtedy tylko podgrzej zupę po jego dodaniu albo dodaj go tuż przed podaniem. Dopraw solą i pieprzem.
Zupa kalafiorowa z makaronem - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotową zupę można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli lubisz, to możesz zupę kalafiorową zabielić.
Zupa kalafiorowa z makaronem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze