Zupa kalafiorowa z makaronem
40 min
4 porcje
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
Kaloryczność: 68 kcal w 100 g.
Składniki
- Kalafior (mały) - 1 sztuka
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Makaron (najlepiej drobny np. orzo) - 100 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Ziemniaki - 2-3 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Olej - 2-3 łyżki
- Bulion (drobiowy lub warzywny) - 1 litr
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Podziel kalafior na różyczki. Obierz marchewkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek wyciśnij. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w talarki.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj ziemniaki, marchewkę i kalafior. Duś warzywa na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zagotuj bulion i dodaj go do warzyw. Gotuj pod przykryciem około 10 minut do czasu, aż warzywa staną się miękkie. Wsyp makaron i gotuj jeszcze 7-10 minut. Możesz też użyć makaronu już ugotowanego, wtedy tylko podgrzej zupę po jego dodaniu albo dodaj go tuż przed podaniem. Dopraw solą i pieprzem.
Gotową zupę można posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli lubisz, to możesz zupę kalafiorową zabielić.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze