Zupa krem z kalafiora

50 min
4 porcje
Zupa krem z kalafiora
Foto: Yuliia Stsepeleva
Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
Kaloryczność: 67 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kalafior - 800 g
  • Ziemniaki - 300 g
  • Korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • Seler - 100 g
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Masło klarowane (lub oliwa z oliwek) - 30 g
  • Bulion (warzywny) - 1 litr
  • Śmietana (18%) - 100 g
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w dobrną kosteczkę. Czosnek możesz ewentualnie wycisnąć. W garnku rozgrzej masło klarowane lub oliwę z oliwek i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek i chwilę podsmaż. Do garnka wlej bulion warzywny i zagotuj.
Zupa krem z kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 1
Kalafior podziel na różyczki. Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obierz. Warzywa pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki posiekaj.
Zupa krem z kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 2
Wszystkie warzywa, oprócz natki pietruszki, włóż do gotującego się bulionu. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupa krem z kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 3
Zdejmij garnek z ognia, dodaj do zupy śmietanę i natkę pietruszki. Część pietruszki możesz zostawić, aby posypać nią zupę na talerzu.
Zupa krem z kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 4
Zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki krem i podawaj gorącą. Najlepiej smakuje z dodatkiem podsmażonego boczku i groszku ptysiowego.
Zupa krem z kalafiora - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze