Chińska surówka z białej kapusty
25 min
4 porcje
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Kapusta biała (mała) - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
Na dressing
- Olej roślinny (z pestek winogron) - 3-4 łyżki
- Woda (zimna, przegotowana) - 4 łyżki
- Ocet ryżowy - 5 łyżek
- Cukier (brązowy, nierafinowany) - 6 łyżek
- Sól - 2 łyżeczki
- Czosnek (opcjonalnie) - 1 ząbek
Przygotowanie
Obierz główkę kapusty z wierzchnich liści, przekrój na cztery części i wytnij środek. Poszatkuj kapustę drobno i przełóż do miski, a następnie obierz marchewki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty.
Wymieszaj olej, wodę, ocet, cukier oraz sól w rondelku i zagotuj przez chwilę. Do mieszanki możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jeśli lubisz ostrzejszy smak.
Zalej jeszcze gorącym dressingiem kapustę z marchewką i dokładniej wymieszaj. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Wyjmij z lodówki około 20 minut przed podaniem. Możesz serwować ją do dań mięsnych i rybnych, a także do dań przyrządzonych na grillu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze