Chińska surówka z białej kapusty

25 min
4 porcje
Chińska surówka z białej kapusty
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na dressing
  • Olej roślinny (z pestek winogron) - 3-4 łyżki
  • Woda (zimna, przegotowana) - 4 łyżki
  • Ocet ryżowy - 5 łyżek
  • Cukier (brązowy, nierafinowany) - 6 łyżek
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Czosnek (opcjonalnie) - 1 ząbek

Przygotowanie

Obierz główkę kapusty z wierzchnich liści, przekrój na cztery części i wytnij środek. Poszatkuj kapustę drobno i przełóż do miski, a następnie obierz marchewki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do kapusty.
Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 1
Wymieszaj olej, wodę, ocet, cukier oraz sól w rondelku i zagotuj przez chwilę. Do mieszanki możesz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jeśli lubisz ostrzejszy smak.
Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 2
Zalej jeszcze gorącym dressingiem kapustę z marchewką i dokładniej wymieszaj. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 3
Wyjmij z lodówki około 20 minut przed podaniem. Możesz serwować ją do dań mięsnych i rybnych, a także do dań przyrządzonych na grillu.
Chińska surówka z białej kapusty - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze