Prosta i pyszna bułgarska sałatka szopska
20 min
4 porcje
Pochodząca z rejonów bałkańskich sałatka szopska jest z dodatkiem sera owczego. Charakteryzuje się dużą ilością świeżych warzyw oraz prostym dressingiem. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, jak i jako samodzielne danie.
Kaloryczność: 124 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
- Pomidory - 3 sztuki
- Ogórki (zielone) - 2 sztuki
- Papryka - 1 sztuka
- Cebula czerwona - 1 sztuka
- Ser biały (szopski owczy) - 150 g
- Oliwki (czarne) - garść
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Warzywa umyj, ogórki i cebulę obierz, a z papryki wydrąż gniazdko nasienne. Cebulę posiekaj, a pomidory, paprykę i ogórki pokrój w kostkę. Wszystko przełóż do miski i wymieszaj.
W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, bazylię i sok z cytryny, sos dopraw solą i pieprzem.
Ser pokrój w kosteczkę lub pokrusz. Zamiast sera szopskiego możesz użyć innego sera owczego, np. fety. Wierzch sałatki posyp serem i oliwkami. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem i przemieszaj. Sałatkę szopską można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Możesz ją też użyć jako wypełnienie wrapa czy pity.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze