Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

15 min
4 porcje
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
Kaloryczność: 48 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kapusta pekińska - 500 g
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Cebula (mała) - 1 sztuka
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Olej roślinny - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Kapustę pekińską obmyj z wierzchu i osusz. Drobno poszatkuj liście, ale zostaw głąb i najgrubsze części liści od głąba. Marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i posiekaj. Pietruszkę umyj i poszatkuj.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 1
W misce wymieszaj wszystkie warzywa. Wlej olej i dodaj sok z cytryny, cukier oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Spróbuj surówkę, jeśli będzie za słodka – dodaj trochę więcej soku z cytryny, a jeśli za kwaśna – cukru.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 2
Surówkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do większości dań obiadowych. Możesz podawać ją do mięs, jak i do dań wegańskich.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze