Surówka z marchewki i pomarańczy

10 min
2 porcje
Surówka z marchewki i pomarańczy
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.

Składniki

  • Marchewka - 3 sztuki
  • Pomarańcza - 1 sztuka
  • Olej roślinny - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier (lub miód) - 1/2 łyżeczki
  • Chili - do smaku
  • Sól - 1 szczypta

Przygotowanie

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obierz, dokładnie usuń z niej białą błonkę i podziel na mniejsze części.
Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 1
Wymieszaj marchewkę z pomarańczą. Dodaj olej oraz sok z cytryny i przyprawy. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać więcej chili.
Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 2
Surówkę z marchewki i pomarańczy można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Surówka pasuje do większości dań obiadowych, ale najlepiej smakuje z rybami!
Surówka z marchewki i pomarańczy - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze