Surówka z marchewki i pomarańczy
10 min
2 porcje
Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
Kaloryczność: 56 kcal w 100 g.
Składniki
- Marchewka - 3 sztuki
- Pomarańcza - 1 sztuka
- Olej roślinny - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Cukier (lub miód) - 1/2 łyżeczki
- Chili - do smaku
- Sól - 1 szczypta
Przygotowanie
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę obierz, dokładnie usuń z niej białą błonkę i podziel na mniejsze części.
Wymieszaj marchewkę z pomarańczą. Dodaj olej oraz sok z cytryny i przyprawy. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać więcej chili.
Surówkę z marchewki i pomarańczy można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Surówka pasuje do większości dań obiadowych, ale najlepiej smakuje z rybami!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze