Surówka z białej kapusty i marchewki
15 min
4 porcje
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Kaloryczność: 55 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegańska, Wegetariańska.
Składniki
- Kapusta biała - 1/2 główki (ok. 500 g)
- Marchewka - 400 g
- Koperek - 1 pęczek
- Cukier - 1-2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 2-3 łyżki
- Olej roślinny (lub oliwa) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Kapustę poszatkuj i przełóż do miski. Posyp ją solą i dobrze wymieszaj. Wygnieć dłonią kapustę, aż puści sok.
Marchewkę i koperek umyj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek posiekaj.
Dodaj marchewkę i koperek do miski z kapustą. Wlej olej i sok z cytryny, dodaj cukier i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Jeśli surówka będzie za słodka, dodaj więcej cytryny, a jeśli za kwaśna – cukru.
Surówka z białej kapusty i marchwi jest uniwersalna – pasuje praktycznie do każdego dania. Można ją podać do tradycyjnego obiadu, czy też do grilla.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze