Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
20 min
4 porcje
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Kaloryczność: 76 kcal w 100 g.
Składniki
- Kapusta biała (średnia) - 1 sztuka
- Marchewka - 2 sztuki
- Cukier - 4 łyżeczki
- Ocet - 1/4 szklanki
- Olej (słonecznikowy) - 1/4 szklanki
- Koperek - 1 pęczek
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Obierz kapustę z wierzchnich liści i drobno poszatkuj, usuwając twarde części. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, po czym przełóż do kapusty.
Podgrzej w garnku olej, ocet oraz cukier i dodaj kapustę wraz z marchewką. Całość pozostaw pod przykryciem na małym ogniu na 3 minuty, a w tym czasie posiekaj koperek.
Przełóż surówkę do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek.
Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia, jednak surówkę możesz podawać tego samego dnia lub przechowywać w lodówce nawet do 3 dni.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze