Zupy
18 przepisów
Prosta lekkostrawna zupa krem z kalafiora i warzyw
Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego
Szukacie dania sycącego i rozgrzewającego na chłodne zimowe dni? Świetnie się składa, gdyż mam dla Was przepis na nieziemską zupę z pulpecikami z mięsa mielonego. Jest pyszna, nieco pikantna, ale świetnie rozgrzewa i nie da się obok niej przejść obojętnie!
Zupa meksykańska z pulpecikami
Uwielbiam kuchnię meksykańską, ponieważ jest pikantna i ma niepowtarzalny smak. Dzięki temu, że używa się w niej dużo papryki, kukurydzy i fasoli, potrawy są niezwykle kolorowe, zdrowe i sycące. Zapraszam Cię do poznania mojego przepisu na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa wołowego!
Szybka zupa pomidorowa z passaty na bulionie warzywnym
Choć zupa pomidorowa niektórym kojarzy się z daniem zrobionym na drugi dzień z rosołu, to niewykluczone jest przyrządzenie jej również w innych wersjach. W tym przepisie poznasz sposób na przygotowanie kremu pomidorowego z passaty. Możesz także podać z ryżem, będzie bardzo smacznie.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Lekka i pożywna zupa krem z cukinii z ziemniakami to dobry pomysł na szybki obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jest ona delikatna i kremowa. W tym przepisie warzywa podsmażam przed gotowaniem, co dodaje zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Prawdziwa zupa Pho z kurczakiem i makaronem ryżowym
Przysmakiem kuchni wietnamskiej jest zupa pho. W tym przepisie przygotowuje ją na mięsie z kurczaka, ale można ją też przyrządzić na wołowinie. Bulion należy gotować minimum około półtorej godziny, ale moim im dłużej jest gotowany, tym lepiej smakuje.
Zupa krem ze szpinaku
Szpinak, choć nie zawsze cieszy się dobrą opinią, to prawdziwe źródło zdrowia i smaku. Można z niego przygotować wiele różnych dań, a wyśmienitą propozycją będzie zupa krem ze szpinaku. Podsmażone warzywa dodają zupie niepowtarzalnego aromatu! Szpinak to jeden z tych składników, które potrafią zaskoczyć. Kiedyś był niedoceniany, a dziś to prawdziwa gwiazda w mojej kuchni! Ta zupa to kwintesencja prostoty i smaku, idealna na każdą porę roku. Przygotowuję ją od lat i za każdym razem zachwyca moich bliskich.
Zupa kalafiorowa z makaronem
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
Zupa porowa z mięsem mielonym
Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
Rosół z pieczonych warzyw
Najbardziej znana i lubiana zupa to oczywiście rosół – obowiązkowy element tradycyjnego niedzielnego obiadu. Osoby niejedzące mięsa na szczęście nie muszą z niego rezygnować, bo mój przepis na wegański rosół z pieczonych warzyw to doskonały zamiennik. Od lat eksperymentuję z tym przepisem w mojej kuchni i mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć, że smak pieczonych warzyw daje niesamowitą głębię, jakiej trudno doświadczyć w tradycyjnych wywarach roślinnych. Gdy mam ochotę na jeszcze bardziej urozmaiconą wersję, dodaję do niego młodą kapustę lub suszone grzyby.
Zupa krem z dyni
Jesienią stanowi piękną ozdobę, ale nie tylko – ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Mowa tu oczywiście o dyni. Potrawą, jaką najczęściej z niej przygotowuję, jest zupa krem. Dynia bardzo często jest smażona wraz z dodatkami, ale ja najbardziej lubię gotować zupę z pieczonej dyni. Po latach eksperymentów odkryłam, że pieczenie nadaje dyni głębszy, karmelowy smak, który czyni zupę nieporównywalnie smaczniejszą od wersji z gotowanej dyni.
Zupa tajska z kurczakiem
Przepis na pyszną zupę w stylu azjatyckim, czyli zupę tajską z kurczakiem. Idealna dla miłośników kuchni orientalnej i tych, co chcą urozmaicić swój jadłospis. Kremowa, pikantna i rozgrzewająca zupa tajska zachwyca smakiem i oryginalnością. Do tego jest bardzo gęsta i sycąca!
Zupa fasolowa z puszki
Zupa fasolowa to idealna opcja na rozgrzewający jesienny posiłek. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ponieważ dzięki użyciu fasoli w puszcze nie trzeba kilka godzin namaczać ziaren. Zawsze wolę tak przygotowywać zupę fasolową, bo oszczędzam czas, który mogę poświęcić na inne przyjemności. W swoim przepisie używam bulionu warzywnego, ale równie dobrze można użyć mięsnego.
Szybka zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku z ziemniakami
Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
Zupa kalafiorowa jak u babci
Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Zupa krem z białych warzyw
Ciekawym pomysłem na zupę będzie krem z białych warzyw. Potrawa ta sprawdzi się świetnie zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. W tym przepisie do zabielenia używam serka topionego, ale możesz go zastąpić śmietaną. Do zupy smakują chipsy z selera albo pietruszki.
Dania z dynią
Dania z mlekiem kokosowym
Dania z sosem rybnym
Dania z kurczaka
Dania z makaronem ryżowym
Dania z serkiem topionym
Zupy – przepisy
W wielu polskich domach obiad musi składać się z dwóch dań, a pierwszym z nich musi być zupa. Zupy rozgrzewają, rozpieszczają pysznym smakiem i przy okazji dostarczają duże ilości witamin oraz niewielkie ilości kalorii w dużej porcji. Ta ostatnia cecha sprawia, że zupy równie często podawane są na kolacje i sugerowane przez dietetyków osobom na diecie odchudzającej. Proste i szybkie przepisy na zupy obiadowe i zupy na kolację znajdziesz na naszej stronie.
Zupy są bardzo różnorodne i różnią się od siebie nie tylko użytymi składnikami, lecz także formą. Tak zwane zupy kremy to ugotowane z przyprawami warzywa, które następnie miksuje się lub blenduje na gładki krem. Zupy na bazie bulionu zachowują przejrzystą konsystencje i wypełnione są kawałkami różnych składników – warzyw, przypraw, mięsa i dodatkami, jak ryż czy makaron. Latem popularne są natomiast chłodniki czyli zupy na zimno. Takie zupy przygotowywane są na bazie kefiru lub maślanki.
Niektóre zupy wymagają długiego przygotowywania i jeszcze dłuższego gotowania. Najlepszy rosół przygotowywany jest z uprzednio upieczonych warzyw i mięsa i pozostawiony do gotowania na kilka godzin. Takie zupy wymagają cierpliwości i nieco więcej umiejętności kucharskich. Za to zupy kremy są bardzo proste i szybkie, poradzi sobie z nimi każdy początkujący kucharz.
Wszystkie zupy (z wyjątkiem chłodników) powinno podawać się bardzo ciepłe lub wręcz gorące. Dodatki, które w nich umieszczamy, jak makaron, ryż, kasza czy grzanki nie wymagają podgrzania. Grzanki i inne dodatki, które mogą nasiąknąć warto dodać do zupy tuż przed podaniem, by nie zdążyły zmienić faktury. Pamiętaj, że zupy lubią również niewielkie ilości śmietany lub jogurtu naturalnego, a kremy posypkę z prażonych orzechów.
Zupy są bardzo różnorodne i różnią się od siebie nie tylko użytymi składnikami, lecz także formą. Tak zwane zupy kremy to ugotowane z przyprawami warzywa, które następnie miksuje się lub blenduje na gładki krem. Zupy na bazie bulionu zachowują przejrzystą konsystencje i wypełnione są kawałkami różnych składników – warzyw, przypraw, mięsa i dodatkami, jak ryż czy makaron. Latem popularne są natomiast chłodniki czyli zupy na zimno. Takie zupy przygotowywane są na bazie kefiru lub maślanki.
Niektóre zupy wymagają długiego przygotowywania i jeszcze dłuższego gotowania. Najlepszy rosół przygotowywany jest z uprzednio upieczonych warzyw i mięsa i pozostawiony do gotowania na kilka godzin. Takie zupy wymagają cierpliwości i nieco więcej umiejętności kucharskich. Za to zupy kremy są bardzo proste i szybkie, poradzi sobie z nimi każdy początkujący kucharz.
Wszystkie zupy (z wyjątkiem chłodników) powinno podawać się bardzo ciepłe lub wręcz gorące. Dodatki, które w nich umieszczamy, jak makaron, ryż, kasza czy grzanki nie wymagają podgrzania. Grzanki i inne dodatki, które mogą nasiąknąć warto dodać do zupy tuż przed podaniem, by nie zdążyły zmienić faktury. Pamiętaj, że zupy lubią również niewielkie ilości śmietany lub jogurtu naturalnego, a kremy posypkę z prażonych orzechów.