Tradycyjna kolacja
151 przepisów
Sałatka z tortellini i kurczakiem
Tortellini, czyli włoskie pierożki to wyśmienity składnik wielu potraw. Można je jeść z różnymi dodatkami, na ciepło lub na zimno, np. w postaci sałatki z kurczakiem. W sklepach dostępne są różne warianty smakowe, ale do sałatki z mięsem polecam użyć z nadzieniem serowym lub szpinakowym.
Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika
Roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku to wyśmienity pomysł na szybki i wykwintny obiad. Możesz je przygotować zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. Roladki z piekarnika to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych!
Szarpany kurczak w sosie BBQ
Miękkie i rozpadające się włókna z piersi kurczaka, przygotowane w sosie BBQ i mające niepowtarzalny smak – to jest szarpany kurczak, popularny w kuchni amerykańskiej. Do tego dania możesz też użyć mięsa, które pozostało z poprzedniego dnia, wtedy czas smażenia znacznie się skróci.
Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem
Sałatki różnego rodzaju cieszą się nieustannie powodzeniem, gdyż po prostu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem to wariacja, którą możesz przyrządzić na lunch, przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Poznaj moją wersję przepisu i zachwyć się jej zaskakującym smakiem!
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach
Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.
Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie
Wbrew pozorom mleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśników. Więc jeśli nie możesz spożywać mleka lub zabrakło Ci go w lodówce, w tym przepisie powiem Ci jak zrobić naleśniki bez mleka! Mleko w naleśnikach można zastąpić wodą lub napojem roślinnym (np. owsianym, kokosowym, sojowym).
Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem
Wieloskładnikowa, sycąca i pyszna sałatka Królewska to doskonały pomysł na codzienną kolację lub przyjęcie. Dodaję do niej kurczaka wędzonego, ale możesz go zastąpić usmażoną piersią lub szynką konserwową. Wypróbuj mój przepis na tę kolorową sałatkę!
Ciasto Kubuś z delicjami i galaretką
Przepis na ciasto Kubuś wymaga wysiłku i czasu, jednak efekt końcowy wynagradza trudy wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. W przygotowaniu tego deseru możesz eksperymentować z różnymi rodzajami soku, galaretki i dodatkami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do niego galaretka pomarańczowa oraz odpowiednie delicje.
Makaron udon z kurczakiem
Orientalne składniki są coraz częściej dostępne w popularnych marketach, a to wręcz zachęca do eksperymentowania w kuchni. Dzisiaj mam dla Was przepis na pochodzący z Japonii makaron udon, który wyśmienicie smakuje w połączeniu z kurczakiem i warzywami!
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!
Sernik na zimno z białą czekoladą i mascarpone na spodzie z herbatników
Jeśli szukasz idealnego przepisu na sernik z białą czekoladą i mascarpone, wypróbuj ten! To jedna z najpyszniejszych wersji tego lubianego ciasta na spodzie z herbatników. Do jego przygotowania użyłam twarogu z wiaderka, ale można zastąpić go przemielonym kilkukrotnie serem w kostce.
Prosta i pyszna bułgarska sałatka szopska
Pochodząca z rejonów bałkańskich sałatka szopska jest z dodatkiem sera owczego. Charakteryzuje się dużą ilością świeżych warzyw oraz prostym dressingiem. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, jak i jako samodzielne danie.
Chrupiący kurczak po koreańsku z pikantno-słodkim sosem
Chrupiący kurczak z sosem to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłków. Mięso jest najpierw usmażone w panierce z przyprawami, a następnie dodane do aromatycznego sosu. Zapraszam na przepis na kurczaka po koreańsku, który najlepiej smakuje z ryżem!
Pasta jajeczna z łososiem
Pasta jajeczna z łososiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego śniadania czy kolacji. Można do niej użyć łososia wędzonego na zimno lub ciepło. Pasta nadaje się też na imprezowy lub świąteczny stół – możesz podać jako dodatek do posiłków czy zaserwować z nią słone przekąski.
Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jajkami
Śledzie mają liczne zastosowania i można je łączyć z różnorodnymi składnikami. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jajkiem. Jest to proste, a jednocześnie wykwintne danie, idealnie pasujące na uroczyste okazje lub święta, a także i na codzienny posiłek.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to smaczne i szybkie do przygotowania danie, które zachwyci każde podniebienie, do tego nie wymaga wielu składników. W tym przepisie dodaje do niej brokuł, ale możesz go zastąpić podsmażonymi pieczarkami lub papryką.
Pasta z tuńczyka i jajek na kanapki
Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne! Wypróbuj ten przepis na pastę z tuńczyka i jajek. Często dodaje się do niej szczypiorek, ale ja używam natkę pietruszki. Pasta najlepiej smakuje schłodzona, dlatego warto ją przygotować kilka godzin wcześniej.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową.
Sałatka z arbuzem fetą, rukola, pomidorem i słonecznikiem
Letnia i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Przygotowuję ją z pomidorem, rukolą oraz oliwkami, ale możesz też użyć inne świeże warzywa, na przykład ogórka zielonego albo paprykę.
Chińska surówka z białej kapusty
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Żeberka pieczone w piekarniku
Soczyste wieprzowe żeberka pieczone w piekarniku to idealne danie na jesienny obiad. Najbardziej lubię je w wersji słodko-ostrej, stąd przepis na żeberka z miodem i chili. Jest to danie, które wymaga czasu, ale naprawdę warto! Żeberka najlepiej smakują, kiedy poleżą całą noc w marynacie.
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami lesnymi
Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół.
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną to danie, które mogłoby się wydawać tradycyjnym połączeniem składników w kuchni amerykańskiej. Jednakże moja propozycja przepisu wprowadza innowacyjne akcenty, które wzbogacają i podnoszą jej smak do zupełnie nowego poziomu.
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i slonecznikiem
Sałatka z surowego szpinaku to lekkie danie, bogate w witaminy, detoksykujące, świeże i smaczne, idealne do rozkoszowania się. Przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w wersji nieco odmienionej, która podbije Wasze podniebienia.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczka to jedna z moich ulubionych części wieprzowiny – jest delikatna i nie ma dużo tłuszczu. Do tego jest dobrym źródłem białka, magnezu i niektórych witamin B, np. B1. Dobrym pomysłem na uroczysty (i nie tylko!) obiad jest podanie polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Pyszne wytrawne gofry z cukinii
Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
Mięso w słoiku z galaretką
Mięso w słoiku z galaretką smakuje wybornie, ale kupując w sklepie nie masz stuprocentowej pewności, co jest w środku. Dlatego warto je przygotować samodzielnie, mimo że jest to proces dość pracochłonny. Wypróbuj mój przepis na domową konserwę mięsną, a sklepowe już nie będą Ci smakować!
Sałatka Wakame
Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.