71 przepisów
Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym
Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki rodem z niemieckiej kuchni, sałatka szwabska będzie doskonałym wyborem. Jest to połączenie mięsnych akcentów z klasycznymi składnikami, takimi jak ogórek kiszony i ziemniaki. Przysłowiową kropką nad «i» jest w tym przypadku musztarda, nadająca daniu pikanterii.
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!
Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem
Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem to danie zarówno smaczne, jak i odżywcze, idealne na sycący i kompletny posiłek. Dzięki takiej kombinacji składników sałatka dostarcza wszystkich niezbędnych elementów, zachowując przy tym lekkość i świeżość.
Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem
Sałatka z bobem i jajkiem to idealny wybór dla miłośników lekkich i zdrowych dań. Połączenie soczystego ogórka, delikatnych jajek i pożywnego bobu tworzy smakowitą i odżywczą kompozycję, którą dodatkowo wzbogaca kremowy sos majonezowo-jogurtowy.
Sałatka z oscypkiem, gruszką i rukolą
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.
Sałatka z awokado i tuńczykiem
W sezonie letnim warto korzystać z dostępności świeżych warzyw. Przedstawiam przepis na sałatkę z awokado, tuńczykiem i jajkiem. Danie bogate w białko idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub lunch, szczególnie w upalnie dni.
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem
Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i jajkiem to pożywne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Dzięki soczewicy i tuńczykowi jest bogata w białko, a jajka dodają jej kremowej tekstury i wartości odżywczej.
Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Surówka Colesław z białej kapusty
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
Idealnym rozwiązaniem dla miłośników delikatnych, kremowych smaków, połączonych z nutą świeżości, jest sałatka z tortellini ze szpinakiem i serem ricotta. Wypróbuj mój przepis i poznaj tej wyjątkowo pysznej, chociaż nieco nietypowej kompozycji – gwarantuję, że ją pokochasz.
Sałatka milionera z wędzonym kurczakiem
Wieloskładnikowa sałatka milionera znakomicie sprawdza się na przyjęcia. W większości przepisów jest przygotowywana ze smażoną piersią z kurczaka, ale ja preferuję podawać z wędzonym kurczakiem. Kolejne składniki tej sałatki układa się warstwowo, dzięki czemu świetnie się prezentuje na stole.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym
Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem
Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.
Idealna surówka do ryby smażonej
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych, energetyzujących składników do diety. Połączenie słodkiej miękkiej fasoli z chrupiącymi ogórkami tworzy idealną kombinację smaków i tekstur.
Sałatka z tortellini i kurczakiem
Tortellini, czyli włoskie pierożki to wyśmienity składnik wielu potraw. Można je jeść z różnymi dodatkami, na ciepło lub na zimno, np. w postaci sałatki z kurczakiem. W sklepach dostępne są różne warianty smakowe, ale do sałatki z mięsem polecam użyć z nadzieniem serowym lub szpinakowym.
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą
Połączenie świeżych liści szpinaku, orzeźwiającej mozzarelli i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie. Przepis na sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą jest szybki i prosty, a końcowy efekt to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną to danie, które mogłoby się wydawać tradycyjnym połączeniem składników w kuchni amerykańskiej. Jednakże moja propozycja przepisu wprowadza innowacyjne akcenty, które wzbogacają i podnoszą jej smak do zupełnie nowego poziomu.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Szybka i smaczna sałatka z makaronem i tuńczykiem pasuje na każdą okazję. Jest dobrym pomysłem na lunch lub kolacje, albo na imprezowy stół. Możesz do niej użyć dowolnego makaronu, a większość składników każdy ma w szafce, więc sprawdzi się nawet dla niespodziewanych gości.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Mój przepis pozwoli wprowadzić do menu nieco egzotyki. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to danie, które zaskakuje orzeźwiającym i słodko-słonym smakiem. Idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę, szczególnie w ciepłe dni, kiedy szukamy rozwiązania na szybkie, ale i zdrowe posiłki.
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Ten przepis to dowód na to, że popularne i proste składniki, odpowiednio skomponowane, mogą stworzyć niezwykłe danie. Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest tak pyszna, że będziesz do niej wracać wielokrotnie i zachwycać swoich gości.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem
Smaczna i orzeźwiająca sałatka hawajska - to potrawa o tropikalnym klimacie. Najczęściej używam do niej ananasa z puszki, ale świeży też się nada. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta. Przygotowuje ją z szynką konserwową, ale możesz także wykorzystać kurczaka wędzonego.
Sałatka łabędzi puch z kurczakiem
Warstwowa sałatka, która nazwę zawdzięcza swojej elegancji i delikatności, czyli sałatka łabędzi puch, to danie kuchni ukraińskiej, które świetnie prezentuje się na imprezowych stołach. Można podawać ją wyporcjowaną na talerzach lub w jednym dużym naczyniu.
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i slonecznikiem
Sałatka z surowego szpinaku to lekkie danie, bogate w witaminy, detoksykujące, świeże i smaczne, idealne do rozkoszowania się. Przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w wersji nieco odmienionej, która podbije Wasze podniebienia.
Sałatka bawarska z kiełbasą, serem i ogórkiem
Przedstawiam przepis inspirowany kuchnią niemiecką, na sałatkę bawarską. To danie zaskakuje nie tylko swoją oryginalnością, ale również wyjątkowym smakiem. Przygotujesz je z czterech podstawowych składników, które razem tworzą niepowtarzalną kompozycję.
Pyszna sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą
Pysznym i sytym lunchem lub przekąską na stół będzie sałatka z brokułem i kurczakiem. W tym przepisie blanszuje brokuł, dzięki czemu jest on chrupiący, ale możesz go pogotować dłużej, żeby był miękki. Sałatkę przygotowuje z sosem czosnkowym, który dodaje jej ostrości i świeżości.
Sałatka ze szpinakiem i burakiem
To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. Ten przepis nie ma sobie równych!