Szybkie dania kuchni polskiej
163 przepisów
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Lekka i pożywna zupa krem z cukinii z ziemniakami to dobry pomysł na szybki obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jest ona delikatna i kremowa. W tym przepisie warzywa podsmażam przed gotowaniem, co dodaje zupie niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Tradycyjna ryba po grecku jak u babci
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości. Przedstawiam Wam przepis mojej babci.
Ciasto ze śliwkami i bezą
Zapraszam na smakowite ciasto ze śliwkami i bezą, przygotowane na kruchym spodzie z samych żółtek. Waniliowa beza budyniowa dodaje słodyczy i łagodzi kwaśność śliwek. To uniwersalny przepis, który pozwala na wykorzystanie dowolnych owoców według uznania. Po wielu próbach i eksperymentach w mojej kuchni, dopracowałam ten przepis do perfekcji. To jedno z moich ulubionych ciast na rodzinne spotkania, zwłaszcza w sezonie śliwkowym.
Kawa z miodem i cynamonem
Ten wykwintny napój łączy w sobie intensywny aromat świeżo mielonej kawy, słodycz złocistego miodu i rozgrzewające właściwości cynamonu. Ponadto jest naturalnym remedium na jesienne-zimowe przeziębienia. Właściwości przeciwzapalne miodu w połączeniu z pobudzającą kawą tworzą kompozycję, która wspiera odporność organizmu. Wiele razy ta kawa ratowała mnie w chłodne dni, dodając energii i otulając ciepłem. To mój sprawdzony sposób na poprawę nastroju i wzmocnienie organizmu, szczególnie gdy czuję, że coś mnie «bierze». Przez lata eksperymentowałam z różnymi proporcjami i składnikami, by dojść do tego idealnego balansu smaków, który dziś z dumą Ci przedstawiam.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje! Przepis ten szczególnie doceniam, bo moja babcia robiła zawsze takie racuchy, gdy przyjeżdżałam do niej na wakacje. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć ten idealny smak z dzieciństwa. Przekazuję Wam sprawdzony przepis, który nigdy mnie nie zawiódł.
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej
Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!
Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
Moja przygoda z faszerowanymi jajkami trwa już od lat, a ten przepis to prawdziwa perełka, którą odkryłam, szukając alternatywy dla tradycyjnych farszów. Zastąp klasyczny farsz do jajek wersją inspirowaną kuchnią śródziemnomorską, a zobaczysz, jak proste składniki mogą stworzyć coś wyjątkowego. Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to szybka i smaczna przystawka, która sprawi, że każdy będzie zachwycony. To danie jest w sam raz na przyjęcie gości, ale równie dobrze sprawdzi się, by urozmaicić codzienną dietę.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem
Istnieje wiele przepisów na sałatkę z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem. Proponuję jednak swoją wersję, która podkręci smak dzięki wykorzystaniu nietypowych przypraw, składników i nieco zmodyfikowanej kolejności warstw.
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym
Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym mają świetny, lekko kwaskowy smak. Dodaję do nich serek kanapkowy, dzięki czemu są delikatne i kremowe, ale jeśli wolisz, możesz go zastąpić majonezem lub jogurtem naturalnym. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Wegańskie kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie stanie się nie tylko wegańskie, lecz także dietetyczne. Gdy raz je przygotujesz, Twoi domownicy zapomną o tradycyjnych daniach i już zawsze będą Cię prosić właśnie o takie kotlety na obiad.
Kalafior w panierce na patelni
Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego oraz istotnych minerałów (takich jak potas, wapń i magnez), dlatego warto go wprowadzić do swojej diety. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na kalafior w panierce smażony na patelni. Można go podać jako dodatek do posiłku lub przekąska.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą
Wykwintna i elegancka sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą to potrawa, która zrobi furorę na przyjęciach. Możesz przygotować ją też w wersji wyporcjowanej na talerzach jako przystawkę, ponieważ pięknie się prezentuje na talerzu i równie dobrze smakuje.
Chlebek bananowy
Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego rozkosznego chlebka bananowego! Sama przygotowuję go regularnie i mogę zagwarantować, że jest to jeden z najlepszych sposobów na uratowanie bananów, które już straciły swój pierwotny wygląd.
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane to tradycyjna i prosta do przygotowania potrawa. Można ją troszeczkę urozmaicić poprzez dodanie do ciasta różnych dodatków. W tym przepisie poznasz moją wariację chrupiących placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, marchewki oraz ziół prowansalskich. Od lat przygotowuję je w mojej kuchni i zawsze znikają w mgnieniu oka!
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku. Moja rodzina je uwielbia, a ja cenię je za prostotę i szybkość przygotowania. Zawsze mam pod ręką składniki, bo nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie ochota na coś słodkiego i bezglutenowego. To idealny przykład na to, jak z kilku prostych produktów można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!
Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i sosem czosnkowym
Dania na bazie sosu czosnkowego są pyszne, nie można temu zaprzeczyć, choć i lepiej nie brać ich ze sobą do pracy czy na wykłady. Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i sosem czosnkowym to przepis, który podbije wasze kubki smakowe. Koniecznie spróbujcie!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to smaczne i szybkie do przygotowania danie, które zachwyci każde podniebienie, do tego nie wymaga wielu składników. W tym przepisie dodaje do niej brokuł, ale możesz go zastąpić podsmażonymi pieczarkami lub papryką.
Surówka z pora, marchewki i jabłka z majonezem
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
Surówka z marchewki i jabłka bez majonezu
Surówka z marchewki i jabłka to prosty oraz szybki do przygotowania dodatek do obiadu lub kolacji. Jest smaczna, delikatnie słodka, dzięki czemu urozmaici smak wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. A co najlepsze, poradzi sobie z nią nawet laik, dlatego sprawdź moją propozycję przepisu.
Proste i pyszne naleśniki bez jajek
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Proste ciasto czekoladowe
Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami
Sernik to jedno z najczęściej spotykanych ciast na polskich stołach. Sernik wiedeński to w 100% masa serowa – piecze się go bez spodu. Najczęściej przygotowuję to ciasto z rodzynkami w rumie, ale można też zrobić wersję bez alkoholu – z samymi rodzynkami lub też bez nich.
Ciasto Kubuś z delicjami i galaretką
Przepis na ciasto Kubuś wymaga wysiłku i czasu, jednak efekt końcowy wynagradza trudy wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. W przygotowaniu tego deseru możesz eksperymentować z różnymi rodzajami soku, galaretki i dodatkami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do niego galaretka pomarańczowa oraz odpowiednie delicje.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego z piekarnika
Szukasz inspiracji na nowe dania? Spróbuj zrobić roladki z mięsa mielonego! Farsz pieczarkowy z dodatkiem boczku, ogórka i sera dodaje im niepowtarzalnego smaku. Roladki są pieczone w piekarniku w sosie własnym, dzięki czemu są delikatne i soczyste, a do tego mało kaloryczne.
Jajecznica na parze
Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Sama odkryłam ten sposób przygotowania, gdy szukałam zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych dań śniadaniowych. Teraz przygotowuję jajecznicę na parze przynajmniej raz w tygodniu! Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci
Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej, jak robiła moja babcia. Mieciutkie pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i ogórkiem
Ta klasyczna sałatka śledziowa łączy w sobie ziemniaki, jajka i ogórki kiszone, które świetnie komponują się ze słonymi śledziami. Jest to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się na różne spotkania okolicznościowe lub jako samodzielny posiłek.
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych
Lekki, szybki do przygotowania i niewymagający pieczenia sernik na zimno z serków homogenizowanych to ciekawy pomysł na deser nie tylko w upalne dni. Ten tradycyjny sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie z galaretką brzoskwiniową z owocami na wierzchu.