Szybkie dania kuchni polskiej

163 przepisów
Najprostszy wilgotny chlebek bananowy z cynamonem

Chlebek bananowy

Chyba każdy choć raz miał problem w postaci przejrzałych bananów. Nie całkiem zepsute, ale też wyglądające zbyt nieapetycznie, aby je zjeść. Mam dobrą wiadomość – nie trzeba ich wyrzucać! Zamiast tego warto je wykorzystać do zrobienia tego rozkosznego chlebka bananowego! Sama przygotowuję go regularnie i mogę zagwarantować, że jest to jeden z najlepszych sposobów na uratowanie bananów, które już straciły swój pierwotny wygląd.
Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych

Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych

Lekki, szybki do przygotowania i niewymagający pieczenia sernik na zimno z serków homogenizowanych to ciekawy pomysł na deser nie tylko w upalne dni. Ten tradycyjny sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie z galaretką brzoskwiniową z owocami na wierzchu.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
Sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym

Sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym

Prosta, a zarazem pełna smaku sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym, świetnie smakuje jako dodatek do dań obiadowych lub samodzielna przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z majonezem lub jogurtem, ale ja lubię zastępować te składniki olejem.
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.
Kalafior w panierce na patelni

Kalafior w panierce na patelni

Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego oraz istotnych minerałów (takich jak potas, wapń i magnez), dlatego warto go wprowadzić do swojej diety. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na kalafior w panierce smażony na patelni. Można go podać jako dodatek do posiłku lub przekąska.
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Przez lata eksperymentowania z różnymi przepisami odkryłam, że sernik z mlekiem w proszku to prawdziwy hit w mojej kuchni. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Z mojego doświadczenia wiem, że jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami lesnymi

Krokiety z kapustą i grzybami

Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół. Od ponad 15 lat przygotowuję je według tego przepisu i zawsze zbierają niezliczone pochwały. Początkowo moje krokiety się rozpadały, ale z czasem wypracowałam technikę, która gwarantuje idealne rezultaty.
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!
Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Proste i szybkie kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar to typowo wiosenny, orzeźwiający przysmak o specyficznym, kwaśnym i lekko gorzkim smaku. W połączeniu z cukrem smakuje wyśmienicie i doskonale sprawdza się jako składnik ciast. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować kruche ciasto z rabarbarem!
Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Tortilla i burrito to są potrawy kuchni meksykańskiej, które ostatnim czasem stały się bardzo popularne w Polsce. Łączy je jedno – jest to farsz zawinięty w ciasto, przypominający nasze naleśniki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was ze spolszczoną wersją tych potraw – naleśnikami po meksykańsku. Zapewniam Was, że ten przepis podbije serca Waszej rodziny tak samo jak podbił moje!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową. To prawdziwy «comfort food» idealny na chłodniejsze dni jesieni i zimy.
Faszerowane roladki z mięsa mielonego z piekarnika

Faszerowane roladki z mięsa mielonego z piekarnika

Szukasz inspiracji na nowe dania? Spróbuj zrobić roladki z mięsa mielonego! Farsz pieczarkowy z dodatkiem boczku, ogórka i sera dodaje im niepowtarzalnego smaku. Roladki są pieczone w piekarniku w sosie własnym, dzięki czemu są delikatne i soczyste, a do tego mało kaloryczne.
Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Tradycyjna surowa biała kiełbasa pieczona w piekarniku z karmelizowaną cebulą to bardzo proste do przygotowania i syte danie. Uwielbiam jak dodatek złocistej cebuli nadaje potrawie głębi smaku i sprawia, że staje się jeszcze bardziej wyrafinowana. Dla mnie jest to idealna propozycja nie tylko na wielkanocny stół, ale także na każdą uroczystą okazję.
Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane to klasyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. W tym przepisie jako głównego dodatku używam wędzonej szynki. Robię je z chrzanem, który daje im wyrazistego, pikantnego smaku. Możesz dodać jeszcze do nich ogórka kiszonego lub paprykę konserwową.
Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Ciekawym pomysłem na zupę będzie krem z białych warzyw. Potrawa ta sprawdzi się świetnie zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. W tym przepisie do zabielenia używam serka topionego, ale możesz go zastąpić śmietaną. Do zupy smakują chipsy z selera albo pietruszki.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to smaczne i szybkie do przygotowania danie, które zachwyci każde podniebienie, do tego nie wymaga wielu składników. W tym przepisie dodaje do niej brokuł, ale możesz go zastąpić podsmażonymi pieczarkami lub papryką.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą

Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą

Wykwintna i elegancka sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą to potrawa, która zrobi furorę na przyjęciach. Możesz przygotować ją też w wersji wyporcjowanej na talerzach jako przystawkę, ponieważ pięknie się prezentuje na talerzu i równie dobrze smakuje.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczka to najdelikatniejsza i najzdrowsza część wieprzowiny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest miękka i soczysta oraz nie zawiera dużo tłuszczu. Pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które możesz podać na niedzielny obiad.
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to nieco uproszczona, ale równie smaczna wersja popularnych polskich gołąbków. Zapewniam Cię, że ten przepis to prawdziwy ratunek, kiedy masz ochotę na coś sycącego i domowego, a czasu jest jak na lekarstwo. Od lat gości na moim stole i zawsze zbiera same pochwały! Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące - do masy możesz dodać ugotowany ryż.
Szybkie ciasteczka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku. Moja rodzina je uwielbia, a ja cenię je za prostotę i szybkość przygotowania. Zawsze mam pod ręką składniki, bo nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie ochota na coś słodkiego i bezglutenowego. To idealny przykład na to, jak z kilku prostych produktów można wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!
Jogurtowe ciasto cytrynowe

Jogurtowe ciasto cytrynowe

Wilgotne i delikatne ciasto jogurtowe z cytrynową nutą to dobry pomysł na szybki deser. Ten przepis został ze mną na lata, odkąd wypróbowałam go podczas wakacji we Włoszech, gdzie lokalna gospodyni zdradziła mi swój sekret doskonałych wypieków z cytryną. Mocno cytrynowe, ponieważ polane cytrynowym lukrem i posypane kandyzowaną skórką z cytryny. Z tego przepisu możesz również zrobić babeczki – wystarczy nałożyć ciasto do mniejszych foremek, zamiast do jednej dużej.
Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki

Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki

Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami

Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami

Sernik to jedno z najczęściej spotykanych ciast na polskich stołach. Sernik wiedeński to w 100% masa serowa – piecze się go bez spodu. Najczęściej przygotowuję to ciasto z rodzynkami w rumie, ale można też zrobić wersję bez alkoholu – z samymi rodzynkami lub też bez nich.
Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki

Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki

Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Odkąd eksperymentuję z domowymi wędlinami, pieczeń z mięsa mielonego stała się moim popisowym numerem. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli

Jajecznica na parze

Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Sama odkryłam ten sposób przygotowania, gdy szukałam zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych dań śniadaniowych. Teraz przygotowuję jajecznicę na parze przynajmniej raz w tygodniu! Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką

Puszysty sernik królewski z kakaową kruszonką

Sernik to ciasto, które króluje na różnych uroczystościach. Jest wiele wersji tego pysznego ciasta, a jedną z najpopularniejszych jest sernik królewski z kakaową kruszonką. Ten podstawowy przepis można urozmaicić poprzez dodanie do masy serowej ulubionych dodatków, na przykład cynamonu lub bakalii.
Szybkie puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczne danie polskiej kuchni, kojarzące się przede wszystkim z wakacjami. Wychodzą mięciutkie i puszyste w środku, a chrupiące na zewnątrz. U mnie przyrządza się je głównie na obiad, ale będą też świetnym pomysłem na śniadanie czy kolacje! Przepis ten szczególnie doceniam, bo moja babcia robiła zawsze takie racuchy, gdy przyjeżdżałam do niej na wakacje. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć ten idealny smak z dzieciństwa. Przekazuję Wam sprawdzony przepis, który nigdy mnie nie zawiódł.
Aromatyczna kawa z miodem i cynamonem

Kawa z miodem i cynamonem

Ten wykwintny napój łączy w sobie intensywny aromat świeżo mielonej kawy, słodycz złocistego miodu i rozgrzewające właściwości cynamonu. Ponadto jest naturalnym remedium na jesienne-zimowe przeziębienia. Właściwości przeciwzapalne miodu w połączeniu z pobudzającą kawą tworzą kompozycję, która wspiera odporność organizmu. Wiele razy ta kawa ratowała mnie w chłodne dni, dodając energii i otulając ciepłem. To mój sprawdzony sposób na poprawę nastroju i wzmocnienie organizmu, szczególnie gdy czuję, że coś mnie «bierze». Przez lata eksperymentowałam z różnymi proporcjami i składnikami, by dojść do tego idealnego balansu smaków, który dziś z dumą Ci przedstawiam.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.