Szybkie sałatki
104 przepisów
Sałatka ze szpinakiem i burakiem
To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. W mojej kuchni ten przepis nie ma sobie równych!
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
Pamiętam, jak pierwszy raz ją przygotowałam tę sałatkę. Było to wiele lat temu, kiedy szukałam czegoś lekkiego, ale jednocześnie sycącego na obiad, co mogłabym zabrać ze sobą do pracy. Od tamtej pory stała się prawdziwym hitem w moim domu. Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich i kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania. To idealna propozycja, gdy szukasz czegoś szybkiego, zdrowego i pełnego smaku!
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to alternatywny pomysł na rozkoszowanie się szpinakiem o każdej porze roku. Jest to znakomita przystawka, którą można łączyć zarówno z daniem mięsnym, jak i rybnym. Sałatkę można wzbogacić orzechami włoskimi czy migdałami, a ocet balsamiczny podkręci jej smak.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki
Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.
Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem
Prostym i szybkim przepisem na przygotowanie pożywnego posiłku, idealnego na lunch do pracy lub wczesną kolację, będzie przepis na sałatkę z szynką, żółtym serem i jajkiem. Zaletą sałatek niewątpliwie jest to, że można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
Apetycznie wyglądająca i pożywna sałatka ze szpinakiem i kurczakiem to dobry pomysł na lunch czy kolacje. W tym przepisie przygotowuje ją z wędzonym filetem z kurczaka, ale równie dobrze możesz użyć grillowanej czy smażonej piersi, będzie też smakować z wołowiną.
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem
Sałatka z tortellini to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub lunch do pracy albo szkoły. W tym przepisie przygotowuje ją z wieloma dodatkami, między innymi szynką, ogórkiem, papryką i kukurydzą, dzięki czemu jest bogata i bardzo sycąca, a także ładnie prezentuje się na stole.
Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami, fetą i słonecznikiem
Włoskie pierożki, czyli tortellini to składnik wielu pysznych dań. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na sałatkę z makaronem tortellini z dodatkiem suszonych pomidorów, sera feta, rukoli oraz słonecznika.
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach
Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem
Istnieje wiele przepisów na sałatkę z tuńczykiem, jajkiem, żółtym serem i ogórkiem. Proponuję jednak swoją wersję, która podkręci smak dzięki wykorzystaniu nietypowych przypraw, składników i nieco zmodyfikowanej kolejności warstw.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Sałatka z zupek chinskich z szynką, ogórkiem i serem
Zupkom chińskim daleko jest do zdrowych i pożywnych dań, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, szczególnie jeśli doda się do nich warzywa i inne bardziej naturalne dodatki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z makaronem z zupek chińskich, szynką i ogórkiem!
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym
Zapraszam Was na przepis, który jest źródłem witamin i składników odżywczych w przepysznej odsłonie – sałatkę ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym. Słodko-pikantny smak dodaje tej potrawie wyrazistości i zachwyca kubki smakowe, a dzięki orzechom jest przyjemnie chrupiąca.
Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym
Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych, energetyzujących składników do diety. Połączenie słodkiej miękkiej fasoli z chrupiącymi ogórkami tworzy idealną kombinację smaków i tekstur.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą
Wykwintna i elegancka sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą to potrawa, która zrobi furorę na przyjęciach. Możesz przygotować ją też w wersji wyporcjowanej na talerzach jako przystawkę, ponieważ pięknie się prezentuje na talerzu i równie dobrze smakuje.
Sałatka z tortellini na imprezę
Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!
Sałatka z oscypkiem, gruszką i rukolą
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Do schabowych, kotletów mielonych, smażonej piersi z kurczaka i wielu innych dań doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Wystarczy kilka warzyw, majonez i przyprawy, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Sałatka ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i slonecznikiem
Sałatka z surowego szpinaku to lekkie danie, bogate w witaminy, detoksykujące, świeże i smaczne, idealne do rozkoszowania się. Przedstawiam przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w wersji nieco odmienionej, która podbije Wasze podniebienia.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Sałatka z tortellini i szynką
Sałatka z tortellini i szynką to świetny pomysł na imprezową przekąskę lub niebanalną kolację. Oprócz szynki dodaję do niej ser żółty oraz cebulę, ogórek konserwowy i pomidorki koktajlowe. Jeśli jednak chcecie, to możecie również dodać Wasze ulubione warzywa.
Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem
Sałatka z brokułem, fetą i kurczakiem to danie zarówno smaczne, jak i odżywcze, idealne na sycący i kompletny posiłek. Dzięki takiej kombinacji składników sałatka dostarcza wszystkich niezbędnych elementów, zachowując przy tym lekkość i świeżość.
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem
Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską
Zupka chińska zdecydowanie nie jest faworytem w domowej kuchni, ale nie należy jej od razu spisywać na straty. Przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską. Kompozycja smaków podbije wasze podniebienia i zachwyci gości, naprawdę warto spróbować!
Chińska surówka z białej kapusty
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!