Nowoczesne sałatki
104 przepisów

Pyszna sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą
Pysznym i sytym lunchem lub przekąską na stół będzie sałatka z brokułem i kurczakiem. W tym przepisie blanszuje brokuł, dzięki czemu jest on chrupiący, ale możesz go pogotować dłużej, żeby był miękki. Sałatkę przygotowuje z sosem czosnkowym, który dodaje jej ostrości i świeżości.

Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania.

Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Mój przepis pozwoli wprowadzić do menu nieco egzotyki. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to danie, które zaskakuje orzeźwiającym i słodko-słonym smakiem. Idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę, szczególnie w ciepłe dni, kiedy szukamy rozwiązania na szybkie, ale i zdrowe posiłki.

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym
Doskonałym pomysłem na gorące letnie wieczory (lub dni), kiedy mamy ochotę na coś świeżego, smacznego i lekkiego, biędzie sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym. Paluszki krabowe to oryginalna alternatywa dla zwykłych tradycyjnych sałatek, często bazujących na wędlinach.

Sałatka z tortellini i szynką
Sałatka z tortellini i szynką to świetny pomysł na imprezową przekąskę lub niebanalną kolację. Oprócz szynki dodaję do niej ser żółty oraz cebulę, ogórek konserwowy i pomidorki koktajlowe. Jeśli jednak chcecie, to możecie również dodać Wasze ulubione warzywa.

Sałatka szwabska z mortadelą i ogorkiem kiszonym
Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki rodem z niemieckiej kuchni, sałatka szwabska będzie doskonałym wyborem. Jest to połączenie mięsnych akcentów z klasycznymi składnikami, takimi jak ogórek kiszony i ziemniaki. Przysłowiową kropką nad «i» jest w tym przypadku musztarda, nadająca daniu pikanterii.

Sałatka z awokado i tuńczykiem
W sezonie letnim warto korzystać z dostępności świeżych warzyw. Przedstawiam przepis na sałatkę z awokado, tuńczykiem i jajkiem. Danie bogate w białko idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub lunch, szczególnie w upalnie dni.

Sałatka z zupek chinskich z szynką, ogórkiem i serem
Zupkom chińskim daleko jest do zdrowych i pożywnych dań, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, szczególnie jeśli doda się do nich warzywa i inne bardziej naturalne dodatki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z makaronem z zupek chińskich, szynką i ogórkiem!

Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem
Sałatka z tortellini to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub lunch do pracy albo szkoły. W tym przepisie przygotowuje ją z wieloma dodatkami, między innymi szynką, ogórkiem, papryką i kukurydzą, dzięki czemu jest bogata i bardzo sycąca, a także ładnie prezentuje się na stole.

Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką
Ta wykwintna sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie wyrafinowane smaki i tekstury, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, kremowy camembert jest doskonałym uzupełnieniem chrupiących i słodkich gruszek, a pikantna rukola dodaje świeżości i charakteru całości. Po latach eksperymentów odkryłam, że sekret tkwi w równowadze między kremowością sera, słodyczą owoców i wyrazistością rukoli.

Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą i orzechami
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.

Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Lekka, smaczna i bardzo prosta sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem idealnie sprawdza się nie tylko na drugie śniadanie, ale również kolację czy do biura na lunch. Jest niezwykle pożywna i szybka w przygotowaniu!

Sałatka z tortellini i kurczakiem
Tortellini, czyli włoskie pierożki to wyśmienity składnik wielu potraw. Od lat przygotowuję je z różnymi dodatkami, na ciepło lub na zimno, np. w postaci sałatki z kurczakiem. W sklepach dostępne są różne warianty smakowe, ale do sałatki z mięsem polecam użyć z nadzieniem serowym lub szpinakowym. Ten przepis to jeden z moich ulubionych na rodzinne spotkania.

Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i ogórkiem
Ta klasyczna sałatka śledziowa łączy w sobie ziemniaki, jajka i ogórki kiszone, które świetnie komponują się ze słonymi śledziami. Jest to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się na różne spotkania okolicznościowe lub jako samodzielny posiłek.

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!

Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.

Surówka z marchewki do obiadu
Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem świeżym i koperkiem
Makaron orzo z powodu swojego kształtu jest często nazywanym «ryżowym» i używany do przygotowania różnego rodzaju sałatek. Moja ulubiona sałatka z makaronem, ogórkiem i koperkiem nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą jest bardzo prosta, a jednocześnie przepyszna i ładnie się prezentuje na talerzu. Możesz skrócić czas przygotowania o ponad połowę, jeśli użyjesz gotowych buraków. Najlepiej jest ją przygotować bezpośrednio przed podaniem.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole! Osobiście przygotowuję tę surówkę i zawsze spotykam się z zachwytem moich gości. Uwielbiam intensywny kolor i chrupkość, które wnosi na talerz.

Sałatka z oscypkiem, gruszką i rukolą
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.

Sałatka łabędzi puch z kurczakiem
Warstwowa sałatka, która nazwę zawdzięcza swojej elegancji i delikatności, czyli sałatka łabędzi puch, to danie kuchni ukraińskiej, które świetnie prezentuje się na imprezowych stołach. Można podawać ją wyporcjowaną na talerzach lub w jednym dużym naczyniu.

Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.

Sałatka z tortellini na imprezę
Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!

Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Do schabowych, kotletów mielonych, smażonej piersi z kurczaka i wielu innych dań doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Wystarczy kilka warzyw, majonez i przyprawy, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem
Sałatki warstwowe prezentują się niesamowicie na stole, czy to na spotkaniu z przyjaciółmi, czy na uroczystości rodzinnej. Jednym z pomysłów na taką przekąskę jest sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem. Śledzie są ważnym elementem tradycji kulinarnych, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra.

Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.