Potrawy z majonezem
89 przepisów

Sałatka z selerem konserwowym bez ananasa
Seler konserwowy to doskonały wybór dla poszukujących lekkich składników na sałatkę. Seler nadaje przyjemnej świeżości, która harmonijnie łączy się z delikatnym kurczakiem. Brak ananasa sprawia, że smak sałatki jest bardziej neutralny, dzięki czemu można ją łatwo łączyć z różnymi dressingami.

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.

Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach
Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.

Pasta z makreli wędzonej
Idealnym sposobem na przemycenie do naszego jadłospisu niezbędnej porcji ryby jest przygotowanie pasty z wędzonej makreli. Kanapki z pastą z makreli wędzonej nadają się nie tylko na śniadanie i kolację, ale też sprawdzą się na imprezowym stole czy też jako lunch do pracy. Odkryłam ten przepis kilka lat temu i od tego czasu regularnie przygotowuję go dla mojej rodziny.

Jajka faszerowane tuńczykiem i awokado
Jajka faszerowane tuńczykiem i awokado to wykwintna, ale prosta przystawka. Wierzch posypuję pestkami dyni, w tym przepisie używam surowych, ale możesz je też uprażyć na suchej patelni. Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję, dodaj jogurt naturalny lub więcej awokado zamiast majonezu.

Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem
Prostym i szybkim przepisem na przygotowanie pożywnego posiłku, idealnego na lunch do pracy lub wczesną kolację, będzie przepis na sałatkę z szynką, żółtym serem i jajkiem. Zaletą sałatek niewątpliwie jest to, że można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.

Sałatka z zupek chinskich z szynką, ogórkiem i serem
Zupkom chińskim daleko jest do zdrowych i pożywnych dań, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, szczególnie jeśli doda się do nich warzywa i inne bardziej naturalne dodatki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z makaronem z zupek chińskich, szynką i ogórkiem!

Sałatka z tortellini i szynką
Sałatka z tortellini i szynką to świetny pomysł na imprezową przekąskę lub niebanalną kolację. Oprócz szynki dodaję do niej ser żółty oraz cebulę, ogórek konserwowy i pomidorki koktajlowe. Jeśli jednak chcecie, to możecie również dodać Wasze ulubione warzywa.

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami
Zastąp klasyczny farsz do jajek wersją z tego przepisu, inspirowaną kuchnią śródziemnomorską. Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to szybka i smaczna przystawka, która sprawi, że każdy będzie zachwycony. Potrawa ta jest w sam raz na przyjęcie gości lub do urozmaicenia codziennej diety.

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Ten przepis to dowód na to, że popularne i proste składniki, odpowiednio skomponowane, mogą stworzyć niezwykłe danie. Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest tak pyszna, że będziesz do niej wracać wielokrotnie i zachwycać swoich gości.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest na tyle uniwersalna, że można ją podać na praktycznie każdą okazję. Świetnie się sprawdzi na śniadanie, obiad i kolacje oraz na imprezowy stół. Uwielbiam tę sałatkę za to, że jest prosta i szybka do przygotowania i mogę dodać do niej wszystko, co znajdę w lodówce.

Surówka Colesław z białej kapusty
Surówka Cołeslaw z białej kapusty to dodatek niderlandzkiego pochodzenia, dziś bardzo popularny we wszystkich częściach świata. Przygotowywana jest najczęściej z białą kapustą (czasem także z czerwoną kapustą), marchewką i szczypiorkiem (lub szalotką), a następnie doprawiana smacznym sosem z jogurtu, musztardy i majonezu.

Sałatka z tortellini na imprezę
Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki
Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole! Osobiście przygotowuję tę surówkę i zawsze spotykam się z zachwytem moich gości. Uwielbiam intensywny kolor i chrupkość, które wnosi na talerz.

Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem
Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Lekka, smaczna i bardzo prosta sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem idealnie sprawdza się nie tylko na drugie śniadanie, ale również kolację czy do biura na lunch. Jest niezwykle pożywna i szybka w przygotowaniu!

Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem
W chwilach, gdy nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni, przygotowanie sałatki może być najlepszym rozwiązaniem. Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem to przepis instant na smaczną i ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka składników, wyrazistych przypraw i danie gotowe!

Jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem
Szukasz pomysłu na lekką, wiosenną przystawkę? Wypróbuj ten przepis na jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem. Jest to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie, rodzinne spotkania czy lunch w gronie przyjaciół. Czasami dodaję do nich też odrobinę twarogu.

Pasta jajeczna dla dzieci
Jajka zawierają dużo cennych składników odżywczych i dzieci powinny je jeść. Dobrym sposobem na przemycenie jajek do diety dziecka jest pasta jajeczna. Pastę można podawać tylko z pieczywem lub dodać do niej ulubione dodatki (np. szynkę czy warzywa). Zapraszam na przepis!

Pasta z makreli w oleju
Filety z makreli świetnie nadają się do pasty na kanapki, wystarczy dodać do niej kilka składników i gotowe! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pastę z makreli w oleju – z dodatkiem kiszonego ogórka i jajek, które dodają temu smarowidłu niepowtarzalnego smaku i konsystencji.

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem
Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.

Pyszna pasta jajeczna z szynką
Śniadanie dla wielu stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie może zatem w porannym menu zabraknąć źródła białka, a więc i wszelkich aminokwasów potrzebnych dla organizmu. Przyrządzenie pasty jajecznej z szynką to alternatywa dla osób, którym znudziła się popularna jajecznica!

Tradycyjna pasta z makreli wędzonej
Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!

Pasta jajeczna z chrzanem
Chrzan i jajka to połączenie smaków, kojarzące się głównie z Wielkanocą. Jednak potrawy z tych składników można jeść przez cały rok. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych smarowideł – pastę jajeczną z chrzanem.

Sałatka milionera z wędzonym kurczakiem
Wieloskładnikowa sałatka milionera znakomicie sprawdza się na przyjęcia. W większości przepisów jest przygotowywana ze smażoną piersią z kurczaka, ale ja preferuję podawać z wędzonym kurczakiem. Kolejne składniki tej sałatki układa się warstwowo, dzięki czemu świetnie się prezentuje na stole.

Imprezowa sałatka z selerem konserwowym
Doskonałą propozycją na każdą okoliczność będzie imprezowa sałatka z selerem konserwowym. Seler ma wyrazisty smak i aromat, a ananas dodaje całości słodkiego posmaku. Zawsze przygotowuję tę sałatkę z szynką i serem, dzięki temu jest treściwa i sycąca.

Sałatka z kuskusem, tuńczykiem, ogorkiem i pomidorem
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem to lekka i pożywna propozycja na lunch lub kolację. Jest niezwykle bogata w białko, a świeże warzywa dodają jej chrupkości i witamin. Warto taką wersję sałatki przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy w upalne dni.