Potrawy z majonezem

89 przepisów
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Jajka faszerowane tuńczykiem i awokado

Jajka faszerowane tuńczykiem i awokado

Jajka faszerowane tuńczykiem i awokado to wykwintna, ale prosta przystawka, która zawsze cieszy się ogromnym powodzeniem na moim stole. To jeden z tych przepisów, które towarzyszą mi od lat i nigdy się nie nudzą. Pamiętam, jak po raz pierwszy eksperymentowałam z połączeniem tuńczyka i awokado - to było prawdziwe odkrycie smaku! Wierzch posypuję pestkami dyni, w tym przepisie używam surowych, ale możesz je też uprażyć na suchej patelni. Prażone pestki dyni dodają nie tylko chrupkości, ale i głębi smaku, uwalniając swoje orzechowe nuty - to mały sekret, który podnosi to danie na wyższy poziom. Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję, dodaj jogurt naturalny lub więcej awokado zamiast majonezu. Warto pamiętać, że awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów, więc jego większa ilość nie tylko odciąży danie, ale i wzbogaci je o cenne składniki odżywcze.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Pasta z makreli bez jajek

Pasta z makreli bez jajek

Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem

Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem

Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta jajeczna to tradycyjne smarowidło na kanapki. Jest bardzo prosta do przygotowania, a zarazem nie musi być dwa razy taka sama. Wystarczy tylko dodać rożne dodatki i codziennie możesz jeść inną! W tym przypadku przychodzę do Was z przepisem na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami.
Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym

Sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym

W sezonie grillowym na stole triumfuje sałatka ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Jest to treściwy i niezwykle smaczny dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Co więcej, doskonale smakuje także na następny dzień po przygotowaniu, śmiało można więc przygotować jej więcej i zachować na kolejne dni.
Surówka z sałaty lodowej i marchewki

Surówka z sałaty lodowej i marchewki

Porządny obiad nie może się odbyć bez dobrej surówki. Surówka z sałaty lodowej i marchewki to wyśmienity dodatek do posiłku. Przygotowanie surówki to zaledwie kilka minut, a dostarcza niezbędną porcję warzyw do codziennej diety. Do tego jest przepyszna!
Orzeźwiająca pasta jajeczna z rzodkiewką i majonezem

Pasta jajeczna z rzodkiewką

Pasta jajeczna z rzodkiewką to nowe wydanie klasycznego przepisu, który od lat gości na moim stole i zawsze zbiera same pochwały. Za sprawą dodatku delikatnie ostrej w smaku rzodkiewki, pasta zyskuje bardziej orzeźwiający smak. To prawdziwy hit, który sprawdzi się o każdej porze roku, ale szczególnie cenię go wiosną i latem, kiedy rzodkiewka jest najsmaczniejsza i najbardziej chrupiąca. Doskonały pomysł zarówno na co dzień, jak i na domowe przyjęcia!
Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jajkami

Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jajkami

Śledzie mają liczne zastosowania i można je łączyć z różnorodnymi składnikami. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jajkiem. Jest to proste, a jednocześnie wykwintne danie, idealnie pasujące na uroczyste okazje lub święta, a także i na codzienny posiłek.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Szybka i smaczna sałatka z makaronem i tuńczykiem pasuje na każdą okazję. Jest dobrym pomysłem na lunch lub kolacje, albo na imprezowy stół. Możesz do niej użyć dowolnego makaronu, a większość składników każdy ma w szafce, więc sprawdzi się nawet dla niespodziewanych gości.
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej

Tradycyjna pasta z makreli wędzonej

Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!
Pasta jajeczna z łososiem

Pasta jajeczna z łososiem

Pasta jajeczna z łososiem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego śniadania czy kolacji. W mojej rodzinie to absolutny hit! Można do niej użyć łososia wędzonego na zimno lub ciepło. Osobiście preferuję łososia wędzonego na zimno, który ma delikatniejszy smak i lepiej komponuje się z jajkami. Pasta nadaje się też na imprezowy lub świąteczny stół – możesz podać jako dodatek do posiłków czy zaserwować z nią słone przekąski.
Tradycyjna pasta z makreli i jajek z majonezem

Pasta z makreli i jajek

Makrela wędzona to składnik, który jest niedoceniany w kuchni, ale mam pyszny przepis dla cierpliwych. Pasta z makreli i jajek może w niepowtarzalny sposób urozmaicić śniadanie czy kolację. W towarzystwie świeżego bochenka chleba - zasmakuje każdemu. Samo przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Ten przepis towarzyszy mi od lat – to jedna z pierwszych potraw, które nauczyłam się przygotowywać samodzielnie. Do dziś pamiętam jej charakterystyczny smak i zapach, który kojarzy mi się z domowym ciepłem.
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską

Zupka chińska zdecydowanie nie jest faworytem w domowej kuchni, ale nie należy jej od razu spisywać na straty. Przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską. Kompozycja smaków podbije wasze podniebienia i zachwyci gości, naprawdę warto spróbować!
Pasta jajeczna z chrzanem

Pasta jajeczna z chrzanem

Chrzan i jajka to połączenie smaków, kojarzące się głównie z Wielkanocą. Jednak potrawy z tych składników można jeść przez cały rok. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych smarowideł – pastę jajeczną z chrzanem.
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki

Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki

Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.
Roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym

Roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym

Szybką do przygotowania, lekką i pyszną przekąską są roladki z tortilli z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym. Roladki są kolorowe i ładnie się prezentują na stole. Możesz je podać od razu po przygotowaniu lub schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z bobem i jajkiem to idealny wybór dla miłośników lekkich i zdrowych dań. Połączenie soczystego ogórka, delikatnych jajek i pożywnego bobu tworzy smakowitą i odżywczą kompozycję, którą dodatkowo wzbogaca kremowy sos majonezowo-jogurtowy.
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem

Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem

Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.
Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem

Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem

Prostym i szybkim przepisem na przygotowanie pożywnego posiłku, idealnego na lunch do pracy lub wczesną kolację, będzie przepis na sałatkę z szynką, żółtym serem i jajkiem. Zaletą sałatek niewątpliwie jest to, że można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem

Sałatki różnego rodzaju cieszą się nieustannie powodzeniem, gdyż po prostu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem to wariacja, którą możesz przyrządzić na lunch, przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Poznaj moją wersję przepisu i zachwyć się jej zaskakującym smakiem!
Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem jest na tyle uniwersalna, że można ją podać na praktycznie każdą okazję. Świetnie się sprawdzi na śniadanie, obiad i kolacje oraz na imprezowy stół. Uwielbiam tę sałatkę za to, że jest prosta i szybka do przygotowania i mogę dodać do niej wszystko, co znajdę w lodówce.
Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem

Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem

W chwilach, gdy nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni, przygotowanie sałatki może być najlepszym rozwiązaniem. Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem to przepis instant na smaczną i ekspresową przekąskę. Wystarczy kilka składników, wyrazistych przypraw i danie gotowe!
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego

Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego

Szukasz inspiracji na imprezową sałatkę? Wypróbuj ten przepis na sałatkę z marynowanych pieczarek i sera żółtego. Ma ona wyrazisty i lekko kwaśny smak. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a wykonanie zachwyca gości. Możesz ją przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko wyciągnąć z lodówki.
Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym

Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym

Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.
Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna potrawa, idealna na przyjęcia lub codzienny posiłek. W tym przepisie przygotowuję je z dodatkiem sera żółtego. Świetnie komponują się z chrupiącym bagietką lub lekkimi sałatkami.