Dieta wegetariańska

99 przepisów
Sałatka z awokado i tuńczykiem

Lato to czas, kiedy z radością sięgam po najświeższe dary natury. Zawsze staram się wykorzystać ten obfity sezon, by tworzyć dania, które są nie tylko pyszne, ale i lekkie. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na sałatkę z awokado, tuńczykiem i jajkiem. To danie, które gości na moim stole od lat i zawsze zbiera same pochwały. Jest idealne na upalne dni, kiedy szukamy czegoś sycącego, ale nie obciążającego. To świetna propozycja na szybki lunch czy odżywczą kolację.
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem

Pamiętam, jak pierwszy raz ją przygotowałam tę sałatkę. Było to wiele lat temu, kiedy szukałam czegoś lekkiego, ale jednocześnie sycącego na obiad, co mogłabym zabrać ze sobą do pracy. Od tamtej pory stała się prawdziwym hitem w moim domu. Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich i kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania. To idealna propozycja, gdy szukasz czegoś szybkiego, zdrowego i pełnego smaku!
Sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jajkami

Śledzie mają liczne zastosowania i można je łączyć z różnorodnymi składnikami. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jajkiem. Jest to proste, a jednocześnie wykwintne danie, idealnie pasujące na uroczyste okazje lub święta, a także i na codzienny posiłek.
Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym

Sałatka z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym to doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych, energetyzujących składników do diety. Połączenie słodkiej miękkiej fasoli z chrupiącymi ogórkami tworzy idealną kombinację smaków i tekstur.
Surówka z marchewki do obiadu

Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna potrawa, idealna na przyjęcia lub codzienny posiłek. W tym przepisie przygotowuję je z dodatkiem sera żółtego. Świetnie komponują się z chrupiącym bagietką lub lekkimi sałatkami.
Sałatka z oscypkiem i żurawiną

W poszukiwaniu tradycyjnych polskich potraw warto spróbować sałatki z oscypkiem i żurawiną. To lekkie połączenie smaków zarówno dla tradycjonalisty, jak i osób, które być może nigdy nie próbowały tego rodzaju sera.
Kotlety pieczone z kalafiora i kapusty kiszonej

Tradycyjny schabowy okazuje się nie być niezastąpiony podczas niedzielnego obiadu. Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej stanowią smaczną i nietypową alternatywę dla «nudnego schabowego». Są chrupiące i wzbogacają posiłek o drogocenne warzywa, a dodatkowo ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Puszyste naleśniki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Mąka orkiszowa to zdrowsza alternatywa mąki pszennej – ma zwiększoną zawartość aminokwasów i tłuszczów nienasyconych oraz wysoką wartość odżywczą. Naleśniki z mąki orkiszowej wychodzą tak samo pyszne i puszyste jak zwykłe, a do tego są bardziej pożywne i zawierają dużo błonnika.
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Oryginalnym pomysłem na smaczny i bezmięsny obiad będą kotlety ziemniaczane podawane z sosem pieczarkowym. Przygotowuję je regularnie w moim domu, bo są łatwe do wykonania i potrzebuję do nich tylko kilku podstawowych składników. Możesz je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu lub ugotować świeże, co zwykle robię, gdy planuję to danie z wyprzedzeniem.
Sałatka ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym

Zapraszam Was na przepis, który jest źródłem witamin i składników odżywczych w przepysznej odsłonie – sałatkę ze szpinaku z sosem miodowo-musztardowym. Słodko-pikantny smak dodaje tej potrawie wyrazistości i zachwyca kubki smakowe, a dzięki orzechom jest przyjemnie chrupiąca.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

Szukasz lekkiej, orzeźwiającej i pełnej smaku propozycji na dodatek do posiłku? Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem świetnie sprawdzi się w tej roli! Ta sałatka łączy w sobie świeże, sezonowe warzywa oraz słodko-kwaśny dressing, a do tego jest smaczna i zdrowa.
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem

Zdrowe śniadanie w postaci jajecznicy ze szpinakiem to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Lekkie i pożywne danie dostarcza organizmowi siły na cały dzień. Przygotowanie zaczynam od podsmażenia szpinaku, a następnie dodaję jajko z przyprawami. To moje ulubione danie śniadaniowe, które przygotowuję co najmniej dwa razy w tygodniu - zawsze dodaje mi energii i poprawia koncentrację.
Surówka z marchewki i pomarańczy

Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
Sałatka z burakami i rukolą

Sałatka z burakami i rukolą jest bardzo prosta, a jednocześnie przepyszna i ładnie się prezentuje na talerzu. Możesz skrócić czas przygotowania o ponad połowę, jeśli użyjesz gotowych buraków. Najlepiej jest ją przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

Ten przepis to dowód na to, że popularne i proste składniki, odpowiednio skomponowane, mogą stworzyć niezwykłe danie. Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest tak pyszna, że będziesz do niej wracać wielokrotnie i zachwycać swoich gości.
Chleb z cukinii z pestkami dyni

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Ten przepis towarzyszył mi przez lata i zawsze ratuje, gdy mam nadmiar cukinii z ogródka. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości. Najczęściej używam pestek dyni i słonecznika, ale czasem eksperymentuję z orzechami włoskimi - rodzina uwielbia te wariacje.
Naleśniki z mąki kokosowej

Zapraszam Was na przepis na przepyszne naleśniki o trochę tropikalnym charakterze, bo zrobione z mąki kokosowej. Odkryłam ten przepis podczas eksperymentów z dietą ketogeniczną i zakochałam się w nim od pierwszego kęsa! Pamiętam, jak pierwszy raz je przygotowałam – aromat kokosa rozniósł się po całej kuchni i od razu wiedziałam, że to będzie coś wyjątkowego. Najlepiej smakują w słodkiej wersji na przykład z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów. Są one też odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogenicznej.
Kotlety z kalafiora i brokuła

Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Dlatego postanowiłam przekonać się, że warzywo, które dotąd było podstawą zup, może być świetnym składnikiem również do surówek. Co więcej, w tym przepisie gra pierwsze skrzypce. Przedstawiam Wam swoją wersję surówki z selera z rodzynkami, podkręconą smakiem kwaśnej gruszki.
Sałatka ze szpinakiem i burakiem

To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. W mojej kuchni ten przepis nie ma sobie równych!
Kotlety z kalafiora i pieczarek

Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!
Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki

Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem

Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
Sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą

Wykwintna i elegancka sałatka z burakiem, pomarańczą i fetą to potrawa, która zrobi furorę na przyjęciach. Możesz przygotować ją też w wersji wyporcjowanej na talerzach jako przystawkę, ponieważ pięknie się prezentuje na talerzu i równie dobrze smakuje.
Surówka z marchewki i ananasa

Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z bobem i jajkiem to idealny wybór dla miłośników lekkich i zdrowych dań. Połączenie soczystego ogórka, delikatnych jajek i pożywnego bobu tworzy smakowitą i odżywczą kompozycję, którą dodatkowo wzbogaca kremowy sos majonezowo-jogurtowy.