Kuchnia europejska
214 przepisów
Pasta z makreli z twarogiem
Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Pierś z indyka duszona w sosie własnym
Pierś z indyka duszona w sosie własnym to dobry pomysł na lekkostrawny obiad. Jest delikatna i krucha, a dzięki marynacie z miodem – ma słodkawy posmak. Podawaj ją z ryżem lub puree ziemniaczanym i dodatkami warzywnymi. Dobrym pomysłem jest też pokrojenie jej w cienkie plasterki na kanapki.
Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem
Wiosenna i smaczna sałatka ze szpinakiem baby oraz jajkiem to świetny pomysł na lekką kolację lub przekąskę imprezową. Ta sałatka to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki, zdrowy posiłek - szczególnie cenię ją w cieplejsze dni, gdy chce się jeść coś lekkiego, ale sytego. Przygotowuje się bardzo szybko, więc możesz ją zrobić tuż przed podaniem lub podszykować wcześniej i zalać sosem chwilę przed położeniem na stół.
Pyszna sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą
Pysznym i sytym lunchem lub przekąską na stół będzie sałatka z brokułem i kurczakiem. W tym przepisie blanszuje brokuł, dzięki czemu jest on chrupiący, ale możesz go pogotować dłużej, żeby był miękki. Sałatkę przygotowuje z sosem czosnkowym, który dodaje jej ostrości i świeżości.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!
Imprezowe mini kanapeczki na krakersach
Przyjęcia i imprezy nie mogą obejść się bez smakowicie wyglądających przekąsek. Mini kanapeczki na krakersach to wspaniałe imprezowe przysmaki, które nie wymagają wiele czasu i można je przygotować na ostatnią chwilę. W tym przepisie przedstawię Ci trzy propozycje przyrządzenia takich kanapeczek!
Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika
Roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku to wyśmienity pomysł na szybki i wykwintny obiad. Możesz je przygotować zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. Roladki z piekarnika to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych!
Tortilla ze szpinakiem, łososiem i jajkiem na zimno
Codzienne gotowanie warto sobie ułatwiać za pomocą gotowych sklepowych produktów. Jednym z takich produktów jest pszenna tortilla, z której można wyczarować zarówno śniadania, jak i lunch czy kolacje. Na weekendowe spokojne śniadanie sprawdzi się tortilla ze szpinakiem, łososiem i jajkiem!
Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem
Prostym i szybkim przepisem na przygotowanie pożywnego posiłku, idealnego na lunch do pracy lub wczesną kolację, będzie przepis na sałatkę z szynką, żółtym serem i jajkiem. Zaletą sałatek niewątpliwie jest to, że można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie śmietanowym
Naleśniki ze szpinakiem i sosem śmietanowym polubią nawet dzieci, które zazwyczaj nie chcą jeść zielonych warzyw. Połączenie szpinaku z delikatnym serem ricotta i słodką śmietanką nadaje im zupełnie nowego smaku, w którym warzywa grają drugie skrzypce.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem
Przepis, który dziś dla Was przygotowałam, króluje w moim domu bardzo często. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem jest daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jednocześnie wspaniałe nasyci głodne brzuchy w chłodne dni. I te małe i te większe!
Kotlety z kalafiora z kaszą manną
Kasza manna kojarzy się wielu osobom z okropnym daniem, który swego czasu był podawany dzieciom. Pomimo upływu lat, składnik ten nie przebija się swą popularnością w naszych kuchniach. Warto jednak go docenić za wiele możliwości, jakie nam daje. Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora z kaszą manną, a nigdy nie powiesz o niej złego słowa!
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem na obiad
Wytrawne naleśniki ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Szpinak uwielbiam przygotowywać z dużą ilością czosnku, jednak tym razem trochę zmniejszyłam jego ilość, aby nie zabić smaku łososia. Naleśniki dobrze smakują także na zimno i można je zabrać do pracy czy szkoły!
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem i kukurydzą
Dodatek mięsny do sałatki zawsze sprawia, że staje się ona pożywniejsza i może stanowić sycące danie. Zapraszam dziś na moją wersję z selerem naciowym, kurczakiem i kukurydzą. Połączenie znanych składników z nieoczywistymi dodatkami – nadaje sałatce wyjątkowy charakter!
Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem
Sałatka z tortellini to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub lunch do pracy albo szkoły. W tym przepisie przygotowuje ją z wieloma dodatkami, między innymi szynką, ogórkiem, papryką i kukurydzą, dzięki czemu jest bogata i bardzo sycąca, a także ładnie prezentuje się na stole.
Smażona cukinia w serowej panierce
Cukinia w panierce z serem to smakowita i chrupiąca przekąska, idealna na każdą okazję. Odkąd odkryłam ten przepis, przygotowuję go regularnie dla mojej rodziny. W tym przepisie kabaczek jest smażony na oleju, ale jeśli chcesz zrobić wersję bardziej fit, to możesz go upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy beztłuszczowej, co sama często praktykuję.
Pasta jajeczna z rzodkiewką
Pasta jajeczna z rzodkiewką to nowe wydanie klasycznego przepisu, który od lat gości na moim stole i zawsze zbiera same pochwały. Za sprawą dodatku delikatnie ostrej w smaku rzodkiewki, pasta zyskuje bardziej orzeźwiający smak. To prawdziwy hit, który sprawdzi się o każdej porze roku, ale szczególnie cenię go wiosną i latem, kiedy rzodkiewka jest najsmaczniejsza i najbardziej chrupiąca. Doskonały pomysł zarówno na co dzień, jak i na domowe przyjęcia!
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Ten przepis to dowód na to, że popularne i proste składniki, odpowiednio skomponowane, mogą stworzyć niezwykłe danie. Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest tak pyszna, że będziesz do niej wracać wielokrotnie i zachwycać swoich gości.
Sałatka z brokułem, jajkiem, feta i sosem czosnkowym
Pyszna i pożywna sałatka z brokułem, jajkiem i fetą, polana aromatycznym sosem czosnkowym - to potrawa doskonała na lekką kolację, lunch lub jako przystawka na spotkania. Niektórzy dodają do tej sałatki pomidorki koktajlowe, ale ja robię ją bez. Po wielu eksperymentach doszłam do wniosku, że bez pomidorów smaki lepiej się komponują. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sos musztardowo-miodowy
Uniwersalny sos musztardowo-miodowy to prawdziwy hit każdej kuchni, który z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem w Twoim domu. Ma też korzyści zdrowotne, ponieważ musztarda jest bogata w przeciwutleniacze, a miód posiada właściwości antybakteryjne. Po wielu próbach kulinarnych mogę śmiało powiedzieć, że ten sos to jeden z moich najbardziej wypróbowanych przepisów. Zawsze mam go w lodówce!
Pasta z makreli wędzonej
Idealnym sposobem na przemycenie do naszego jadłospisu niezbędnej porcji ryby jest przygotowanie pasty z wędzonej makreli. Kanapki z pastą z makreli wędzonej nadają się nie tylko na śniadanie i kolację, ale też sprawdzą się na imprezowym stole czy też jako lunch do pracy. Odkryłam ten przepis kilka lat temu i od tego czasu regularnie przygotowuję go dla mojej rodziny.
Puszysty sernik baskijski z mascarpone
Sernik baskijski to ciasto pochodzące z Kraju Basków – autonomicznego regionu Hiszpanii. Od tradycyjnego polskiego sernika różni się tym, że przygotowuje się go z serka śmietankowego i piecze się w wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest mocno przypieczony z wierzchu.
Pasta jajeczna z boczkiem
Jeśli znudziły Ci się już klasyczne pasty do kanapek, musisz koniecznie spróbować tego przepisu. Pasta jajeczna z boczkiem za sprawą chrupiących kawałków staje się o wiele bardziej interesująca w smaku. Można zajadać się na śniadanie, smarując nią ulubiony chleb lub zawijając w liście sałaty.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Szybka i smaczna sałatka z makaronem i tuńczykiem pasuje na każdą okazję. Jest dobrym pomysłem na lunch lub kolacje, albo na imprezowy stół. Możesz do niej użyć dowolnego makaronu, a większość składników każdy ma w szafce, więc sprawdzi się nawet dla niespodziewanych gości.
Zupa kalafiorowa z makaronem
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
Proste i pyszne naleśniki bez jajek
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Pasta z makrelą w sosie pomidorowym
Ryby są ważnym elementem zdrowego odżywiania, pozytywnie działają na nasz organizm. Dlatego ważne jest, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu je spożywać. Pasta z makrelą w sosie pomidorowym to wyśmienity i niebanalny sposób na uwzględnienie ryby w jadłospisie!
Pasta z tuńczyka i awokado
W mojej kuchni zawsze stawiam na połączenie smaku ze zdrowiem. A ta pasta z tuńczyka i awokado od lat gości na moim stole, bo wiem, że to idealna propozycja dla każdego, kto dba o linię i dobre samopoczucie. Kanapki z pastą z tuńczyka i awokado staną się niskokalorycznym i zdrowym śniadaniem. Awokado to źródło zdrowych tłuszczy i witaminy K, a tuńczyk - istotnych dla zdrowia kwasów omega-3. To połączenie składników sprawia, że danie jest nie tylko pyszne, ale i niezwykle odżywcze, dostarczając organizmowi wszystkiego, co najlepsze.
Wilgotne muffinki z owocami na śmietanie
Pyszne muffinki z owocami można przygotowywać przez cały rok, ale najlepiej smakują późną wiosną i latem, kiedy owoce są świeże i pełne aromatu. Muffinki robię z ucieranego ciasta ze śmietaną i najczęściej dodaję do nich truskawki, ale lubię je również z jabłkami lub bananami.
Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!