Kuchnia europejska

214 przepisów
Surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki

Kolorowa, chrupiąca i pełna smaku surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Przepis ze świeżym ogórkiem i papryką sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta i atrakcyjna.
Pyszna sałatka z brokułem, kurczakiem, jajkiem i kukurydzą

Pysznym i sytym lunchem lub przekąską na stół będzie sałatka z brokułem i kurczakiem. W tym przepisie blanszuje brokuł, dzięki czemu jest on chrupiący, ale możesz go pogotować dłużej, żeby był miękki. Sałatkę przygotowuje z sosem czosnkowym, który dodaje jej ostrości i świeżości.
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem

Apetycznie wyglądająca i pożywna sałatka ze szpinakiem i kurczakiem to dobry pomysł na lunch czy kolacje. W tym przepisie przygotowuje ją z wędzonym filetem z kurczaka, ale równie dobrze możesz użyć grillowanej czy smażonej piersi, będzie też smakować z wołowiną.
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem

Uwielbiam przygotowywać jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - to idealna przystawka na przyjęcia, smaczna i efektowna. Przez lata nauczyłam się, że najlepiej podawać je na półmisku wyłożonym rukolą lub sałatą - tak prezentują się naprawdę elegancko. W tym przepisie przygotowuję farsz ze świeżym ogórkiem, ale z doświadczenia wiem, że możesz go zastąpić kiszonym lub konserwowym - każda wersja ma swój unikalny smak.
Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki w wersji bezglutenowej, czyli z mąki kukurydzianej, przygotowuje się praktycznie tak samo jak i tradycyjne naleśniki. Mąka kukurydziana sprawia, że naleśniki są kruche i mogą się łamać, dlatego do ciasta dodaje się również skrobię ziemniaczaną. Osobiście przekonałam się, że ten przepis to prawdziwy ratunek dla osób nietolerujących glutenu - moja rodzina nie mogła uwierzyć, że to wersja bezglutenowa!
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej

Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach

Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.
Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna potrawa, idealna na przyjęcia lub codzienny posiłek. W tym przepisie przygotowuję je z dodatkiem sera żółtego. Świetnie komponują się z chrupiącym bagietką lub lekkimi sałatkami.
Kotlety z kalafiora i brokuła

Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
Surówka z selera i marchewki

Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym

Naleśniki kojarzą się głownie ze słodkim daniem, ale równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Jedną z opcji na taką właśnie wersje to przygotowanie naleśników ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym. Wyrazisty i aromatyczny farsz posmakuje każdemu miłośnikowi szpinaku!
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym spodzie

Sernik to ciasto, które można przygotować w wielu różnych odsłonach. Przez lata eksperymentowania z różnymi przepisami odkryłam, że sernik z mlekiem w proszku to prawdziwy hit w mojej kuchni. Najlepiej sprawdza się na kruchym spodzie i z dodatkiem budyniu waniliowego. Z mojego doświadczenia wiem, że jest prosty w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję!
Fit naleśniki z płatków owsianych

Zdrowsza, ale tak samo pyszna, alternatywa dla tradycyjnych naleśników to fit naleśniki z płatków owsianych. Są doskonałym pomysłem na lekki i pożywny posiłek, który dostarcza niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczny i pełen błonnika!
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem

Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.
Pasta z makreli z twarogiem

Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym to smaczne i sycące danie na lekki obiad lub kolację. Najbardziej lubię przygotowywać do niej farsz z wołowiny, ale też dobrze będzie smakować z mieszanki wołowo-wieprzowej lub z indyka. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pasta jajeczna z tuńczykiem

Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne? Świetnym sposobem na urozmaicenie śniadania czy kolacji jest pasta jajeczna z tuńczykiem. To aksamitne połączenie jajka z rybą posmakuje każdemu. Dodatek majonezu sprawi, że pasta będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Sałatka ze szpinakiem i burakiem

To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. W mojej kuchni ten przepis nie ma sobie równych!
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Szybkia i pożywna jajecznica ze szpinakiem

Zdrowe śniadanie w postaci jajecznicy ze szpinakiem to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Lekkie i pożywne danie dostarcza organizmowi siły na cały dzień. Przygotowanie zaczynam od podsmażenia szpinaku, a następnie dodaję jajko z przyprawami. To moje ulubione danie śniadaniowe, które przygotowuję co najmniej dwa razy w tygodniu - zawsze dodaje mi energii i poprawia koncentrację.
Sos musztardowo-miodowy do sałatek i mięsa

Uniwersalny sos musztardowo-miodowy to prawdziwy hit każdej kuchni, który z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem w Twoim domu. Ma też korzyści zdrowotne, ponieważ musztarda jest bogata w przeciwutleniacze, a miód posiada właściwości antybakteryjne. Po wielu próbach kulinarnych mogę śmiało powiedzieć, że ten sos to jeden z moich najbardziej wypróbowanych przepisów. Zawsze mam go w lodówce!
Ciasto francuskie z serem camembert i konfiturą

Przystawki z ciasta francuskiego królują na imprezowych stołach. Są bardzo proste, zajmują tylko chwilę, a są przepyszne. Z odpowiednimi dodatkami przygotujesz niepowtarzalne przekąski, które zachwycą wszystkich. Wypróbuj ten przepis z serem camembert!
Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni to jednocześnie nazwa potrawy i włoskiego makaronu, z którego się ją przygotowuje. Makaron ten jest w kształcie dużych rurek, które nadziewa się farszem i zapieka w piekarniku. Podstawową wersją cannelloni jest nadzienie z mięsa mielonego z sosem beszamelowym. Uwielbiam przygotowywać to danie w niedziele, gdy mam więcej czasu na gotowanie i mogę rozpieścić bliskich czymś wyjątkowym.
Pizza z tortilli na patelni

Kto nie lubi dobrej domowej pizzy? Niestety, przygotowanie jej zazwyczaj trochę zajmuje, ale zawsze można znaleźć jakieś szybsze rozwiązanie – na przykład, pizza z tortilli z serem na patelni. Jest to ciekawy pomysł na obiad czy przekąskę, a dodatki możesz dostosować do swoich preferencji.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Prosta lekkostrawna zupa krem z kalafiora i warzyw

Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Zapraszam na smakowite ciasto ze śliwkami i bezą, przygotowane na kruchym spodzie z samych żółtek. Waniliowa beza budyniowa dodaje słodyczy i łagodzi kwaśność śliwek. To uniwersalny przepis, który pozwala na wykorzystanie dowolnych owoców według uznania. Po wielu próbach i eksperymentach w mojej kuchni, dopracowałam ten przepis do perfekcji. To jedno z moich ulubionych ciast na rodzinne spotkania, zwłaszcza w sezonie śliwkowym.
Wilgotne muffinki z owocami na śmietanie

Pyszne muffinki z owocami można przygotowywać przez cały rok, ale najlepiej smakują późną wiosną i latem, kiedy owoce są świeże i pełne aromatu. Muffinki robię z ucieranego ciasta ze śmietaną i najczęściej dodaję do nich truskawki, ale lubię je również z jabłkami lub bananami.
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Zapraszam na przepis na kolorową sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta i treściwa, dlatego świetnie nadaje się na lunch do pracy czy szkoły. Mimo tego dobrze prezentuje się na stole, więc można ją przygotować na przyjęcie.
Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem

Sałatka z tortellini to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub lunch do pracy albo szkoły. W tym przepisie przygotowuje ją z wieloma dodatkami, między innymi szynką, ogórkiem, papryką i kukurydzą, dzięki czemu jest bogata i bardzo sycąca, a także ładnie prezentuje się na stole.
1238