Kuchnia europejska
214 przepisów

Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem
Lekka, smaczna i bardzo prosta sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkiem idealnie sprawdza się nie tylko na drugie śniadanie, ale również kolację czy do biura na lunch. Jest niezwykle pożywna i szybka w przygotowaniu!

Pasta z makrelą w sosie pomidorowym
Ryby są ważnym elementem zdrowego odżywiania, pozytywnie działają na nasz organizm. Dlatego ważne jest, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu je spożywać. Pasta z makrelą w sosie pomidorowym to wyśmienity i niebanalny sposób na uwzględnienie ryby w jadłospisie!

Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!

Fit pasta jajeczna z awokado bez majonezu
Tym razem przychodzę do Was z przepisem na fit pastę jajeczną bez majonezu. Zamiast tego użyłam dojrzałego awokado. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które wspierają przyswajanie witamin. Ta lekka i smaczna pasta jest doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie!

Sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym
Niesamowicie prezentuje się na talerzu sałatka ze szpinakiem, fetą i sosem czosnkowym. W moim przepisie dodaję do niej też boczek i oliwki, przez co nabiera wyrazistego smaku. Jest to wyśmienite połączenie aromatów, kolorów i zdrowia w każdym kęsie.

Imprezowe mini kanapeczki na krakersach
Przyjęcia i imprezy nie mogą obejść się bez smakowicie wyglądających przekąsek. Mini kanapeczki na krakersach to wspaniałe imprezowe przysmaki, które nie wymagają wiele czasu i można je przygotować na ostatnią chwilę. W tym przepisie przedstawię Ci trzy propozycje przyrządzenia takich kanapeczek!

Makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Prosty, ale wykwintny makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym wspaniale się prezentuje na talerzu i tak samo dobrze smakuje. Ja zawsze dodaję do niego pomidorki koktajlowe, które wzbogacają kolor i dodają orzeźwiającego, lekko kwaśnego smaku.

Zdrowa tortilla z jajecznicą i pomidorami na patelni
Śniadaniowy wrap, czyli tortilla z jajecznicą, to świetny pomysł na urozmaicenie pierwszego posiłku. Szybko się ją przygotowuje i jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy usmażyć jajko i zawinąć je w placek wraz z ulubionymi dodatkami, np. warzywami, szynką, serem itp.

Zdrowa jajecznica na parze w tortilli
Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.

Gofry bananowe
Wyśmienitym pomysłem na słodkie śniadanie lub deser będą gofry bananowe. Są soczyste i wilgotne, a smakują trochę jak usmażona owsianka. Te gofry to fit alternatywa dla ich tradycyjnej wersji i ciekawy sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Odkryłam ten przepis kilka miesięcy temu i od tego czasu regularnie gości na moim stole w weekendowe poranki.

Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem
W sytuacjach, gdy na przygotowanie obiadu nie ma zbyt wiele czasu, a w lodówce widać światełko - ten przepis może okazać się ratunkiem. Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem, podkręcone smakiem białego wina, to idealne rozwiązanie na wykwinty obiad w parę chwil!

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Niebiańsko dobrym pomysłem na pyszny obiad są wytrawne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale po dobraniu odpowiednich dodatków i dobrym przygotowaniu - nie można mu się oprzeć. A pieczarki i ser feta doskonale się z nim komponują!

Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem
Kotlety siekane to proste danie, które może zostać przygotowane nawet z resztek mięsa. W tym przepisie wykonuję je z piersi z kurczaka z serem i majonezem. Dla urozmaicenia możesz też dodać do nich warzywa, na przykład, paprykę lub kukurydzę. Świetnie sprawdzą się na obiad lub np. do kanapek.

Kotlety z kalafiora i jajek
Kotlety z kalafiora i jajek to bezmięsna alternatywa dla kotletów mielonych. Jajka i kalafior tworzą wyborne połączenie. Dzięki prostemu przygotowaniu i wyjątkowemu smakowi, te kotlety mogą stać się ulubioną przekąską lub daniem głównym w Twoim jadłospisie.

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym
Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym mają świetny, lekko kwaskowy smak. Dodaję do nich serek kanapkowy, dzięki czemu są delikatne i kremowe, ale jeśli wolisz, możesz go zastąpić majonezem lub jogurtem naturalnym. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Zupa krem z białych warzyw
Ciekawym pomysłem na zupę będzie krem z białych warzyw. Potrawa ta sprawdzi się świetnie zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. W tym przepisie do zabielenia używam serka topionego, ale możesz go zastąpić śmietaną. Do zupy smakują chipsy z selera albo pietruszki.

Sałatka z awokado i tuńczykiem
W sezonie letnim warto korzystać z dostępności świeżych warzyw. Przedstawiam przepis na sałatkę z awokado, tuńczykiem i jajkiem. Danie bogate w białko idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub lunch, szczególnie w upalnie dni.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.

Kotlety z surowego kalafiora
Dzisiaj przychodzę do Was z trochę inną wersją kotletów z kalafiora, ponieważ w tym przepisie będziemy używać surowego kalafiora. Kotlety warzywne są dobrym wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych, a nawet mogą służyć jako wnętrze burgerów.

Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem
Sałatka z bobem i jajkiem to idealny wybór dla miłośników lekkich i zdrowych dań. Połączenie soczystego ogórka, delikatnych jajek i pożywnego bobu tworzy smakowitą i odżywczą kompozycję, którą dodatkowo wzbogaca kremowy sos majonezowo-jogurtowy.

Pasta jajeczna z chrzanem
Chrzan i jajka to połączenie smaków, kojarzące się głównie z Wielkanocą. Jednak potrawy z tych składników można jeść przez cały rok. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych smarowideł – pastę jajeczną z chrzanem.

Pasta z makreli bez jajek
Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.

Pasta z makreli z twarogiem
Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie śmietanowym
Naleśniki ze szpinakiem i sosem śmietanowym polubią nawet dzieci, które zazwyczaj nie chcą jeść zielonych warzyw. Połączenie szpinaku z delikatnym serem ricotta i słodką śmietanką nadaje im zupełnie nowego smaku, w którym warzywa grają drugie skrzypce.

Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem
Idealne na przyjęcia jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem to smaczna i ładnie wyglądająca przystawka. Można podawać ją na półmisku wyłożonym rukolą lub sałatą. W tym przepisie przygotowuję farsz ze świeżym ogórkiem, ale możesz go zastąpić kiszonym lub konserwowym.

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem
Ten przepis na wytrawne naleśniki ze szpinakiem i twarogiem pozwoli na stworzenie obiadu, który przypadnie do gustu starszym i młodszym. Zainspiruj się i przygotuj obiad łatwy, szybki i przede wszystkim zdrowy!

Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!

Pyszne wytrawne gofry z cukinii
Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.

Pyszna pasta jajeczna z szynką
Śniadanie dla wielu stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie może zatem w porannym menu zabraknąć źródła białka, a więc i wszelkich aminokwasów potrzebnych dla organizmu. Przyrządzenie pasty jajecznej z szynką to alternatywa dla osób, którym znudziła się popularna jajecznica!