Tradycyjne dania kuchni europejskiej

214 przepisów
Surówka z białej kapusty i marchewki

Surówka z białej kapusty i marchewki

Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to przepyszny i ciekawy pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników i niecała godzina, aby je przygotować. Pulpety są najpierw podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym i podane z ziemniakami. Danie to posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście naleśnikowym

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kalafiora, a kalafior w cieście naleśnikowym jest jednym z najsmaczniejszych. Miękki środek i przyjemnie chrupiące ciasto posmakuje znajomym podczas domówki i dzieciom w trakcie kolacji. Możesz podać go również jako dodatek do tradycyjnego obiadu.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!
Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym

Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym

Naleśniki w wersji na słodko lubi praktycznie każdy, od dziecka po dorosłego. Jednak na te w wersji wytrawnej co niektórzy kręcą nosem. Naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym przekonają do siebie najbardziej opornych. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad, a przygotowane wcześniej mogą być podawane również jako kolacja.
Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

Dzisiaj przepis na moje ulubione naleśniki – ze szpinakiem i serem żółtym. Szpinak mogę jeść w każdej postaci, ale to właśnie z serem żółtym jest najsmaczniejszy. Podgrzany ser żółty ciągnie się i dodaje potrawie wyrazistości. Jest to doskonałe danie zarówno dla dorosłych, jak i dzieci!
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach

Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach

Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.
Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku

Kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku

Kotlety warzywne to samo zdrowie! Szczególnie jeszcze, kiedy są to kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku. Jeśli nie jesz mięsa lub jesteś miłośnikiem kalafiora, to na pewno przypadną Ci one do gustu. Ugotowany kalafior jest delikatny i rozpływa się w ustach.
Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i sosem czosnkowym

Dania na bazie sosu czosnkowego są pyszne, nie można temu zaprzeczyć, choć i lepiej nie brać ich ze sobą do pracy czy na wykłady. Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i sosem czosnkowym to przepis, który podbije wasze kubki smakowe. Koniecznie spróbujcie!
Naleśniki z mąki kokosowej

Naleśniki z mąki kokosowej

Zapraszam Was na przepis na przepyszne naleśniki o trochę tropikalnym charakterze, bo zrobione z mąki kokosowej. Odkryłam ten przepis podczas eksperymentów z dietą ketogeniczną i zakochałam się w nim od pierwszego kęsa! Pamiętam, jak pierwszy raz je przygotowałam – aromat kokosa rozniósł się po całej kuchni i od razu wiedziałam, że to będzie coś wyjątkowego. Najlepiej smakują w słodkiej wersji na przykład z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów. Są one też odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogenicznej.
Sałatka ze szpinakiem i burakiem

Sałatka ze szpinakiem i burakiem

To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. W mojej kuchni ten przepis nie ma sobie równych!
Lekkostrawne pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym

Lekkostrawne pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym

Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym świetnie sprawdzą się na obiad bez względu, jaka jest pora roku. Latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zamiast tych w puszce. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Do tego są przepyszne!
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem

Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem

Sałatka z tortellini to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub lunch do pracy albo szkoły. W tym przepisie przygotowuje ją z wieloma dodatkami, między innymi szynką, ogórkiem, papryką i kukurydzą, dzięki czemu jest bogata i bardzo sycąca, a także ładnie prezentuje się na stole.
Chleb z cukinii z pestkami dyni

Chleb z cukinii

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Ten przepis towarzyszył mi przez lata i zawsze ratuje, gdy mam nadmiar cukinii z ogródka. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości. Najczęściej używam pestek dyni i słonecznika, ale czasem eksperymentuję z orzechami włoskimi - rodzina uwielbia te wariacje.
Proste i pyszne naleśniki bez jajek

Proste i pyszne naleśniki bez jajek

Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli

Jajecznica na parze

Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Sama odkryłam ten sposób przygotowania, gdy szukałam zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych dań śniadaniowych. Teraz przygotowuję jajecznicę na parze przynajmniej raz w tygodniu! Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Pasta z makreli bez jajek

Pasta z makreli bez jajek

Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki

Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki

Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą

Zapraszam na smakowite ciasto ze śliwkami i bezą, przygotowane na kruchym spodzie z samych żółtek. Waniliowa beza budyniowa dodaje słodyczy i łagodzi kwaśność śliwek. To uniwersalny przepis, który pozwala na wykorzystanie dowolnych owoców według uznania. Po wielu próbach i eksperymentach w mojej kuchni, dopracowałam ten przepis do perfekcji. To jedno z moich ulubionych ciast na rodzinne spotkania, zwłaszcza w sezonie śliwkowym.
Kotlety z kalafiora i brokuła

Kotlety z kalafiora i brokuła

Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawy i prosty pomysł na danie główne czy przekąskę. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim, którzy cenią smakowite i zdrowe przysmaki!
Sałatka z awokado i tuńczykiem

Sałatka z awokado i tuńczykiem

Lato to czas, kiedy z radością sięgam po najświeższe dary natury. Zawsze staram się wykorzystać ten obfity sezon, by tworzyć dania, które są nie tylko pyszne, ale i lekkie. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na sałatkę z awokado, tuńczykiem i jajkiem. To danie, które gości na moim stole od lat i zawsze zbiera same pochwały. Jest idealne na upalne dni, kiedy szukamy czegoś sycącego, ale nie obciążającego. To świetna propozycja na szybki lunch czy odżywczą kolację.
Rolada serowa z pieczarkami i szynką

Rolada serowa z pieczarkami i szynką

Dzisiaj mam dla Was przepis na mocno serową roladę z pieczarkami. W tej wersji przygotowuję ją z dodatkiem szynki, ale możesz też dodać mięso mielone lub pierś z kurczaka. Do spodu nada się każdy ser żółty, ale najlepiej sprawdzi się gouda, cheddar lub edamski.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową. To prawdziwy «comfort food» idealny na chłodniejsze dni jesieni i zimy.
Prosty puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Prosty puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie

Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

Zdrowsza wersja pulpetów w sosie pomidorowym – z piekarnika. W takiej formie pulpety nie wymagają smażenia, są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Pulpety są proste do przygotowania i nie trzeba ich pilnować. Wystarczy je uformować, przygotować sos i wstawić do piekarnika!
Zupa kalafiorowa jak u babci

Zupa kalafiorowa jak u babci

Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.