Dania główne
82 przepisów

Biała kiełbasa pieczona z cebulą
Tradycyjna surowa biała kiełbasa pieczona w piekarniku z karmelizowaną cebulą to bardzo proste do przygotowania i syte danie. Uwielbiam jak dodatek złocistej cebuli nadaje potrawie głębi smaku i sprawia, że staje się jeszcze bardziej wyrafinowana. Dla mnie jest to idealna propozycja nie tylko na wielkanocny stół, ale także na każdą uroczystą okazję.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym to szybkie jednogarnkowe danie, które można przygotować w godzinę. Lubię, kiedy kurczak przejdzie przyprawami, więc zawsze przyprawiam go kilka godzin wcześniej i wkładam do lodówki, jednak wystarczy 20 min marynowania, aby poprawić smak mięsa.

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym
Pyszne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – to przepis na obiad, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania. Pulpety są pełne wartości odżywczych i doskonale zaspokajają głód. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem pomidorów posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!

Jajecznica na parze
Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Sama odkryłam ten sposób przygotowania, gdy szukałam zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych dań śniadaniowych. Teraz przygotowuję jajecznicę na parze przynajmniej raz w tygodniu! Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem
Przepis, który dziś dla Was przygotowałam, króluje w moim domu bardzo często. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem jest daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jednocześnie wspaniałe nasyci głodne brzuchy w chłodne dni. I te małe i te większe!

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Bardzo popularną potrawą kuchni orientalnej jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Zazwyczaj używam do niego świeże warzywa, ale możesz je zastąpić mrożoną mieszanką azjatycką i tylko dodać ananasa. Kurczaka po chińsku najczęściej je się z ryżem albo makaronem ryżowym.

Pulpety z indyka z ryżem
Dodatek ryżu do pulpetów z indyka, to ciekawy pomysł na zastąpienie bułki i odmienienie trochę tego tradycyjnego dania. Mięso z indyka jest soczyste i delikatne, a przy tym lekkostrawne. Pulpety z indyka z ryżem to danie, które zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawy i prosty pomysł na danie główne czy przekąskę. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim, którzy cenią smakowite i zdrowe przysmaki!

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-serowym
Jeśli szukasz idealnej propozycji na szybki, pożywny i aromatyczny posiłek, spróbuj makaronu z tuńczykiem w sosie śmietanowo-serowym. Połączenie kremowego sosu, delikatnego tuńczyka i chrupiącego brokułu sprawia, że danie z pewnością zachwyci domowników i gości.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
Prosty do przygotowania, ale bardzo smakowity i elegancki, makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym to danie odpowiednie nie tylko na codzienny obiad, ale i na różne uroczystości. Tę potrawę można serwować z wieloma rodzajami makaronów, a także wzbogacać o dodatki, np. orzechy lub zioła.

Polędwiczki w sosie musztardowym
Powstająca z ziaren gorczycy musztarda to świetne uzupełnienie wielu dań. Użyta do mięsa, nadaje mu kruchości i wyrazistego smaku. Może być nie tylko dodatkiem różnych potraw, ale też ich głównym składnikiem. Moją propozycją na zastosowanie tej przyprawy są polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym! Odkryłam ten przepis kilka 2 lata temu, eksperymentując w kuchni, i od tego czasu stał się ulubionym daniem mojej rodziny.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczka to najdelikatniejsza i najzdrowsza część wieprzowiny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest miękka i soczysta oraz nie zawiera dużo tłuszczu. Pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które możesz podać na niedzielny obiad.

Kotlety z kalafiora i pieczarek
Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!

Tradycyjna ryba po grecku jak u babci
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości. Przedstawiam Wam przepis mojej babci.

Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym
Wątróbka drobiowa z cebulką w sosie własnym to klasyczne danie, idealne na szybki, pożywny obiad. Wątróbka jest szczególnie polecana dla osób dbających o zdrową dietę lub cierpiących na anemię, ponieważ dostarcza dużą dawkę żelaza, witamin z grupy B oraz białka.

Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika
Roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku to wyśmienity pomysł na szybki i wykwintny obiad. Możesz je przygotować zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. Roladki z piekarnika to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych!

Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym
Bardzo delikatne i smaczne pulpety z warzywami w sosie pomidorowym to przepyszne drugie danie mięsne, które zachwyci każdego. Bogaty i smaczny sos z cukinii, bakłażanów i pomidorków sprawia, że soczyste i miękkie pulpety rozpływają się w ustach. Z mojego doświadczenia są idealne nie tylko na obiad, świetnie komponują się na kolację z dodatkiem świeżego chleba!

Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, gdzie podawane są z chlebem żytnim lub pszennym. Korzystając z rad włoskich kucharzy, warto wspomnieć, że powstały sos można wykorzystać również do makaronu, zyskując w ten sposób kolejne danie.

Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Strogonow to pyszne, rozgrzewające i idealne danie na każdą okazję, nieważne czy to codzienny obiad, czy przyjęcie. Klasycznie przygotowuje się z mięsa wołowego, ale możesz je zastąpić wieprzowiną lub drobiem. Wypróbuj Mój przepis na Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym.

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym
Szukasz pomysłów na zdrowy i pożywny obiad? Spróbuj przygotować makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym! W tym przepisie wykorzystuję serka topionego, ale możesz też użyć śmietanki 30%. A zamiast cukinii można dodać brokuł – będzie równie smaczne.

Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana to danie, które występuje w wielu kuchniach na całym świecie. Przypomina trochę gołąbki, ale zamiast kapusty mamy paprykę. Farsz też jest podobny, ale ja dodaję do niego marchewkę. Samo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale musi spędzić około godzinę w piekarniku.

Kotlety z kalafiora z kaszą manną
Kasza manna kojarzy się wielu osobom z okropnym daniem, który swego czasu był podawany dzieciom. Pomimo upływu lat, składnik ten nie przebija się swą popularnością w naszych kuchniach. Warto jednak go docenić za wiele możliwości, jakie nam daje. Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora z kaszą manną, a nigdy nie powiesz o niej złego słowa!

Kotlety z kalafiora i brokuła
Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!

Lekkostrawne pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym świetnie sprawdzą się na obiad bez względu, jaka jest pora roku. Latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zamiast tych w puszce. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Do tego są przepyszne!

Wegańskie kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie stanie się nie tylko wegańskie, lecz także dietetyczne. Gdy raz je przygotujesz, Twoi domownicy zapomną o tradycyjnych daniach i już zawsze będą Cię prosić właśnie o takie kotlety na obiad.

Żeberka pieczone w rękawie
Pieczenie w rękawie pozwala na ograniczenie tłuszczu. Dzięki temu potrawy stają się mniej kaloryczne, przy czym są bardzo delikatne i soczyste. W ten sposób można upiec różne rodzaje mięs i ryb, a dzisiaj powiem Ci, jak przygotować żeberka pieczone w rękawie.

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Jest również idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele – począwszy od kombinacji przypraw, kończąc na dodatkach. Podzielę się dziś przepisem, który podbije wasze serca!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Bywają dni, kiedy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu, ale takiego, który nasyci głodne brzuchy. Brakuje jednak czasu na to, aby spędzić w kuchni kilka godzin. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to danie, które robi się błyskawicznie i nie wymaga zdolności kulinarnych. Odkąd odkryłam ten przepis, stał się on moim ulubionym ratunkiem w zabiegane dni, gdy potrzebuję nakarmić całą rodzinę czymś prostym a jednocześnie pysznym.
Dania z kaszy jaglanej
Dania z piersi indyka
Dania z bakłażanem
Dania z płatkami kukurydzianymi
Dania z fileta z ryby
Dania z żeberkami
Dania główne – przepisy
Dania główne to najważniejszy punkt zarówno wystawnych kilkudaniowych kolacji, jak i codziennych obiadów jedzonych w gronie rodziny. Dlatego każdy kucharz przykłada do nich tak wielką uwagę i stara się, by dania główne były nie tylko smaczne, lecz także sycące, zdrowe i pięknie podane. Na naszej stronie znajdziesz szybkie przepisy na tradycyjne, codzienne dania, jak i pomysły na wykwintne dania główne na wyjątkowe okazje.
Ogromna różnorodność dań głównych sprawia, że każdy niezależnie od wieku, diety czy upodobań kulinarnych znajdzie przepisy na kilka swoich ulubionych posiłków. Najczęściej daniami głównymi są potrawy wytrawne, takie jak np. pulpety czy inne kotlety w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy i dodatku warzywnego jak surówka. Istnieją jednak także dania główne na słodko, które uwielbiane są przez małych i dużych łasuchów. Jeśli jesteś jednym z nich, koniecznie spróbuj kluski leniwe ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Jednak największą zaletą dań głównych jest możliwość przygotowania większej porcji na kilka dni. Przygotowanie posiłków na kilka dni to nie tylko oszczędność czasu, ale także składników, które często w innym przypadku leżą zapomniane w lodówce lub szafce i po czasie nie nadają się już do użycia. Dobrze zaplanowane dania główne pozwolą więc efektywnie wykorzystać wszystkie produkty i pozostawią czas wolny na relaks lub hobby.
W zależności od rodzaju dania główne podawane są na różne sposoby. Dania obiadowe najczęściej są to ciepłe posiłki, które mają za zadanie rozgrzać nas na resztę dnia. Nie jest to jednak żadna zasada, ponieważ znane są również dania główne podawane na zimno, jak wigilijna ryba po grecku! Zimne dania główne to także dobry wybór na upalne wakacje, kiedy myślimy jedynie o tym, by się skutecznie ochłodzić.
Ogromna różnorodność dań głównych sprawia, że każdy niezależnie od wieku, diety czy upodobań kulinarnych znajdzie przepisy na kilka swoich ulubionych posiłków. Najczęściej daniami głównymi są potrawy wytrawne, takie jak np. pulpety czy inne kotlety w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy i dodatku warzywnego jak surówka. Istnieją jednak także dania główne na słodko, które uwielbiane są przez małych i dużych łasuchów. Jeśli jesteś jednym z nich, koniecznie spróbuj kluski leniwe ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Jednak największą zaletą dań głównych jest możliwość przygotowania większej porcji na kilka dni. Przygotowanie posiłków na kilka dni to nie tylko oszczędność czasu, ale także składników, które często w innym przypadku leżą zapomniane w lodówce lub szafce i po czasie nie nadają się już do użycia. Dobrze zaplanowane dania główne pozwolą więc efektywnie wykorzystać wszystkie produkty i pozostawią czas wolny na relaks lub hobby.
W zależności od rodzaju dania główne podawane są na różne sposoby. Dania obiadowe najczęściej są to ciepłe posiłki, które mają za zadanie rozgrzać nas na resztę dnia. Nie jest to jednak żadna zasada, ponieważ znane są również dania główne podawane na zimno, jak wigilijna ryba po grecku! Zimne dania główne to także dobry wybór na upalne wakacje, kiedy myślimy jedynie o tym, by się skutecznie ochłodzić.