Sprawdzone przepisy kuchni europejskiej
214 przepisów

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem
Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.

Kotlety z kalafiora i pieczarek
Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!

Sos pieczarkowy bez śmietany
Wszystkich, którzy dbają o sylwetkę lub preferują lżejsze posiłki, zapraszam po prostszą i bardziej wykwintną wersję sosu pieczarkowego bez śmietany. Jest esencjonalny, lekko kremowy i tworzy idealną kompozycję z praktycznie każdym rodzajem mięsa. Koniecznie wypróbuj i delektuj się smakiem!

Sałatka z tortellini i kurczakiem
Tortellini, czyli włoskie pierożki to wyśmienity składnik wielu potraw. Od lat przygotowuję je z różnymi dodatkami, na ciepło lub na zimno, np. w postaci sałatki z kurczakiem. W sklepach dostępne są różne warianty smakowe, ale do sałatki z mięsem polecam użyć z nadzieniem serowym lub szpinakowym. Ten przepis to jeden z moich ulubionych na rodzinne spotkania.

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!

Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą jest bardzo prosta, a jednocześnie przepyszna i ładnie się prezentuje na talerzu. Możesz skrócić czas przygotowania o ponad połowę, jeśli użyjesz gotowych buraków. Najlepiej jest ją przygotować bezpośrednio przed podaniem.

Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym
Klasyczna rolada z mięsa mielonego z jajkiem to przepis, który łączy w sobie soczystość z delikatnym smakiem głównych składników. Jest to doskonała propozycja na obiad lub uroczysty posiłek, który z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją prezentacją i głębią smaku.

Prosta pasta jajeczna z twarogiem
Dla wielu osób, bez względu na kraj w jakim mieszkają, idealne rozpoczęcie dnia to jajka w każdej postaci, do tego towarzystwo świeżego chleba, delikatnego masła i herbaty z cytryną. Pasta jajeczna z twarogiem to jedna z wielu propozycji, by dobrze zacząć dzień!

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Niebiańsko dobrym pomysłem na pyszny obiad są wytrawne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak sam w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale po dobraniu odpowiednich dodatków i dobrym przygotowaniu - nie można mu się oprzeć. A pieczarki i ser feta doskonale się z nim komponują!

Proste puszyste muffinki z truskawkami i białą polewą czekoladową
Miękkie i puszyste muffinki z truskawkami to wyśmienity wypiek na każdą okazję, a nawet i bez niej. Ciasto na babeczki przygotowuję z jogurtem naturalnym, dzięki czemu długo pozostają wilgotne, a polewa z białej czekolady sprawia, że są bardzo słodkie.

Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym
Naleśniki kojarzą się głownie ze słodkim daniem, ale równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Jedną z opcji na taką właśnie wersje to przygotowanie naleśników ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym. Wyrazisty i aromatyczny farsz posmakuje każdemu miłośnikowi szpinaku!

Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym
Mięso mielone to w mojej kuchni prawdziwy kameleon. Uwielbiam je za wszechstronność i to, jak szybko można z niego wyczarować coś pysznego, co zadowoli całą rodzinę. Ten przepis na pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym to klasyk, który gości na naszym stole od lat. Jest to danie, które zawsze się udaje i smakuje absolutnie każdemu. Z biegiem czasu dopracowałam tę recepturę do perfekcji i dziś dzielę się z Tobą moimi sekretami na idealnie soczyste klopsiki i aksamitny, pełen smaku sos.

Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
Apetycznie wyglądająca i pożywna sałatka ze szpinakiem i kurczakiem to dobry pomysł na lunch czy kolacje. W tym przepisie przygotowuje ją z wędzonym filetem z kurczaka, ale równie dobrze możesz użyć grillowanej czy smażonej piersi, będzie też smakować z wołowiną.

Frytki z batatów
Bataty to słodka odmiana ziemniaków i można z nich przygotowywać takie same potrawy jak ze zwykłych ziemniaków. Można je podać do obiadu lub kolacji, wyśmienicie smakują do różnego rodzaju mięs czy też jako osobną przekąskę. Od lat przygotowuję je dla mojej rodziny, która zawsze prosi o dokładkę! Zapraszam na przepis na szybkie i chrupiące frytki z batatów!

Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem
Wiosenna i smaczna sałatka ze szpinakiem baby oraz jajkiem to świetny pomysł na lekką kolację lub przekąskę imprezową. Ta sałatka to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki, zdrowy posiłek - szczególnie cenię ją w cieplejsze dni, gdy chce się jeść coś lekkiego, ale sytego. Przygotowuje się bardzo szybko, więc możesz ją zrobić tuż przed podaniem lub podszykować wcześniej i zalać sosem chwilę przed położeniem na stół.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.

Proste ciasto czekoladowe
Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!

Kalafior w panierce z piekarnika
Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym to propozycja pasty nie tylko na kanapki na śniadanie czy kolację, ale również na różne spotkania towarzyskie. Można ją podać z krakersami czy grzankami lub jako dodatek do wędlin!

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie śmietanowym
Naleśniki ze szpinakiem i sosem śmietanowym polubią nawet dzieci, które zazwyczaj nie chcą jeść zielonych warzyw. Połączenie szpinaku z delikatnym serem ricotta i słodką śmietanką nadaje im zupełnie nowego smaku, w którym warzywa grają drugie skrzypce.

Zupa kalafiorowa jak u babci
Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Pieczeń z mięsa mielonego na kanapki
Pieczeń z mięsa mielonego z powodzeniem zastępuje wędliny, dlatego warto od czasu do czasu przygotować coś innego. Można ją wykonać wcześniej, a serwować na ciepło lub zimno. Odkąd eksperymentuję z domowymi wędlinami, pieczeń z mięsa mielonego stała się moim popisowym numerem. Rozkoszuj się smakiem pieczeni, która jest doskonałym dowodem na to, że nawet proste dania mogą stać się wyjątkowe.

Sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Dla każdego, kto nie wyobraża sobie kuchni bez makaronu, mam dziś przepis na sałatkę makaronową z kurczakiem i suszonymi pomidorami oraz dodatkiem kremowej mozzarelli. Jest to propozycja, która może być lekkim obiadem, pożywnym lunchem lub przekąską.

Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, gdzie podawane są z chlebem żytnim lub pszennym. Korzystając z rad włoskich kucharzy, warto wspomnieć, że powstały sos można wykorzystać również do makaronu, zyskując w ten sposób kolejne danie.

Prosty puszysty sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Klasyczne ciasto, które zawsze zachwyci smakiem, to znany sernik na kruchym spodzie. W tym przepisie powiem Ci jak przygotować sernik z twarogu z wiaderka i z dodatkiem budyniu. W zależności od tego, jakiego budyniu użyjesz, będzie miał on smak waniliowy lub śmietankowy.

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to przepyszny i ciekawy pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników i niecała godzina, aby je przygotować. Pulpety są najpierw podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym i podane z ziemniakami. Danie to posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!

Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem
Uwielbiam przygotowywać jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem - to idealna przystawka na przyjęcia, smaczna i efektowna. Przez lata nauczyłam się, że najlepiej podawać je na półmisku wyłożonym rukolą lub sałatą - tak prezentują się naprawdę elegancko. W tym przepisie przygotowuję farsz ze świeżym ogórkiem, ale z doświadczenia wiem, że możesz go zastąpić kiszonym lub konserwowym - każda wersja ma swój unikalny smak.

Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Kto nie lubi pulpetów w sosie, to chyba nigdy nie próbował pulpetów rybnych w sosie pomidorowym. Przez lata eksperymentowania w kuchni przekonałam się, że danie to jest idealne dla miłośników ryb i pomidorów, choć i nie tylko. Pamiętam, jak moja przyjaciółka, która zawsze omijała ryby szerokim łukiem, po spróbowaniu moich pulpetów błagała o przepis. Znam nawet osoby nieprzepadające za rybami, które tymi pulpetami mogą zajadać się bez końca!

Sałatka z brokułem, jajkiem, feta i sosem czosnkowym
Pyszna i pożywna sałatka z brokułem, jajkiem i fetą, polana aromatycznym sosem czosnkowym - to potrawa doskonała na lekką kolację, lunch lub jako przystawka na spotkania. Niektórzy dodają do tej sałatki pomidorki koktajlowe, ale ja robię ją bez. Po wielu eksperymentach doszłam do wniosku, że bez pomidorów smaki lepiej się komponują. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Sałatka milionera z wędzonym kurczakiem
Wieloskładnikowa sałatka milionera znakomicie sprawdza się na przyjęcia. W większości przepisów jest przygotowywana ze smażoną piersią z kurczaka, ale ja preferuję podawać z wędzonym kurczakiem. Kolejne składniki tej sałatki układa się warstwowo, dzięki czemu świetnie się prezentuje na stole.