Szybkie dania wegetariańskie

99 przepisów
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Oryginalnym pomysłem na smaczny i bezmięsny obiad będą kotlety ziemniaczane podawane z sosem pieczarkowym. Przygotowuję je regularnie w moim domu, bo są łatwe do wykonania i potrzebuję do nich tylko kilku podstawowych składników. Możesz je przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu lub ugotować świeże, co zwykle robię, gdy planuję to danie z wyprzedzeniem.
Wegańskie spaghetti bolognese z tofu

Spaghetti z tofu

Spaghetti bolognese to pyszne i bardzo popularne w Polsce danie. Zazwyczaj przygotowuje się jej z mięsa mielonego, ale kto powiedział, że nie można zrobić też wegańskiej wersji tej potrawy? Zapraszam na mój przepis na spaghetti z tofu. Wychodzi równie dobre jak tradycyjne! Po wielu próbach i błędach udoskonaliłam ten przepis tak, że nawet moi znajomi jedzący mięso proszą o dokładkę.
Placki na sodzie i zsiadłym mleku z jabłkami

Placki na sodzie i zsiadłym mleku z jabłkami

Dzisiaj mam dla Ciebie łatwy i pyszny przepis na placki na sodzie. To starodawne danie wymaga tylko kilku podstawowych składników i jest niesamowicie szybkie do przygotowania. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jabłka, wtedy placki wychodzą bardziej wilgotne i słodsze!
Chleb z cukinii z pestkami dyni

Chleb z cukinii

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, które nadaje się do różnorodnych potraw. Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb z cukinii, który jest miękki i soczysty, dzięki czemu długo zachowuje swoją świeżość. Ten przepis towarzyszył mi przez lata i zawsze ratuje, gdy mam nadmiar cukinii z ogródka. Lubię domieszać do ciasta ziarna lub orzechy, aby dodać mu chrupkości. Najczęściej używam pestek dyni i słonecznika, ale czasem eksperymentuję z orzechami włoskimi - rodzina uwielbia te wariacje.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)

Muhammara

Muhammara to pochodząca z Syrii, uniwersalna pasta, która świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do makaronów czy mięs lub baza do sosów. Przygotowywana jest z pieczonej papryki oraz orzechów włoskich i ma niesamowity aromat. Odkąd spróbowałam Muhammarę, zakochałam się w jej intensywnym smaku i od tamtej pory regularnie przygotowuję ją w domu.
Naleśniki z mąki kokosowej

Naleśniki z mąki kokosowej

Zapraszam Was na przepis na przepyszne naleśniki o trochę tropikalnym charakterze, bo zrobione z mąki kokosowej. Odkryłam ten przepis podczas eksperymentów z dietą ketogeniczną i zakochałam się w nim od pierwszego kęsa! Pamiętam, jak pierwszy raz je przygotowałam – aromat kokosa rozniósł się po całej kuchni i od razu wiedziałam, że to będzie coś wyjątkowego. Najlepiej smakują w słodkiej wersji na przykład z dodatkiem kremu czekoladowego i bananów. Są one też odpowiednie dla osób stosujących dietę ketogenicznej.
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Połączenie świeżych liści szpinaku, orzeźwiającej mozzarelli i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie. Przepis na sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą jest szybki i prosty, a końcowy efekt to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Moja przygoda z faszerowanymi jajkami trwa już od lat, a ten przepis to prawdziwa perełka, którą odkryłam, szukając alternatywy dla tradycyjnych farszów. Zastąp klasyczny farsz do jajek wersją inspirowaną kuchnią śródziemnomorską, a zobaczysz, jak proste składniki mogą stworzyć coś wyjątkowego. Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to szybka i smaczna przystawka, która sprawi, że każdy będzie zachwycony. To danie jest w sam raz na przyjęcie gości, ale równie dobrze sprawdzi się, by urozmaicić codzienną dietę.
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli

Jajecznica na parze

Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Sama odkryłam ten sposób przygotowania, gdy szukałam zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych dań śniadaniowych. Teraz przygotowuję jajecznicę na parze przynajmniej raz w tygodniu! Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna potrawa, idealna na przyjęcia lub codzienny posiłek. W tym przepisie przygotowuję je z dodatkiem sera żółtego. Świetnie komponują się z chrupiącym bagietką lub lekkimi sałatkami.
Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem

Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem

Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Typowym daniem dla kuchni neapolitańskiej jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Idealnie nadaje się jako przystawka w upalne letnie dni. Osobiście polecam przygotować je o każdej porze roku, dzięki czemu możesz zadziwić swoich gości, oferując świeże i smaczne danie.
Chińska surówka z białej kapusty

Chińska surówka z białej kapusty

Przepis na chińską surówkę z białej kapusty może wydawać się nieco egzotyczny, jednak warto go wypróbować. Dressing nadaje bowiem wyborny smak tak prostemu daniu, a dodatek marchewki dodatkowo go podkręca. Jeśli planujesz podać chińską surówkę, to pamiętaj, że trzeba przygotować ją dzień wcześniej!
Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Sos czosnkowy może być dodatkiem do wielu dań, a jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy tylko obrać oraz rozdrobnić czosnek i połączyć wszystkie składniki. Wypróbuj mój przepis na domowy sos w wersji bez majonezu!
Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku to wyjątkowo smaczne danie. Choć pierwowzór tej potrawy zawiera mięso, to z tego przepisu poznasz wegetariańską wersję. Jest ona bardziej fit niż tradycyjna i ma mniejszą zawartość tłuszczu. Już od dłuższego czasu przygotowuję tę wersję w swoim domu i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że nie ustępuje ona klasycznej.
Sałatka ze szpinakiem i burakiem

Sałatka ze szpinakiem i burakiem

To niezwykłe połączenie soczystej zieleni i rubinowego koloru nie tylko nasyci żołądki, ale także zadowoli oczy. Sałatka ze szpinakiem i burakiem świetnie sprawdzi się jako przystawka dla gości lub pyszny lunch do pracy. Dodatek kruszonej fety nadaje całości kremowej delikatności, a chrupkość słonecznika lekko ją przełamuje. W mojej kuchni ten przepis nie ma sobie równych!
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem

Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem

Pamiętam, jak pierwszy raz ją przygotowałam tę sałatkę. Było to wiele lat temu, kiedy szukałam czegoś lekkiego, ale jednocześnie sycącego na obiad, co mogłabym zabrać ze sobą do pracy. Od tamtej pory stała się prawdziwym hitem w moim domu. Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także Twoich bliskich i kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania. To idealna propozycja, gdy szukasz czegoś szybkiego, zdrowego i pełnego smaku!
Sałatka z burakami i rukolą

Sałatka z burakami i rukolą

Sałatka z burakami i rukolą jest bardzo prosta, a jednocześnie przepyszna i ładnie się prezentuje na talerzu. Możesz skrócić czas przygotowania o ponad połowę, jeśli użyjesz gotowych buraków. Najlepiej jest ją przygotować bezpośrednio przed podaniem.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Pasta z awokado i twarogu

Pasta z awokado i twarogu

Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Klasyka polskich przyjęć – jajka faszerowane pieczarkami to jedna z najprostszych do przygotowania i najsmaczniejszych przystawek. Uwielbiam je za ich intensywnie pieczarkowy smak i aromat, a czasami dodaję do nich jeszcze ser żółty i zapiekam. Koniecznie wypróbuj ten tradycyjny przepis!
Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Idealna surówka do ryby smażonej

Idealna surówka do ryby smażonej

Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Sałatka z brokułem, jajkiem, feta i sosem czosnkowym

Sałatka z brokułem, jajkiem, feta i sosem czosnkowym

Pyszna i pożywna sałatka z brokułem, jajkiem i fetą, polana aromatycznym sosem czosnkowym - to potrawa doskonała na lekką kolację, lunch lub jako przystawka na spotkania. Niektórzy dodają do tej sałatki pomidorki koktajlowe, ale ja robię ją bez. Po wielu eksperymentach doszłam do wniosku, że bez pomidorów smaki lepiej się komponują. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kotlety z kalafiora i brokuła

Kotlety z kalafiora i brokuła

Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Pasztet z cukinii to idealna alternatywa dla mięsnych wersji tej przekąski. Dzięki połączeniu cukinii, marchwi i sera żółtego, danie jest delikatne, a jednocześnie sycące. Pasztet nie tylko świetnie sprawdzi się na kanapki, można go także podać jako dodatek do dań głównych lub samodzielnie z sosem.
Smażona cukinia w serowej panierce

Smażona cukinia w serowej panierce

Cukinia w panierce z serem to smakowita i chrupiąca przekąska, idealna na każdą okazję. Odkąd odkryłam ten przepis, przygotowuję go regularnie dla mojej rodziny. W tym przepisie kabaczek jest smażony na oleju, ale jeśli chcesz zrobić wersję bardziej fit, to możesz go upiec w piekarniku lub przygotować we frytkownicy beztłuszczowej, co sama często praktykuję.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
Surówka z marchewki i pomarańczy

Surówka z marchewki i pomarańczy

Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!