Szybkie dania wegetariańskie

99 przepisów
Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

Zastąp klasyczny farsz do jajek wersją z tego przepisu, inspirowaną kuchnią śródziemnomorską. Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to szybka i smaczna przystawka, która sprawi, że każdy będzie zachwycony. Potrawa ta jest w sam raz na przyjęcie gości lub do urozmaicenia codziennej diety.
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką

Pasztet z cukinii to idealna alternatywa dla mięsnych wersji tej przekąski. Dzięki połączeniu cukinii, marchwi i sera żółtego, danie jest delikatne, a jednocześnie sycące. Pasztet nie tylko świetnie sprawdzi się na kanapki, można go także podać jako dodatek do dań głównych lub samodzielnie z sosem.
Placki na sodzie i zsiadłym mleku z jabłkami

Placki na sodzie i zsiadłym mleku z jabłkami

Dzisiaj mam dla Ciebie łatwy i pyszny przepis na placki na sodzie. To starodawne danie wymaga tylko kilku podstawowych składników i jest niesamowicie szybkie do przygotowania. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jabłka, wtedy placki wychodzą bardziej wilgotne i słodsze!
Fit omlet z bananem i płatkami owsianymi

Fit omlet z bananem i płatkami owsianymi

Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie? Wypróbuj ten przepis na fit omlet z bananem! Jest zdrowy, a do tego sycący i dostarcza energii przez cały dzień. Najlepiej do niego nadają się przejrzałe banany, więc to idealny sposób na wykorzystanie zbyt długo leżących owoców.
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Klasyka polskich przyjęć – jajka faszerowane pieczarkami to jedna z najprostszych do przygotowania i najsmaczniejszych przystawek. Uwielbiam je za ich intensywnie pieczarkowy smak i aromat, a czasami dodaję do nich jeszcze ser żółty i zapiekam. Koniecznie wypróbuj ten tradycyjny przepis!
Sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym

Sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym

Prosta, a zarazem pełna smaku sałatka z burakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym, świetnie smakuje jako dodatek do dań obiadowych lub samodzielna przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z majonezem lub jogurtem, ale ja lubię zastępować te składniki olejem.
Zdrowa tortilla z jajecznicą i pomidorami na patelni

Zdrowa tortilla z jajecznicą i pomidorami na patelni

Śniadaniowy wrap, czyli tortilla z jajecznicą, to świetny pomysł na urozmaicenie pierwszego posiłku. Szybko się ją przygotowuje i jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy usmażyć jajko i zawinąć je w placek wraz z ulubionymi dodatkami, np. warzywami, szynką, serem itp.
Szybkie chrupiące frytki z batatów z piekarnika

Frytki z batatów

Bataty to słodka odmiana ziemniaków i można z nich przygotowywać takie same potrawy jak ze zwykłych ziemniaków. Można je podać do obiadu lub kolacji, wyśmienicie smakują do różnego rodzaju mięs czy też jako osobną przekąskę. Od lat przygotowuję je dla mojej rodziny, która zawsze prosi o dokładkę! Zapraszam na przepis na szybkie i chrupiące frytki z batatów!
Kotlety z surowego kalafiora

Kotlety z surowego kalafiora

Dzisiaj przychodzę do Was z trochę inną wersją kotletów z kalafiora, ponieważ w tym przepisie będziemy używać surowego kalafiora. Kotlety warzywne są dobrym wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych, a nawet mogą służyć jako wnętrze burgerów.
Kotlety z kalafiora z kaszą manną

Kotlety z kalafiora z kaszą manną

Kasza manna kojarzy się wielu osobom z okropnym daniem, który swego czasu był podawany dzieciom. Pomimo upływu lat, składnik ten nie przebija się swą popularnością w naszych kuchniach. Warto jednak go docenić za wiele możliwości, jakie nam daje. Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora z kaszą manną, a nigdy nie powiesz o niej złego słowa!
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami lesnymi

Krokiety z kapustą i grzybami

Sezon na grzyby się rozpoczął i choć ich zbieranie czy obieranie nie jest dla mnie, to mogę je jeść w każdej postaci. Jedną z tradycyjnych potraw z nimi są krokiety z kapustą i grzybami. Doskonale nadają się na codzienny obiad, jaki i na świąteczny stół. Od ponad 15 lat przygotowuję je według tego przepisu i zawsze zbierają niezliczone pochwały. Początkowo moje krokiety się rozpadały, ale z czasem wypracowałam technikę, która gwarantuje idealne rezultaty.
Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem świeżym i koperkiem

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem świeżym i koperkiem

Makaron orzo z powodu swojego kształtu jest często nazywanym «ryżowym» i używany do przygotowania różnego rodzaju sałatek. Moja ulubiona sałatka z makaronem, ogórkiem i koperkiem nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Wegańskie spaghetti bolognese z tofu

Spaghetti z tofu

Spaghetti bolognese to pyszne i bardzo popularne w Polsce danie. Zazwyczaj przygotowuje się jej z mięsa mielonego, ale kto powiedział, że nie można zrobić też wegańskiej wersji tej potrawy? Zapraszam na mój przepis na spaghetti z tofu. Wychodzi równie dobre jak tradycyjne! Po wielu próbach i błędach udoskonaliłam ten przepis tak, że nawet moi znajomi jedzący mięso proszą o dokładkę.
Wegańskie kotlety z kalafiora

Wegańskie kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, dzięki czemu danie stanie się nie tylko wegańskie, lecz także dietetyczne. Gdy raz je przygotujesz, Twoi domownicy zapomną o tradycyjnych daniach i już zawsze będą Cię prosić właśnie o takie kotlety na obiad.
Prosty chleb z siemienia lnianego bez mąki

Prosty chleb z siemienia lnianego bez mąki

Szukasz alternatywy dla tradycyjnego pszennego pieczywa? Wypróbuj ten przepis na chleb z siemienia lnianego. Wychodzi wilgotny i długo zachowuje świeżość. Do tego jest odpowiedni dla osób na diecie keto oraz bezglutenowej. Dobrze smakuje z każdymi dodatkami.
Prosta i pyszna bułgarska sałatka szopska

Prosta i pyszna bułgarska sałatka szopska

Pochodząca z rejonów bałkańskich sałatka szopska jest z dodatkiem sera owczego. Charakteryzuje się dużą ilością świeżych warzyw oraz prostym dressingiem. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, jak i jako samodzielne danie.
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Typowym daniem dla kuchni neapolitańskiej jest bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Idealnie nadaje się jako przystawka w upalne letnie dni. Osobiście polecam przygotować je o każdej porze roku, dzięki czemu możesz zadziwić swoich gości, oferując świeże i smaczne danie.
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą

Połączenie świeżych liści szpinaku, orzeźwiającej mozzarelli i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów tworzy wyjątkowe danie. Przepis na sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą jest szybki i prosty, a końcowy efekt to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kalafior w panierce z piekarnika

Kalafior w panierce z piekarnika

Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Pasta z awokado i twarogu

Pasta z awokado i twarogu

Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem

Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.
Pyszne wytrawne gofry z cukinii

Pyszne wytrawne gofry z cukinii

Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Sałatka z arbuzem fetą, rukola, pomidorem i słonecznikiem

Sałatka z arbuzem fetą, rukola, pomidorem i słonecznikiem

Letnia i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Przygotowuję ją z pomidorem, rukolą oraz oliwkami, ale możesz też użyć inne świeże warzywa, na przykład ogórka zielonego albo paprykę.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Szybka zupa pomidorowa z passaty na bulionie warzywnym

Szybka zupa pomidorowa z passaty na bulionie warzywnym

Choć zupa pomidorowa niektórym kojarzy się z daniem zrobionym na drugi dzień z rosołu, to niewykluczone jest przyrządzenie jej również w innych wersjach. W tym przepisie poznasz sposób na przygotowanie kremu pomidorowego z passaty. Możesz także podać z ryżem, będzie bardzo smacznie.
Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Domowy sos czosnkowy bez majonezu

Sos czosnkowy może być dodatkiem do wielu dań, a jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy tylko obrać oraz rozdrobnić czosnek i połączyć wszystkie składniki. Wypróbuj mój przepis na domowy sos w wersji bez majonezu!
Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.