Tradycyjne dania na obiad
248 przepisów
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
Szukasz inspiracji na imprezową sałatkę? Wypróbuj ten przepis na sałatkę z marynowanych pieczarek i sera żółtego. Ma ona wyrazisty i lekko kwaśny smak. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a wykonanie zachwyca gości. Możesz ją przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko wyciągnąć z lodówki.
Idealne cieńkie naleśniki do krokietów
Krokiety to danie popularne na polskich stołach. Ciasto na naleśniki do krokietów nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Cały sekret tkwi w uzyskaniu poprawnej konsystencji – idealne naleśniki wyjdą wtedy, kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Tortilla z mięsem mielonym na patelni
Tortilla z mięsem mielonym z tego przepisu to moja wersja meksykańskiego burrito. Całość podsmażam na patelni, aby ser żółty się rozpuścił. Danie łączy w sobie soczyste mięso i chrupiące warzywa. Dodatek sera i sosu majonezowo-ketchupowego nadaje tortilli niepowtarzalnego charakteru.
Kotlety z kalafiora i pieczarek
Kalafior jest niedocenianym warzywem, a przez dzieci nielubianym, podobnie jak brokuły czy brukselka. Przepis na kotlety z kalafiora i pieczarek to bardzo dobry sposób by, przekonać do nowych smaków nie tylko dzieciaki. Dodatkowo ich wykonanie jest łatwe i możliwe również w przygotowaniu bez tłuszczu!
Sałatka Wakame
Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.
Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
Apetycznie wyglądająca i pożywna sałatka ze szpinakiem i kurczakiem to dobry pomysł na lunch czy kolacje. W tym przepisie przygotowuje ją z wędzonym filetem z kurczaka, ale równie dobrze możesz użyć grillowanej czy smażonej piersi, będzie też smakować z wołowiną.
Mięso w słoiku z galaretką
Mięso w słoiku z galaretką smakuje wybornie, ale kupując w sklepie nie masz stuprocentowej pewności, co jest w środku. Dlatego warto je przygotować samodzielnie, mimo że jest to proces dość pracochłonny. Wypróbuj mój przepis na domową konserwę mięsną, a sklepowe już nie będą Ci smakować!
Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem
W sytuacjach, gdy na przygotowanie obiadu nie ma zbyt wiele czasu, a w lodówce widać światełko - ten przepis może okazać się ratunkiem. Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem, podkręcone smakiem białego wina, to idealne rozwiązanie na wykwinty obiad w parę chwil!