Tradycyjne dania na obiad

262 przepisów
Pasta z makreli w oleju

Pasta z makreli w oleju

Filety z makreli świetnie nadają się do pasty na kanapki, wystarczy dodać do niej kilka składników i gotowe! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pastę z makreli w oleju – z dodatkiem kiszonego ogórka i jajek, które dodają temu smarowidłu niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z bobem, jajkiem i ogórkiem

Sałatka z bobem i jajkiem to idealny wybór dla miłośników lekkich i zdrowych dań. Połączenie soczystego ogórka, delikatnych jajek i pożywnego bobu tworzy smakowitą i odżywczą kompozycję, którą dodatkowo wzbogaca kremowy sos majonezowo-jogurtowy.
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem

Sałatki warstwowe prezentują się niesamowicie na stole, czy to na spotkaniu z przyjaciółmi, czy na uroczystości rodzinnej. Jednym z pomysłów na taką przekąskę jest sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem. Śledzie są ważnym elementem tradycji kulinarnych, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra.
Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską

Zupka chińska zdecydowanie nie jest faworytem w domowej kuchni, ale nie należy jej od razu spisywać na straty. Przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem wędzonym i kapustą pekinską. Kompozycja smaków podbije wasze podniebienia i zachwyci gości, naprawdę warto spróbować!
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Mięso mielone to w mojej kuchni prawdziwy kameleon. Uwielbiam je za wszechstronność i to, jak szybko można z niego wyczarować coś pysznego, co zadowoli całą rodzinę. Ten przepis na pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym to klasyk, który gości na naszym stole od lat. Jest to danie, które zawsze się udaje i smakuje absolutnie każdemu. Z biegiem czasu dopracowałam tę recepturę do perfekcji i dziś dzielę się z Tobą moimi sekretami na idealnie soczyste klopsiki i aksamitny, pełen smaku sos.
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem

Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Szpinakowe naleśniki z twarogiem

Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem

Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem

W sytuacjach, gdy na przygotowanie obiadu nie ma zbyt wiele czasu, a w lodówce widać światełko - ten przepis może okazać się ratunkiem. Naleśniki ze szpinakiem i parmezanem, podkręcone smakiem białego wina, to idealne rozwiązanie na wykwinty obiad w parę chwil!
Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście naleśnikowym

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kalafiora, a kalafior w cieście naleśnikowym jest jednym z najsmaczniejszych. Miękki środek i przyjemnie chrupiące ciasto posmakuje znajomym podczas domówki i dzieciom w trakcie kolacji. Możesz podać go również jako dodatek do tradycyjnego obiadu.
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym to propozycja pasty nie tylko na kanapki na śniadanie czy kolację, ale również na różne spotkania towarzyskie. Można ją podać z krakersami czy grzankami lub jako dodatek do wędlin!
Naleśniki z mascarpone i owocami

Naleśniki z mascarpone i owocami

Naleśniki z mascarpone i owocami wyśmienicie sprawdzą się na delikatny deser. Można je przygotowywać przez cały rok, ale najlepiej smakują w sezonie, gdy świeże owoce są łatwo dostępne. Danie to może mieć różne kombinacje smakowe, w zależności od tego, jakich owoców i dodatków użyjesz.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową. To prawdziwy «comfort food» idealny na chłodniejsze dni jesieni i zimy.
Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami i serem

Jajka faszerowane pieczarkami to klasyczna potrawa, idealna na przyjęcia lub codzienny posiłek. W tym przepisie przygotowuję je z dodatkiem sera żółtego. Świetnie komponują się z chrupiącym bagietką lub lekkimi sałatkami.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem

Sałatka hawajska z szynką i ananasem

Smaczna i orzeźwiająca sałatka hawajska - to potrawa o tropikalnym klimacie. Najczęściej używam do niej ananasa z puszki, ale świeży też się nada. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta. Przygotowuje ją z szynką konserwową, ale możesz także wykorzystać kurczaka wędzonego.
Sałatka z tortellini na imprezę

Sałatka z tortellini na imprezę

Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!
Najprostsza pasta z awokado i czosnku

Najprostsza pasta z awokado i czosnku

Niezależnie od tego, czy masz chęć na kanapkę z jajkiem, sałatą i pomidorem, czy też na jajecznicę – pasta z awokado i czosnku stanowić będzie idealny dodatek. To wspaniały zamiennik masła zarówno dla tych z Was, którzy powinni dbać o cholesterol, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo i smacznie.
Proste sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą

Proste sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą

Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Zrób proste i sycące naleśniki ze szpinakiem i fetą. Są równie dobre na ciepło, co na zimno, dlatego możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przygotowałam dziś przepis oraz kilka wskazówek, dzięki którym smażenie naleśników stanie się o wiele prostsze!
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i ogórkiem

Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i ogórkiem

Ta klasyczna sałatka śledziowa łączy w sobie ziemniaki, jajka i ogórki kiszone, które świetnie komponują się ze słonymi śledziami. Jest to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się na różne spotkania okolicznościowe lub jako samodzielny posiłek.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Delikatne i smaczne danie z wieprzowiny to zawsze doskonały pomysł na obiad. Wypróbuj mój przepis, przygotuj polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i ciesz się wyjątkowym smakiem! Mięso będzie równie pyszne, jeśli zamiast tomatów dodasz podsmażone pieczarki lub koperek.
Sałatka Wakame

Sałatka Wakame

Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.
Mięso w słoiku z galaretką

Mięso w słoiku z galaretką

Mięso w słoiku z galaretką smakuje wybornie, ale kupując w sklepie nie masz stuprocentowej pewności, co jest w środku. Dlatego warto je przygotować samodzielnie, mimo że jest to proces dość pracochłonny. Wypróbuj mój przepis na domową konserwę mięsną, a sklepowe już nie będą Ci smakować!
1789