Dania z majerankiem

33 przepisów
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z piekarnika

Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku to wyjątkowo smaczne danie. Choć pierwowzór tej potrawy zawiera mięso, to z tego przepisu poznasz wegetariańską wersję. Jest ona bardziej fit niż tradycyjna i ma mniejszą zawartość tłuszczu.
Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym

Bardzo delikatne i smaczne pulpety z warzywami w sosie pomidorowym to przepyszne drugie danie mięsne, które zachwyci każdego. Bogaty i smaczny sos z cukinii, bakłażanów i pomidorków sprawia, że soczyste i miękkie pulpety rozpływają się w ustach. Są idealne nie tylko na obiad, świetnie komponują się na kolację z dodatkiem świeżego chleba!
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Polędwiczka to najdelikatniejsza i najzdrowsza część wieprzowiny. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, jest miękka i soczysta oraz nie zawiera dużo tłuszczu. Pokażę Ci dzisiaj, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, które możesz podać na niedzielny obiad.
Kotlety pieczone z kalafiora i kapusty kiszonej

Tradycyjny schabowy okazuje się nie być niezastąpiony podczas niedzielnego obiadu. Kotlety z kalafiora i kapusty kiszonej stanowią smaczną i nietypową alternatywę dla «nudnego schabowego». Są chrupiące i wzbogacają posiłek o drogocenne warzywa, a dodatkowo ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to łatwiejsza wersja popularnych polskich gołąbków. Przepis ten zapewni Ci przygotowanie wyszukanego obiadu bez większych trudności. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące - do masy możesz dodać ugotowany ryz.
Golonka w piwie po bawarsku

Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku.
Biała kiełbasa surowa pieczona w piekarniku z cebulą

Tradycyjna surowa biała kiełbasa pieczona w piekarniku z karmelizowaną cebulą to bardzo proste do przygotowania i syte danie. Dodatek złocistej cebuli nadaje potrawie głębi smaku i sprawia, że staje się jeszcze bardziej wyrafinowana. Jest to idealna propozycja nie tylko na wielkanocny stół, ale także na każdą uroczystą okazję.
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Jest również idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele – począwszy od kombinacji przypraw, kończąc na dodatkach. Podzielę się dziś przepisem, który podbije wasze serca!
Najsmaczniejsze pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, co absolutnie nie ujmuje mu smaku i popularności przy rodzinnym stole. Znając ten podstawowy przepis, można wyczarować wykwintne dania, łącząc mięso z różnymi dodatkami!
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia

Pulpeciki w sosie pomidorowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa i pomidorów. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję pulpetów w sosie pomidorowym – bez smażenia. Jest to doskonały pomysł na szybki i zdrowy posiłek!
Sałatka warstwowa z tuńczyka na krakersach

Sałatka z tuńczyka na krakersach to wyjątkowa i efektowna przekąska, która łączy w sobie różnorodność smaków i faktur. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na imprezy oraz ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kolacji.
Placki ziemniaczane po węgiersku (z gulaszem)

Placki ziemniaczane to popularne węgierskie danie. Bardzo często się je podaje z gulaszem, który również jest charakterystyczną potrawą tej kuchni. Do gulaszu używa się dużo mięsa wołowego lub wieprzowego. W tym przepisie powiem Ci, jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku!
Żeberka pieczone w piekarniku

Soczyste wieprzowe żeberka pieczone w piekarniku to idealne danie na jesienny obiad. Najbardziej lubię je w wersji słodko-ostrej, stąd przepis na żeberka z miodem i chili. Jest to danie, które wymaga czasu, ale naprawdę warto! Żeberka najlepiej smakują, kiedy poleżą całą noc w marynacie.
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.
Zupa porowa z mięsem mielonym

Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem gotowanym

Klasyczna rolada z mięsa mielonego z jajkiem to przepis, który łączy w sobie soczystość z delikatnym smakiem głównych składników. Jest to doskonała propozycja na obiad lub uroczysty posiłek, który z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją prezentacją i głębią smaku.
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki

Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Polędwiczka to jedna z moich ulubionych części wieprzowiny – jest delikatna i nie ma dużo tłuszczu. Do tego jest dobrym źródłem białka, magnezu i niektórych witamin B, np. B1. Dobrym pomysłem na uroczysty (i nie tylko!) obiad jest podanie polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika

Roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku to wyśmienity pomysł na szybki i wykwintny obiad. Możesz je przygotować zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. Roladki z piekarnika to ciekawa i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie śmietanowym to smaczne i szybkie do przygotowania danie, które zachwyci każde podniebienie, do tego nie wymaga wielu składników. W tym przepisie dodaje do niej brokuł, ale możesz go zastąpić podsmażonymi pieczarkami lub papryką.
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci

Idealnym daniem, które sprawi, że poczujemy się jak u babci to pulpety w sosie pomidorowym. To smaczne i sycące danie uwielbiają wszyscy – czy to dzieci, czy dorośli. Pulpety są soczyste i mięciutkie, a sos pomidorowy dodaje im charakteru i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa!
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!
Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Strogonow to pyszne, rozgrzewające i idealne danie na każdą okazję, nieważne czy to codzienny obiad, czy przyjęcie. Klasycznie przygotowuje się z mięsa wołowego, ale możesz je zastąpić wieprzowiną lub drobiem. Wypróbuj Mój przepis na Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Jeśli znudziły ci się pulpety, a chcesz coś przygotować z mięsa mielonego, możesz zrobić zapiekankę. Moja zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym ma kilka warstw sera żółtego, a na wierzchu – aromatyczną skorupkę z boczku. Czasami dodaje do niej jeszcze sezonowe warzywa, np. fasolkę szparagową.
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami

Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to przepyszny i ciekawy pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników i niecała godzina, aby je przygotować. Pulpety są najpierw podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym i podane z ziemniakami. Danie to posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Faszerowane roladki z mięsa mielonego z piekarnika

Szukasz inspiracji na nowe dania? Spróbuj zrobić roladki z mięsa mielonego! Farsz pieczarkowy z dodatkiem boczku, ogórka i sera dodaje im niepowtarzalnego smaku. Roladki są pieczone w piekarniku w sosie własnym, dzięki czemu są delikatne i soczyste, a do tego mało kaloryczne.
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym

Połączenie idealnie przyprawionego kurczaka, zdrowych brokułów i kremowego sosu gra smakami w zapiekance z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym! Ponieważ ten przepis jest prosty w wykonaniu, możesz go przyrządzić o każdej porze roku. To doskonały sposób na szybki, rodzinny posiłek, który wszyscy pokochają.
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Mięso mielone jest składnikiem, który pozwala na puszczenie wodzy fantazji w kuchni, a przy tym gwarantuje, że każde danie z jego udziałem jest warte grzechu. Wersja pulpetów z pieczarkami w sosie pomidorowym to kolejny dowód na to, że obiad nie musi być monotonny, a łączenie smaków zawsze wychodzi perfekcyjnie.