Dieta bezglutenowa
104 przepisów
Pasta z makreli z twarogiem
Pasta z makreli z twarogiem to trochę odmienny sposób na przygotowanie tego tradycyjnego smarowidła na kanapki. Dodatek twarogu do makreli sprawi, że pasta będzie miała delikatny i aksamitny smak. Pasta podana na grzankach świetnie sprawdzi się na imprezowym stole!
Sałatka hawajska z szynką i ananasem
Smaczna i orzeźwiająca sałatka hawajska - to potrawa o tropikalnym klimacie. Najczęściej używam do niej ananasa z puszki, ale świeży też się nada. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta. Przygotowuje ją z szynką konserwową, ale możesz także wykorzystać kurczaka wędzonego.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
Muhammara to pochodząca z Syrii, uniwersalna pasta, która świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do makaronów czy mięs lub baza do sosów. Przygotowywana jest z pieczonej papryki oraz orzechów włoskich i ma niesamowity aromat.
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym to smaczne i sycące danie na lekki obiad lub kolację. Najbardziej lubię przygotowywać do niej farsz z wołowiny, ale też dobrze będzie smakować z mieszanki wołowo-wieprzowej lub z indyka. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
Kalafior to wszechstronne warzywo, które pozwala na rozbudzenie wyobraźni kulinarnej w kuchni. Komponuje się idealnie z wieloma składnikami, tworząc niezwykle smaczne dania. Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to jeden z przepisów, które warto wypróbować!
Żeberka w sosie BBQ z piekarnika
Soczyste i aromatyczne żeberka w sosie BBQ to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Bardzo długo się je piecze, ale dzięki temu mięso wręcz rozpływa się w ustach. Można je przygotować na codzienny obiad, ale sprawdzą się też świetnie na imprezę.
Pasta z makreli wędzonej
Idealnym sposobem na przemycenie do naszego jadłospisu niezbędnej porcji ryby jest przygotowanie pasty z wędzonej makreli. Kanapki z pastą z makreli wędzonej nadają się nie tylko na śniadanie i kolację, ale też sprawdzą się na imprezowym stole czy też jako lunch do pracy.
Szybkie ciasteczka z kleiku ryżowego z wiórkami kokosowymi
Ciasteczka z kleiku ryżowego to szybka do przygotowania przekąska. Są chrupiące, lekkie i zdrowe, a przede wszystkim nadają się dla osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo zawierają wiórki kokosowe, które nadają im niepowtarzalnego smaku.
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.
Surówka z kapusty pekińskiej z majonezem
Do schabowych, kotletów mielonych, smażonej piersi z kurczaka i wielu innych dań doskonale sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej z majonezem. Wystarczy kilka warzyw, majonez i przyprawy, by cieszyć się zdrowym i smacznym dodatkiem do obiadu lub kolacji.
Imprezowa sałatka z selerem konserwowym
Doskonałą propozycją na każdą okoliczność będzie imprezowa sałatka z selerem konserwowym. Seler ma wyrazisty smak i aromat, a ananas dodaje całości słodkiego posmaku. Zawsze przygotowuję tę sałatkę z szynką i serem, dzięki temu jest treściwa i sycąca.
Aromatyczna kawa z miodem i cynamonem
Ten wykwintny napój łączy w sobie intensywny aromat świeżo mielonej kawy, słodycz złocistego miodu i rozgrzewające właściwości cynamonu. Ponadto jest naturalnym remedium na jesienne-zimowe przeziębienia. Właściwości przeciwzapalne miodu w połączeniu z pobudzającą kawą tworzą kompozycję, która wspiera odporność organizmu.
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym z piekarnika
Przepis na szybszą wersję tradycyjnych polskich gołąbków – gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Smakują jak zwykłe, ale zamiast zawijać mięso i ryż w kapustę – miesza się ją razem z pozostałymi składnikami na farsz.
Keto pizza na spodzie z mąki kokosowej
Pyszna pizza na diecie Keto? Jak najbardziej jest to możliwe! Ciasto przygotowuje się z niskowęglowodanowego zamiennika mąki pszennej, sera i jajek. Na wierzch pizzy możesz położyć swoje ulubione dodatki, pamiętaj jednak – aby były one dopuszczalne w diecie ketogenicznej.
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, jednym z nich jest surówka z czerwonej kapusty oraz cebuli i natki pietruszki. Wiele osób dodaje do niej również jabłko i marchewkę, jednak ja preferuje ją w wersji podstawowej.
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem
Sałatki warstwowe prezentują się niesamowicie na stole, czy to na spotkaniu z przyjaciółmi, czy na uroczystości rodzinnej. Jednym z pomysłów na taką przekąskę jest sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem. Śledzie są ważnym elementem tradycji kulinarnych, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra.
Pasta z awokado i twarogu
Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Tradycyjna pasta z makreli wędzonej
Wędzona makrela to jedna z najczęściej spotykanych ryb w polskich domach. Dodatkowo jest źródłem wartości odżywczych, przez co jest wartościowym elementem zdrowej diety. Tradycyjna pasta z makreli wędzonej zachwyci Twoje podniebienie i wprowadzi niezbędną porcję ryby do twojego jadłospisu!
Naleśniki z mąki ryżowej i ziemniaczanej bez mleka
Masz ochotę na naleśniki, ale nie możesz spożywać glutenu? A może chcesz urozmaicić tę klasyczną potrawę? Wypróbuj ten przepis na naleśniki z mąki ryżowej. Możesz je podać na przykład z dżemem, twarogiem lub owocami, czy też z farszem szpinakowym lub mięsnym!
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Naleśniki w wersji bezglutenowej, czyli z mąki kukurydzianej, przygotowuje się praktycznie tak samo jak i tradycyjne naleśniki. Mąka kukurydziana sprawia, że naleśniki są kruche i mogą się łamać, dlatego do ciasta dodaje się również skrobię ziemniaczaną.
Surówka z selera z jabłkiem, gruszką i rodzynkami
Czas przekonać się, że warzywo, które dotąd było podstawą zup, może być świetnym składnikiem również do surówek. Co więcej, w tym przepiszcie gra pierwsze skrzypce. Przedstawiam Wam swoją wersję surówki z selera z rodzynkami, podkręconą smakiem kwaśnej gruszki.
Żeberka pieczone w rękawie
Pieczenie w rękawie pozwala na ograniczenie tłuszczu. Dzięki temu potrawy stają się mniej kaloryczne, przy czym są bardzo delikatne i soczyste. W ten sposób można upiec różne rodzaje mięs i ryb, a dzisiaj powiem Ci, jak przygotować żeberka pieczone w rękawie.
Fit naleśniki z płatków owsianych
Zdrowsza, ale tak samo pyszna, alternatywa dla tradycyjnych naleśników to fit naleśniki z płatków owsianych. Są doskonałym pomysłem na lekki i pożywny posiłek, który dostarcza niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie jest niskokaloryczny i pełen błonnika!
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to szybki przepis, który zachwyci Twoje kubki smakowe. Ta kolorowa kompozycja świetnie łączy się z różnorodnymi sezonowymi daniami, mięsnymi i wegetariańskimi. Ten wyjątkowy przepis, nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale także pięknie prezentuje się na stole!
Surówka z marchewki z majonezem
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
Sałatka z rzodkiewką, jajkiem i żółtym serem
Gdy już masz dość szarości za oknem i z utęsknieniem wypatrujesz wiosny, umil sobie dzień i przygotuj sałatkę z rzodkiewką, jajkiem i żółtym serem. Rozgość na talerzu smaki rozkwitającej natury i rozkoszuj się tym niecodziennym przepisem!
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki
Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy.
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem
Sałatka z soczewicą, tuńczykiem i jajkiem to pożywne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska lub pełnowartościowy posiłek. Dzięki soczewicy i tuńczykowi jest bogata w białko, a jajka dodają jej kremowej tekstury i wartości odżywczej.