Szybkie dania z marchewką
51 przepisów
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
Lekkostrawne pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym świetnie sprawdzą się na obiad bez względu, jaka jest pora roku. Latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zamiast tych w puszce. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Do tego są przepyszne!
Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
Tradycyjna ryba po grecku jak u babci
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości. Przedstawiam Wam przepis mojej babci.
Zupa porowa z mięsem mielonym
Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
Zupa kalafiorowa jak u babci
Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana to danie, które występuje w wielu kuchniach na całym świecie. Przypomina trochę gołąbki, ale zamiast kapusty mamy paprykę. Farsz też jest podobny, ale ja dodaję do niego marchewkę. Samo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale musi spędzić około godzinę w piekarniku.
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
Prosta lekkostrawna zupa krem z kalafiora i warzyw
Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
Surówka z marchewki z majonezem
Delikatna surówka z marchewki z majonezem to doskonały dodatek do większości dań głównych. Zawartość marchewki sprawia, że surówka ma słodkawy smak, a majonez dodaje jej intensywności. Co więcej jest bardzo szybka w przygotowaniu, a jej składniki są dostępne cały rok.
Surówka z kalarepy, marchewki i jabłka do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
Idealna surówka do ryby smażonej
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
Spaghetti bolognese to pyszne i bardzo popularne w Polsce danie. Zazwyczaj przygotowuje się jej z mięsa mielonego, ale kto powiedział, że nie można zrobić też wegańskiej wersji tej potrawy? Zapraszam na mój przepis na spaghetti z tofu. Wychodzi równie dobre jak tradycyjne!
Szybka zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku z ziemniakami
Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Golonka w piwie po bawarsku
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku.
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Sałatka Wakame
Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.