Szybkie dania z marchewką
53 przepisów
Zupa porowa z mięsem mielonym
Por jest warzywem, które wbrew pozorom może mieć wiele zastosowań. Zupa porowa z mięsem mielonym to przepis będący nie tylko kremowym, wykwintnym daniem, ale również pożywnym i bardzo smacznym posiłkiem. Warto przekonać się do tego warzywa i odkrywać, jak wiele pomysłów urozmaici w naszej kuchni!
Szybka zupa szpinakowa z mrożonego szpinaku z ziemniakami
Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi. Miękkie pulpeciki są bardzo proste do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Mimo że przepis jest na pulpety dla dzieci, mogą je jeść nie tylko najmłodsi członkowie rodziny. W mojej rodzinie to jedno z ulubionych dań!
Makaron udon z kurczakiem
Orientalne składniki są coraz częściej dostępne w popularnych marketach, a to wręcz zachęca do eksperymentowania w kuchni. Dzisiaj mam dla Was przepis na pochodzący z Japonii makaron udon, który wyśmienicie smakuje w połączeniu z kurczakiem i warzywami!
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
Surówka z pora, marchewki i jabłka z majonezem
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
Golonka w piwie po bawarsku
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku. Odkąd pierwszy raz spróbowałam tego dania podczas mojej podróży do Monachium, zakochałam się w tym przepisie i regularnie przygotowuję go dla mojej rodziny.
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane to tradycyjna i prosta do przygotowania potrawa. Można ją troszeczkę urozmaicić poprzez dodanie do ciasta różnych dodatków. W tym przepisie poznasz moją wariację chrupiących placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, marchewki oraz ziół prowansalskich. Od lat przygotowuję je w mojej kuchni i zawsze znikają w mgnieniu oka!
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
Zupa meksykańska z pulpecikami
Uwielbiam kuchnię meksykańską, ponieważ jest pikantna i ma niepowtarzalny smak. Dzięki temu, że używa się w niej dużo papryki, kukurydzy i fasoli, potrawy są niezwykle kolorowe, zdrowe i sycące. Zapraszam Cię do poznania mojego przepisu na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa wołowego!
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Porządny obiad nie może się odbyć bez dobrej surówki. Surówka z sałaty lodowej i marchewki to wyśmienity dodatek do posiłku. Przygotowanie surówki to zaledwie kilka minut, a dostarcza niezbędną porcję warzyw do codziennej diety. Do tego jest przepyszna!
Zupa fasolowa z puszki
Zupa fasolowa to idealna opcja na rozgrzewający jesienny posiłek. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ponieważ dzięki użyciu fasoli w puszcze nie trzeba kilka godzin namaczać ziaren. Zawsze wolę tak przygotowywać zupę fasolową, bo oszczędzam czas, który mogę poświęcić na inne przyjemności. W swoim przepisie używam bulionu warzywnego, ale równie dobrze można użyć mięsnego.
Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką
Pasztet z cukinii to idealna alternatywa dla mięsnych wersji tej przekąski. Dzięki połączeniu cukinii, marchwi i sera żółtego, danie jest delikatne, a jednocześnie sycące. Pasztet nie tylko świetnie sprawdzi się na kanapki, można go także podać jako dodatek do dań głównych lub samodzielnie z sosem.
Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki
Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Lekkostrawne pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym
Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym świetnie sprawdzą się na obiad bez względu, jaka jest pora roku. Latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zamiast tych w puszce. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Do tego są przepyszne!
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
Sałatka Wakame
Sałatka Wakame to typowa przystawka kuchni orientalnej, serwowana w wielu restauracjach japońskich, bazująca na wodorostach wakame. Warto wiedzieć, że glony to „superfood”, czyli produkt spożywczy, który dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym, w naturalny sposób jest w stanie zapewnić korzyści dla naszego zdrowia.