Dietetyczny obiad

55 przepisów
Tradycyjna ryba po grecku jak u babci

Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości. Przedstawiam Wam przepis mojej babci.
Pulpety z indyka z ryżem

Dodatek ryżu do pulpetów z indyka, to ciekawy pomysł na zastąpienie bułki i odmienienie trochę tego tradycyjnego dania. Mięso z indyka jest soczyste i delikatne, a przy tym lekkostrawne. Pulpety z indyka z ryżem to danie, które zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Kotlety z kalafiora z żółtym serem

Zastanawiasz się, czy można przygotować kotlety bez mięsa? Można! Kotlety z kalafiora z żółtym serem to pyszna alternatywa, gdy chcesz urozmaicić swój obiad lub przemycić trochę warzyw dla swoich małych niejadków. Dla uniknięcia smażenia na oleju możesz je zapiec w piekarniku, będą lżejsze dla układu trawiennego.
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu

Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
Surówka z selera, marchewki i jabłka

Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
Lekkostrawne pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym

Pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym świetnie sprawdzą się na obiad bez względu, jaka jest pora roku. Latem można użyć do sosu świeżych pomidorów, zamiast tych w puszce. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Do tego są przepyszne!
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu

Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, jednym z nich jest surówka z czerwonej kapusty oraz cebuli i natki pietruszki. Wiele osób dodaje do niej również jabłko i marchewkę, jednak ja preferuje ją w wersji podstawowej.
Prosta lekkostrawna zupa krem z kalafiora i warzyw

Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
Kotlety z surowego kalafiora

Dzisiaj przychodzę do Was z trochę inną wersją kotletów z kalafiora, ponieważ w tym przepisie będziemy używać surowego kalafiora. Kotlety warzywne są dobrym wegetariańskim zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych, a nawet mogą służyć jako wnętrze burgerów.
Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, gdzie podawane są z chlebem żytnim lub pszennym. Korzystając z rad włoskich kucharzy, warto wspomnieć, że powstały sos można wykorzystać również do makaronu, zyskując w ten sposób kolejne danie.
Fasolka po bretońsku wege

Fasolka po bretońsku to wyjątkowo smaczne danie. Choć pierwowzór tej potrawy zawiera mięso, to z tego przepisu poznasz wegetariańską wersję. Jest ona bardziej fit niż tradycyjna i ma mniejszą zawartość tłuszczu. Już od dłuższego czasu przygotowuję tę wersję w swoim domu i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że nie ustępuje ona klasycznej.
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym

Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym to nieco uproszczona, ale równie smaczna wersja popularnych polskich gołąbków. Zapewniam Cię, że ten przepis to prawdziwy ratunek, kiedy masz ochotę na coś sycącego i domowego, a czasu jest jak na lekarstwo. Od lat gości na moim stole i zawsze zbiera same pochwały! Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące - do masy możesz dodać ugotowany ryż.
Surówka z marchewki z chrzanem

Klasyczne połączenie marchewki z chrzanem zachwyci każdego. Doskonale komponuje się zarówno ze smażonym, jak i pieczonym mięsem lub rybą. Surówka z marchewki z chrzanem jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, za to ma bardzo wyrazisty smak, który doda posiłkowi charakteru.
Keto pizza na spodzie z kalafiora

Pyszna pizza na spodzie z kalafiora to ciekawa alternatywa dla osób na diecie keto. Dol ma delikatny, ale charakterystyczny aromat tego białego warzywa. Uwielbiam ten przepis, bo pizzę z kalafiora możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, choć w tym przepisie proponuję Ci podanie jej z pieczarkami, cebulą i szynką.
Surówka z marchewki i pomarańczy

Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
Surówka z pora, marchewki i jabłka z majonezem

Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
Pieczony kalafior z piekarnika

Rozgrzany piekarnik, aromat przypraw i chrupiące różyczki złocistego kalafiora - to jeden z moich ulubionych kulinarnych rytuałów. Dziś dzielę się z Wami przepisem, który udoskonalałam w swojej kuchni przez lata. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.
Najprostsza pyszna zupa krem z pieczonej dyni

Jesienią stanowi piękną ozdobę, ale nie tylko – ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Mowa tu oczywiście o dyni. Potrawą, jaką najczęściej z niej przygotowuję, jest zupa krem. Dynia bardzo często jest smażona wraz z dodatkami, ale ja najbardziej lubię gotować zupę z pieczonej dyni. Po latach eksperymentów odkryłam, że pieczenie nadaje dyni głębszy, karmelowy smak, który czyni zupę nieporównywalnie smaczniejszą od wersji z gotowanej dyni.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

Zdrowsza wersja pulpetów w sosie pomidorowym – z piekarnika. W takiej formie pulpety nie wymagają smażenia, są mniej kaloryczne i lekkostrawne. Pulpety są proste do przygotowania i nie trzeba ich pilnować. Wystarczy je uformować, przygotować sos i wstawić do piekarnika!
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

Szukasz lekkiej, orzeźwiającej i pełnej smaku propozycji na dodatek do posiłku? Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem świetnie sprawdzi się w tej roli! Ta sałatka łączy w sobie świeże, sezonowe warzywa oraz słodko-kwaśny dressing, a do tego jest smaczna i zdrowa.
Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą i orzechami

Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!
Surówka z marchewki do obiadu

Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.
Zupa fasolowa z puszki

Zupa fasolowa to idealna opcja na rozgrzewający jesienny posiłek. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ponieważ dzięki użyciu fasoli w puszcze nie trzeba kilka godzin namaczać ziaren. Zawsze wolę tak przygotowywać zupę fasolową, bo oszczędzam czas, który mogę poświęcić na inne przyjemności. W swoim przepisie używam bulionu warzywnego, ale równie dobrze można użyć mięsnego.
Kotlety z kalafiora i brokuła

Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pyszne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym – to przepis na obiad, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania. Pulpety są pełne wartości odżywczych i doskonale zaspokajają głód. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyrazistym smakiem pomidorów posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.