Obiad dla całej rodziny
261 przepisów

Sałatka z oscypkiem, gruszką i rukolą
Chcąc połączyć smaki charakterystyczne dla polskiej kuchni z lekkością i świeżością, warto spróbować sałatki z oscypkiem i gruszką. Wędzony ser z mleka owczego świetnie komponuje się ze słodyczą owocu. To doskonały wybór na elegancki, lekki obiad.

Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym to propozycja pasty nie tylko na kanapki na śniadanie czy kolację, ale również na różne spotkania towarzyskie. Można ją podać z krakersami czy grzankami lub jako dodatek do wędlin!

Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
To klasyczne danie kuchni polskiej – gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym – jest nie tylko proste do przygotowania, ale również niezwykle smaczne i aromatyczne. Świetnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie. Koniecznie wypróbuj mój przepis!

Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.

Placki z gotowanych ziemniaków z boczkiem
Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o plackach ziemniaczanych, ale niewiele osób wie, że można je również przygotować z ugotowanych ziemniaków. W tym przepisie powiem Ci, jak to zrobić! Aby urozmaicić smak placków z gotowanych ziemniaków, często dodaję do nich wędzony boczek oraz rozmaryn.

Pieczony kalafior z piekarnika
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i aromatyczny kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.

Tradycyjne racuchy z jabłkami bez drożdży
Jednym z tradycyjnych polskich dań są racuchy z jabłkami. Tymi słodkimi placuszkami bez drożdży zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Można je przygotować na słodkie śniadanie lub podwieczorek, a nawet na obiad. W zależności od odmiany jabłek, racuchy mogą być bardzo słodkie lub mieć kwaskowy posmak.

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem świeżym i koperkiem
Makaron orzo z powodu swojego kształtu jest często nazywanym «ryżowym» i używany do przygotowania różnego rodzaju sałatek. Moja ulubiona sałatka z makaronem, ogórkiem i koperkiem nie wymaga wielu składników i jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Zupa krem ze świeżego szpinaku z ziemniakami
Szpinak, choć nie zawsze cieszy się dobrą opinią, to prawdziwe źródło zdrowia i smaku. Można z niego przygotować wiele różnych dań, a wyśmienitą propozycją będzie zupa krem ze szpinaku. Podsmażone warzywa dodają zupie niepowtarzalnego aromatu!

Proste naleśniki bezglutenowe z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
Mąka pszenna zawiera gluten, przez co nie może być spożywana przez osoby z jego nietolerancją lub będące z różnych przyczyn na diecie bezglutenowej. Jednak nie oznacza to, że trzeba całkowicie odstąpić od potraw, które wymagają użycia mąki. Zapraszam Was na przepis na naleśniki bezglutenowe!

Orzeźwiająca pasta jajeczna z rzodkiewką i majonezem
Pasta jajeczna z rzodkiewką to nowe wydanie klasycznego przepisu. Za sprawą dodatku delikatnie ostrej w smaku rzodkiewki, pasta zyskuje bardziej orzeźwiający smak. Doskonały pomysł zarówno na co dzień, jak i na domowe przyjęcia!

Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.

Proste i pyszne naleśniki bez jajek
Naleśniki to jedno z najłatwiejszych i najmniej wymagających dań w polskiej kuchni. Ciasto na naleśniki zazwyczaj przygotowuję z jajkami, ale równie dobrze można je zrobić bez! Naleśniki bez jajek są tak samo pyszne co tradycyjne naleśniki, a wymagają tylko kilku podstawowych składników.

Jajka faszerowane szynką
Jajka faszerowane to klasyczne danie, które można przygotować na wiele sposobów. W tym przepisie jako głównego dodatku używam wędzonej szynki. Robię je z chrzanem, który daje im wyrazistego, pikantnego smaku. Możesz dodać jeszcze do nich ogórka kiszonego lub paprykę konserwową.

Szparagi w cieście francuskim z szynką
Szparagi w cieście francuskim to super łatwa do przygotowania przekąska, która łączy w sobie delikatność warzyw z chrupkością wypieku. Wystarczy tylko owinąć łodygi w kawałki gotowego ciasta i podpiec w piekarniku do uzyskania złocistego koloru. Nadają się na przyjęcia, czy jako dodatek do obiadu!

Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem
Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.

Sałatka z awokado i tuńczykiem
W sezonie letnim warto korzystać z dostępności świeżych warzyw. Przedstawiam przepis na sałatkę z awokado, tuńczykiem i jajkiem. Danie bogate w białko idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub lunch, szczególnie w upalnie dni.

Pasztet z cukinii z serem żółtym i marchewką
Pasztet z cukinii to idealna alternatywa dla mięsnych wersji tej przekąski. Dzięki połączeniu cukinii, marchwi i sera żółtego, danie jest delikatne, a jednocześnie sycące. Pasztet nie tylko świetnie sprawdzi się na kanapki, można go także podać jako dodatek do dań głównych lub samodzielnie z sosem.

Sałatka z tortellini, szynką i ogórkiem
Sałatka z tortellini to ciekawy pomysł na przekąskę imprezową lub lunch do pracy albo szkoły. W tym przepisie przygotowuje ją z wieloma dodatkami, między innymi szynką, ogórkiem, papryką i kukurydzą, dzięki czemu jest bogata i bardzo sycąca, a także ładnie prezentuje się na stole.

Kotlety z kalafiora z kaszą manną
Kasza manna kojarzy się wielu osobom z okropnym daniem, który swego czasu był podawany dzieciom. Pomimo upływu lat, składnik ten nie przebija się swą popularnością w naszych kuchniach. Warto jednak go docenić za wiele możliwości, jakie nam daje. Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora z kaszą manną, a nigdy nie powiesz o niej złego słowa!

Tortilla z mięsem mielonym na patelni
Tortilla z mięsem mielonym z tego przepisu to moja wersja meksykańskiego burrito. Całość podsmażam na patelni, aby ser żółty się rozpuścił. Danie łączy w sobie soczyste mięso i chrupiące warzywa. Dodatek sera i sosu majonezowo-ketchupowego nadaje tortilli niepowtarzalnego charakteru.

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem
Sałatki warstwowe prezentują się niesamowicie na stole, czy to na spotkaniu z przyjaciółmi, czy na uroczystości rodzinnej. Jednym z pomysłów na taką przekąskę jest sałatka śledziowa z buraczkami i jajkiem. Śledzie są ważnym elementem tradycji kulinarnych, zwłaszcza podczas świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra.

Zdrowe i pyszne placki z cukinii i marchewki
Zdrowe, pyszne i chrupiące placki z cukinii i marchewki to pomysł na lekki warzywny obiad lub kolacje. Są proste w przygotowaniu, a ich smak zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Do ciasta dodaję surową cebulę, ale możesz ją wcześniej zeszklić.

Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego
Szukacie dania sycącego i rozgrzewającego na chłodne zimowe dni? Świetnie się składa, gdyż mam dla Was przepis na nieziemską zupę z pulpecikami z mięsa mielonego. Jest pyszna, nieco pikantna, ale świetnie rozgrzewa i nie da się obok niej przejść obojętnie!

Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem
Prostym i szybkim przepisem na przygotowanie pożywnego posiłku, idealnego na lunch do pracy lub wczesną kolację, będzie przepis na sałatkę z szynką, żółtym serem i jajkiem. Zaletą sałatek niewątpliwie jest to, że można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.

Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!

Golonka w piwie po bawarsku
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku.

Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!

Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym
Doskonałym pomysłem na gorące letnie wieczory (lub dni), kiedy mamy ochotę na coś świeżego, smacznego i lekkiego, biędzie sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym. Paluszki krabowe to oryginalna alternatywa dla zwykłych tradycyjnych sałatek, często bazujących na wędlinach.

Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
Muhammara to pochodząca z Syrii, uniwersalna pasta, która świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, dodatek do makaronów czy mięs lub baza do sosów. Przygotowywana jest z pieczonej papryki oraz orzechów włoskich i ma niesamowity aromat.