Pomysł na obiad
262 przepisów
Sałatka z oscypkiem i żurawiną
W poszukiwaniu tradycyjnych polskich potraw warto spróbować sałatki z oscypkiem i żurawiną. To lekkie połączenie smaków zarówno dla tradycjonalisty, jak i osób, które być może nigdy nie próbowały tego rodzaju sera.
Naleśniki z mąki ryżowej i ziemniaczanej bez mleka
Masz ochotę na naleśniki, ale nie możesz spożywać glutenu? A może chcesz urozmaicić tę klasyczną potrawę? Wypróbuj ten przepis na naleśniki z mąki ryżowej. Możesz je podać na przykład z dżemem, twarogiem lub owocami, czy też z farszem szpinakowym lub mięsnym!
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym
Połączenie idealnie przyprawionego kurczaka, zdrowych brokułów i kremowego sosu gra smakami w zapiekance z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowo-serowym! Ponieważ ten przepis jest prosty w wykonaniu, możesz go przyrządzić o każdej porze roku. To doskonały sposób na szybki, rodzinny posiłek, który wszyscy pokochają.
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
Pyszne kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce to wspaniały pomysł na bezmięsne danie. Kotlety z kalafiora są miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Dzięki panierce kotlety przypominają nuggetsy, tak więc jest to dobry sposób na przemycenie kalafiora.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Delikatne i smaczne danie z wieprzowiny to zawsze doskonały pomysł na obiad. Wypróbuj mój przepis, przygotuj polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i ciesz się wyjątkowym smakiem! Mięso będzie równie pyszne, jeśli zamiast tomatów dodasz podsmażone pieczarki lub koperek.
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym
Naleśniki kojarzą się głownie ze słodkim daniem, ale równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Jedną z opcji na taką właśnie wersje to przygotowanie naleśników ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym. Wyrazisty i aromatyczny farsz posmakuje każdemu miłośnikowi szpinaku!
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to alternatywny pomysł na rozkoszowanie się szpinakiem o każdej porze roku. Jest to znakomita przystawka, którą można łączyć zarówno z daniem mięsnym, jak i rybnym. Sałatkę można wzbogacić orzechami włoskimi czy migdałami, a ocet balsamiczny podkręci jej smak.
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to przepyszny i ciekawy pomysł na obiad. Wystarczy kilka składników i niecała godzina, aby je przygotować. Pulpety są najpierw podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym i podane z ziemniakami. Danie to posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i ogórkiem
Ta klasyczna sałatka śledziowa łączy w sobie ziemniaki, jajka i ogórki kiszone, które świetnie komponują się ze słonymi śledziami. Jest to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Świetnie sprawdzi się na różne spotkania okolicznościowe lub jako samodzielny posiłek.
Sałatka Królewska z selerem konserwowym i kurczakiem
Wieloskładnikowa, sycąca i pyszna sałatka Królewska to doskonały pomysł na codzienną kolację lub przyjęcie. Dodaję do niej kurczaka wędzonego, ale możesz go zastąpić usmażoną piersią lub szynką konserwową. Wypróbuj mój przepis na tę kolorową sałatkę!
Zupa meksykańska z pulpecikami
Uwielbiam kuchnię meksykańską, ponieważ jest pikantna i ma niepowtarzalny smak. Dzięki temu, że używa się w niej dużo papryki, kukurydzy i fasoli, potrawy są niezwykle kolorowe, zdrowe i sycące. Zapraszam Cię do poznania mojego przepisu na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa wołowego!
Golonka w piwie po bawarsku
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku. Odkąd pierwszy raz spróbowałam tego dania podczas mojej podróży do Monachium, zakochałam się w tym przepisie i regularnie przygotowuję go dla mojej rodziny.
Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym
Mięso mielone to w mojej kuchni prawdziwy kameleon. Uwielbiam je za wszechstronność i to, jak szybko można z niego wyczarować coś pysznego, co zadowoli całą rodzinę. Ten przepis na pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym to klasyk, który gości na naszym stole od lat. Jest to danie, które zawsze się udaje i smakuje absolutnie każdemu. Z biegiem czasu dopracowałam tę recepturę do perfekcji i dziś dzielę się z Tobą moimi sekretami na idealnie soczyste klopsiki i aksamitny, pełen smaku sos.
Tradycyjne kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Kluski śląskie kojarzą mi się głównie z niedzielnym lub świątecznym obiadem. Polane dużą ilością sosu, z dodatkiem pieczonego mięsa i bukietu surówek. Palce lizać! Wypróbuj mojego przepisu na te wyjątkowe kluseczki z dziurką!
Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem
Sałatki różnego rodzaju cieszą się nieustannie powodzeniem, gdyż po prostu są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sałatka z selerem konserwowym, szynką, jajkiem i ogórkiem to wariacja, którą możesz przyrządzić na lunch, przekąskę lub drugie śniadanie do pracy. Poznaj moją wersję przepisu i zachwyć się jej zaskakującym smakiem!
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Naleśniki to szybkie i proste do przygotowania danie, które za każdym razem może być inne – wystarczy zmienić farsz. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Te pyszne zielone listki świetnie się komponują z delikatnym serkiem ricotta.
Naleśniki do krokietów
Krokiety to danie popularne na polskich stołach. Od lat przygotowuję je w swojej kuchni i mogę powiedzieć, że ciasto na naleśniki do krokietów nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Cały sekret tkwi w uzyskaniu poprawnej konsystencji – idealne naleśniki wyjdą wtedy, kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Szpinakowe naleśniki z twarogiem
Naleśniki szpinakowe z twarogiem to szybkie i praktyczne danie, które można przygotować nawet na ostatnią chwilę. Zapomnij o klasycznych wysoko kalorycznych naleśnikach i spróbuj odmienionego przepisu na szybki lunch lub obiad dla niespodziewanych gości.
Surówka z marchewki do obiadu
Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.
Pasta z makreli bez jajek
Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.
Sałatka z surowego kalafiora i kukurydzy z majonezem
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Jest również idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele – począwszy od kombinacji przypraw, kończąc na dodatkach. Podzielę się dziś przepisem, który podbije wasze serca!
Zupa kalafiorowa z makaronem
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem
Sezon na najlepsze warzywa w pełni, warto więc wykorzystać tę chwilę na przygotowanie sałatki z kalafiorem, jajkiem i ogórkiem. Jest to nie tylko smaczna i zdrowa propozycja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także lekka przekąska do pracy.
Placki z gotowanych ziemniaków z boczkiem
Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała o plackach ziemniaczanych, ale niewiele osób wie, że można je również przygotować z ugotowanych ziemniaków. W tym przepisie powiem Ci, jak to zrobić! Aby urozmaicić smak placków z gotowanych ziemniaków, często dodaję do nich wędzony boczek oraz rozmaryn.
Sałatka z tortellini na imprezę
Tortellini to tradycyjne w kuchni włoskiej pierożki wypełnione farszem, zazwyczaj mięsnym lub serowym. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pierożków jest przygotowanie sałatki na imprezę!
Tradycyjna surówka z marchewki i pora bez majonezu
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Sałatka z brokułem, jajkiem, feta i sosem czosnkowym
Pyszna i pożywna sałatka z brokułem, jajkiem i fetą, polana aromatycznym sosem czosnkowym - to potrawa doskonała na lekką kolację, lunch lub jako przystawka na spotkania. Niektórzy dodają do tej sałatki pomidorki koktajlowe, ale ja robię ją bez. Po wielu eksperymentach doszłam do wniosku, że bez pomidorów smaki lepiej się komponują. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie
Wbrew pozorom mleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśników. Więc jeśli nie możesz spożywać mleka lub zabrakło Ci go w lodówce, w tym przepisie powiem Ci jak zrobić naleśniki bez mleka! Mleko w naleśnikach można zastąpić wodą lub napojem roślinnym (np. owsianym, kokosowym, sojowym).
Sałatka z gruszką, serem pleśniowym, rukolą i orzechami
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
Dania z kefirem
Dania z mąki ryżowej
Dania z zsiadłego mleka
Dania z karkówki wieprzowej
Dania z wątróbką
Kuchnia europejska
Pomysł na obiad – przepisy
Pomysł na obiad wymyślony na nowo każdego dnia to dla wielu gospodyń prawdziwa zmora. Biorąc przy tym jeszcze pod uwagę upodobania domowników i sezonowość produktów, takie zadanie może okazać się naprawdę trudne i czasochłonne. Aby ułatwić wykonanie tego zadania, zebraliśmy najsmaczniejsze i jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na obiad. Wśród nich znajdziesz pomysł na obiad wegetariański, tradycyjny, a także z różnych stron świata, np. Meksyku.
Nie warto wierzyć w to, że pomysł na obiad sam wpadnie nam do głowy. Najlepiej sprawdzić listę naszych propozycji i wybrać ten, na który masz ochotę. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, sprawdź czy aby na pewno masz wszystkie potrzebne składniki do przygotowania potrawy. Jeśli nie, zastanów się, czym możesz zastąpić brakujące produkty. W łatwy sposób wymienisz na przykład ogórka kiszonego na konserwowego, śmietanę na jogurt naturalny czy makaron na ryż.
Niektóre w obiadów można przygotować na dwa lub nawet więcej dni i tym samym zaoszczędzić czas. Przykładowo sałatka z makaronem i tuńczykiem to pomysł na obiad do pracy, który można przechowywać w lodówce do trzech dni. Jeśli Twoja rodzina nie lubi powtarzalności smaków, wystarczy, że z dnia na dzień nieco zmienisz lub urozmaicisz podstawowy przepis. Gulasz jednego dnia możesz podać z gotowanymi ziemniakami, a drugiego – z kaszą gryczaną.
Jeśli chcesz przygotować obiad na kilka dni, pamiętaj, że powinna być to potrawa, którą łatwo przechować i odgrzać na następny dzień. Nie każdy pomysł na obiad nada się do odgrzania i nie każdy da się zapakować, by wziąć go ze sobą do pracy. Na szczęście na naszej stronie znajdziesz naprawdę wiele przepisów na obiad, wśród których z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do Twojego gustu i spełni Twoje potrzeby!
Nie warto wierzyć w to, że pomysł na obiad sam wpadnie nam do głowy. Najlepiej sprawdzić listę naszych propozycji i wybrać ten, na który masz ochotę. Zanim jednak zabierzesz się do gotowania, sprawdź czy aby na pewno masz wszystkie potrzebne składniki do przygotowania potrawy. Jeśli nie, zastanów się, czym możesz zastąpić brakujące produkty. W łatwy sposób wymienisz na przykład ogórka kiszonego na konserwowego, śmietanę na jogurt naturalny czy makaron na ryż.
Niektóre w obiadów można przygotować na dwa lub nawet więcej dni i tym samym zaoszczędzić czas. Przykładowo sałatka z makaronem i tuńczykiem to pomysł na obiad do pracy, który można przechowywać w lodówce do trzech dni. Jeśli Twoja rodzina nie lubi powtarzalności smaków, wystarczy, że z dnia na dzień nieco zmienisz lub urozmaicisz podstawowy przepis. Gulasz jednego dnia możesz podać z gotowanymi ziemniakami, a drugiego – z kaszą gryczaną.
Jeśli chcesz przygotować obiad na kilka dni, pamiętaj, że powinna być to potrawa, którą łatwo przechować i odgrzać na następny dzień. Nie każdy pomysł na obiad nada się do odgrzania i nie każdy da się zapakować, by wziąć go ze sobą do pracy. Na szczęście na naszej stronie znajdziesz naprawdę wiele przepisów na obiad, wśród których z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do Twojego gustu i spełni Twoje potrzeby!